NATO vježba upravljanja u kriznim situacijama uspješno završena

Tokom vježbe, na nivou Alijanse, testirale su se procedure konsultacija i donošenja političkih i vojnih odluka, unutar saveza i sa partnerskim zemljama, na strateškom nivou
448 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište NATO u Briselu, Foto: NATO
Sjedište NATO u Briselu, Foto: NATO

Vježba upravljanja u kriznim situacijama, u kojoj su učestvovale sve zemlje članice, uključujući i Crnu Goru, uspješno je završena, saopšteno je “Vijestima” iz NATO.

“CMX 2019 je uspješno završena. Detalji u vezi sa sprovođenjem CMX 2019 su povjerljivi”, kazao je jedan zvaničnik NATO.

CMX 2019 (Crisis Management Exercise) trajala je od 9. do 15. maja.

U godišnjoj simulacionoj vježbi učestvovali su predstavnici gotovo svih crnogorskih državnih institucija, kao i predstavnici Crne Gore u NATO komandama i štabovima.

Tokom vježbe, na nivou Alijanse, testirale su se procedure konsultacija i donošenja političkih i vojnih odluka, unutar saveza i sa partnerskim zemljama, na strateškom nivou.

“CMX 2019” je koristio fiktivni, ali realistični scenario predviđen članovima 4 i 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji se fokusiraju na izazove kolektivne odbrane, uzimajući u obzir odluke donijete na njenim samitima.

Vježba je uključivala civilno i vojno osoblje u prijestonicama zemalja članica, sjedištu NATO i strateškim komanadama ali, kao i sa prethodnim vježbama ovog tipa, ne i razmještanje snaga.

Crna Gora je prvi put učestvovala u NATO vježbi kriznog upravljanja 2017. godine (“CMX 17”).

Ovo je 22. put da je NATO organizovala ovu vrstu vježbe od 1992. godine, navodi se na sajtu Alijanse.

Bonus video: