Mogerini i lideri regiona: Integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje ključni cilj

"Zapadnobalkanski partneri ponovo su potvrdili čvrstu posvećenost svojoj perspektivi članstva u EU, reformama koje to podrazumijeva i prije svega za dobrobit svojih građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima"
2040 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici radne večere u Briselu, Foto: Predsjednik.me
Učesnici radne večere u Briselu, Foto: Predsjednik.me

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i vođe zemalja Zapadnog Balkana složili su se na radnoj večeri u Briselu da integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje ključni strateški cilj EU i regiona, saopštila je EU.

U saopštenju poslije sastanka navedeno je da su Mogerini i vođe Zapadnog Balkana razmijenili večeras poglede o odnosima EU i Zapadnog Balkana i razvoju događaja u regionu.

"Oni su izrazili žaljenje zbog odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i složili su se da integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje da bude ključni strateški cilj, u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona", dodaje se u saopštenju.

U tom kontekstu su visoka predstavnica i zapadnobalkanske vođe razgovarali o tome šta je zajednički urađeno i postignuto poslednjih pet godina i razmotrili zajedničke izazove koji predstoje.

"Zapadnobalkanski partneri ponovo su potvrdili čvrstu posvećenost svojoj perspektivi članstva u EU, reformama koje to podrazumijeva i prije svega za dobrobit svojih građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima", zaključuje se u saopštenju.

Mogerini je večeras bila domaćin vođama Zapadnog Balkana na radnoj večeri u Briselu. Večeri su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanovič, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači i tri člana predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Đukanović: Zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji

Đukanović je kazao da je "Zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji".

"I važno je da ne posustaje optimizam u Briselu da je budućnost regiona u Uniji, i šefica evropske diplomatije očekuje kontinuitet proširenja", kazao je Đukanović.

Dodao je je da je večera zamišljena kao oproštajna i kao tačka na period jedne uspješne saradnje i partnerstva između Evropske komisije i evropske službe za spoljne poslove i zemalja Zapadnog Balkana.

"A zahvaljujući spletu raznih okolnosti koje se tiču našeg regiona i njegove perspektive, zaista je večera bila radna", rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore se zahvalio Mogerini za ozbiljnu posvećenost između EU i regiona Zapadnog Balkana u "nimalo lakim političkim okolnostima".

"To je bio razgovor koji je, bio pod utiskom onog što se događalo prethodnih sedmica počev od sjednice Evropskog savjeta u odnosu na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana".

Naveo je i da su se na večeri čule ocjene da su posljednje odluke EU razočaravajuće i da su "ugrozile vjerodostojnost politike EU u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana".

"I ono što je sama EU donijela kao zaključke na Solunskom samitu 2003. i naravno ono što su data obećanja od strane EU svakoj zemlji regiona pojedinačno, počev od Crne Gore koja je počela pregovore prije sedam godina, koja je taj proces počela po jasnim pravilima igre, koja se sada nakon sedam godina dovode u pitanje. Drugo je i to da takva politika prema zemljama Zapadnog Balkana nije ni u najboljem evropskom interesu sa stanovišta našeg regiona. Mi nijesmo samo zemlje Balkana nego smo i evropske zemlje, pa samim tim imaju potrebu i mogućnost da govore o perspektivi zajedničke evropske kuće", rekao je Đukanović.

Bonus video: