Napeto u Pljevljima: Đačić fizički onemogućio Bojovića da dođe do govornice

Prije naputšanja sale odbornik DF Milan Lekić kazao da su primorani da napuste skupštinu jer je „Đačić odmah nakon što je ušao u salu počeo fizički da nasrće na opozicione odbornike, da ih ometa i ne dozvoljava da izađu za govornicu“
11693 pregleda 12 komentar(a)
Đačić ne dozvoljava Bojoviću da dođe do govornice, Foto: Goran Malidžan
Đačić ne dozvoljava Bojoviću da dođe do govornice, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.12.2018. 16:21h

Opozicioni odbornici u Pljevaljskom parlamentu napustili su danas sjednicu nakon što je predsjednik Opštine Mirko Đačić pokušao fizički da spriječi odbornika DNP-a, Vladislava Bojovića da izađe za skupštinsku govornicu.

Đaćić je, kada je Bojović tražio riječ stao na prolaz koji dijeli odbornike pozicije i opozicije i ne dozvoljavajući Bojoviću da izađe za govornicu. Bojović je nakon toga sa druge strane sale došao za govornicu i tražio pauzu, nakon koje su svi opozicioni odbornici napustili zasjedanje.

Predhodno je predsjednik Opštine imao verbalni sukob i sa odbornikom Nove Milanom Lekićem, nakon kojeg se okrenuo Bojoviću i uputio mu niz uvreda.

Prvi čovjek grada ii juče je spriječavao Bojovića da govori dok je bio za skuštinskom govornicom.

Prije naputšanja sale odbornik DF Milan Lekić kazao da su primorani da napuste skupštinu jer je „Đačić odmah nakon što je ušao u salu počeo fizički da nasrće na opozicione odbornike, da ih ometa i ne dozvoljava da izađu za govornicu“.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin pozvao je predsjednika Skupštine opštine Dragišu Sokića da uvede kaznene mjere za predsjednika Opštine.

„Gospodine predsjedniče ja vas opominjem vi ste na uslovnoj osudi. Mi vas štitimo od Vas. Vi ste osuđeni za krivično djelo zbog nedostojnog ponašanja. Vi i dalje nastavljate da se nedostojno ponašate. Vi treba da budete primjer ponašanja u parlamentu. Parlament treba da se izdigne iznad ove situacije. Mi nećemo dozvoliti da se nešto ovako dešava u 21 vijeku. Ovo je kafansko ponašanje“, rekao je Rovčanin, nakon čega je Đačić sa mjesta dobacio da se na njihovo kafansko ponašanje mora odgovoriti kafanskim ponašanjem.

Nakon završetka sjednice odbornički klub DPS-a, BS i SD održali su konferenciju za novinare.

„Ovakva situacija je nedopustiva i nadam se da su građani bili sudionici u ovome što se ova dva dana dešavalo. Izvinjavam jednom djelu opozicije koji nije učestvovao u brutalnom napadu na naš odbornički klub. Vidjeli smo da u nemogućnosti argumentacije i suočavanja sa onim što smo čuli na jučerašnjoj i današnjoj sjednici SO prvo reagovanje jeste da se izađe iz sale i napusti sjednica“, rekla je odbornica DPS-a Maja Rondović.

Njen partijski kolega Igor Golubović kazao je da uspješan rad lokalne uprave sve više unosi nervozu među opozicione odbornike jer ih ostavlja bez argumenata za političku diskusiju.

„Ono što je obilježilo današnje i jučerašnje zasjedanje i što nas je u jednom momentu učinilo i lično stavilo u jednu neprijatnu situaciju je ponašanje jednog dijela opozicije. Mislim da je dio opozicije svoje ponašanje prenio sa nekih drugih adresa i na organizovan način u nedostatku argumenata pokušao da našu diskusiju obesmisli. Ne mogu da razumjem kada se argumentacije svodi na lične uvrede kako nas odbornika tako i predsjednika opštine a u krajmnem i lidera u čije ime mi ovdje sjedimo. Ja se izvinjavam zbog mojih nekih izazvanih reakcija ali u svakom slučaju da živimo u tradicionalnom društvu i da imamo familije ja ne mogu da pređe, preko nekih stvari koje se svode na lične uvrede“rekao je Golubović.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je da netolerantno ponašanje opozicije vuče korjene iz 2014 godine kada su izgubili vlast u Pljevljima nakon više godina.

„Bezbroj puta sam vidio nasilno ponašanje pojedinih odbornika opozicije. Oni za govornicu izlaze kad hoće i kako hoće za govornicu. Nama nije preostajalo ništa drugo nego da podignemo prag tolerancije što je moguće više. Takvo stanje je trajalo godinama. Oni su pokušavali da opsore naš rad ali su demonstrirali loše ponašanje koje nije svojstveno ljudima koji su civilizovani, obrazovani. Oni su bezbroj puta iza ove govornice vrijeđali lidere vlasti u Crnoj Gori. Mi nikada nismo vrijeđali njihove lidere a svoj posao smo radili odgovorno“, rekao je Đačić.

On tvrde da je na njegovu opservaciju da jedan od odbornika ne čuje dobro ili sjedi na ušima on odgovario najbrutalnijim uvredama.

„Šta treba da očekujete od nekoga ko ima ponosa u sebi- da kaže hvala na uvredu. Ne, na vrlo promišljen način odgovorili smo na te uvrede, dobro pazeći da se ne ogriješimo o zakon. Samo smo pokazali koliko su nehrabri i nesposobni pojedini odbornici u redovima opozicije. Kada im odgovorite oni bježe “, rekao je Đačić.

Bonus video: