Nakon 106 godina crnogorski zvaničnik u Njemačkoj (video)

”Crna Gora i Njemačka imaju veoma dobre bilateralne odnose. Podržavamo put Crne Gore u EU i NATO”, naglasila je Merkel.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 19:05h

Nakon što ga je njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala uz vojne počasti i intoniranje himne, premijer Igor Lukšić je sa njom oko 40 minuta razgovarao o tome “koliko još treba sprovesti korjenite reforme”.

“Izlaganje premijera je pokazalo da Crna Gora te izazove prihvata i da želi da ih riješi. Radi se prije svega o promjeni strukture u administraciji, ali i pravosudnih institucija”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je navela i da Crna Gora i Njemačka imaju veoma dobre bilateralne odnose: “Podržavamo put Crne Gore u EU i NATO”.

Napominjući da u EU nema zamora od proširenja, njemačka kancelarka je podsjetila da je Crna Gora dobila status kandidtata i da ima sasvim jasne uslove za pristupanje Uniji

Napominjući da u EU nema zamora od proširenja, njemačka kancelarka je podsjetila da je Crna Gora dobila status kandidtata i da ima sasvim jasne uslove za pristupanje Uniji, precizirajući da se radi o sedam kriterijuma koji se, između ostalog, odnose na jačanje vladavine prava, borbu protiv kriminala i korupcije, jačanje sudstva, povećanje medijskih sloboda i saradnje sa NVO.

“Mi ovdje ocjenjujemo ispunjenosti tih uslova i u skladu sa tim donijećemo odluku od kada će Crna Gora biti članica EU. Mi to ocjenjivanje ne radimo pozitivno ili negativno već sasvim pomno pratimo čitav proces, a onda će Njemačka i njen parlament biti spremni da prihvate Crnu Goru”, rekla je Merkel.

Crna Gora je, tvrdi njemačka kancelarka, mlada zemlja, ali prilično stabilna te predstavlja faktor stabilnosti u regionu.

Premijer je kazao da je Merkel informisao o aktivnostima koje se sprovode kako bi se ispunili uslovi Evropske komisije.

“Bilo je prilike da govorimo o bilateralnim odnosima koji idu uzlaznom putanjom i koje ćemo danas dodatno osnažiti razmjenom nota. One će omogućiti produžetak trajanja niza bilateralnih sporazuma među kojima su i sporazumi koji će podstaći buduću saradnju”, rekao je Lukšić koji je juče popodne razmijenio note sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova SR Njemačke Volf Ruthart-Bornaom.

Najbitnije od tih nota jesu one o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti njemačkih investicija.

“To su jako važni sporazumi da bi njemački investitori mogli materijalizovati ono što je njihovo interesovanje za ulaganja u našu privredu”, rekao je Lukšić.

Premijer očekuje da će dosta njemačkih malih i srednjih preduzeća ulagati u Crnu Goru i njene projekte.

Premijer očekuje da će dosta njemačkih malih i srednjih preduzeća ulagati u Crnu Goru i njene projekte.

“Činjenica da će se potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jeste dobar znak. Ako je pravni okvir usklađen onda će njemački investitori zasigurno investirati”, istakla je njemačka kancelarka.

Premijer se sastao i sa predsjednikom Komiteta za ekonomske odnose istočne Evrope Ekardom Kordesom kojeg je upoznao sa ekonomskim reformama koje Crna Gora trenutno sprovodi.

Merkel i Lukšić su kazali da su značajna tema razgovora bila i dešavanja u regionu. Dokaz je i to što je gotovo polovinu svog obraćanja Merkel posvetila skretanju paćnje na regionalna pitanja – donošenje Ustava u BiH kao i razgovore Beograda i Prištine.

“Vrlo smo raspoloženi da podržimo svaki proces koji će obezbijediti stvaranje uslova da naš region riješi sva preostala otvorena pitanja kako bi krenuo putem prosperiteta i članstva u EU”, kazao je Lukšić.

Kancelarka je dodala da Crna Gora igra konstruktivnu ulogu u razgovorima između predsjednika Srbije i Kosova.

“Želimo vam puno snage u ispunjavanju vaše funkcije u procesu evropskih integracija, a Njemačka će biti na vašoj strani i gdje god vi želite mi ćemo i pomoći”, kazala je Merkel.

Bitniji rezultati od rokova

Lukšić je, odgovarajući na pitanje u kojem roku smatra da će Crna Gora ući u EU I NATO, kazao da nema opterećenosti datumima.

“Mnogo nam je važnije da realizujemo sve ono što smo definisali da treba da uradimo kako bismo ubijedili naše partnere da je Crna Gora društvo zrelo za narednu fazu integracionog procesa. Čini mi se da je to mnogo važnije od bilo kojeg pojedinačnog datuma”, rekao je on.

Jedina ambicija države je, kako je dodao, posvećenost realizaciji svih obaveza i pokazivanje da Crna Gora ima snage da gradi institucije koje će je preporučiti za dalju fazu integracija, odnosno otvaranje pristupnih pregovora.

Turisti čekali Lukšića

Lukšićev dolazak pobudio je pažnju njemačkih medija ali i građana i turista u Berlinu. Nekoliko desetina njih, čekalo je iza ograde Federalne kancelarije i ispratilo svečani doček premijera i intoniranje crnogorske, njemačke kao i himne EU.

Međutim, zainteresovani građani čekali su premijera ispred njegovog hotela, kao i ispred zgrade u kojoj se sastao sa Kordesom. Premijer se “nije branio” od pogleda i fotoaparata.

Knjaz Nikola izgladio odnose 1905.

Susreti visokih zvaničnika dvije zemlje dešavali su se i početkom prošlog vijeka. Naime, knjaz Nikola je 1905. došao u zvaničnu posjetu Berlinu i caru Vilhelmu II i obnovio diplomatske odnose sa Njemačkom.

U njemačku prijestonicu, knjaz je došao 27 godina nakon potpisivanja Berlinskog ugovora i incidenta koji se desio na Cetinju 1878. Naime, tada niko od crnogorskih zvaničnika nije primio barona Testa, izaslanika njemačkog kancelara Bizmarka, koji je trebalo da uruči primjerak ugovora.

Njemačko diplomatsko predstavništvo otvoreno je na Cetinju početkom jula 1906. godine.

Posjetom Berlinu, incident je izglađen i otklonjene smetnje za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Tada je knjazu uručeno visoko nejmačko odlikovanje, Orden crnog orla, a i car Vilhelm je dobio najviše crnogorsko odlikovanje.

Njemačko diplomatsko predstavništvo otvoreno je na Cetinju početkom jula 1906. godine.

Bonus video: