Neće biti sjednice u Budvi; Krapović: Formirana nova koalicija da bi realizovali kriminalni posao

Krapović je Careviću poručio da je na "necrnogorski način" izbjegao raspravu.
25265 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2019. 19:01h

Skupština opštine, zakazan po hitnom postupku, danas nije razmatrala Zaključak o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostora, kojim se jednostavnije rečeno poništava Protokol o donaciji koji je predsjednik Opštine Marko Bato Carević zaključio sa turskom kompanijom „Mia investment“, a kojim se aminuje izgradnja dvije kule od po 15 spratova ispred jadranskog sajma. Grad zauzvrat treba da dobije savremeni vrtić, koji bi turska kompanija izgradila opremila i poklonila Budvi.

Sjednica lokalnog parlamenta prekinuta je nakon što nije usvojen dnevni red, jer su protiv glasali odbornici DF, DPS, SD i nezavisni odbornici, dok su da se rasprava o ovoj temi u skupštini vodi bilo 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i GP URA .

Prije glasanja za dnevni red, proceduralno se javio odbornik DF Đorđije Vujović koji je kazao da je prekršen Poslovnik, te da sjednica nije mogla da bude zakazana po hitnom postupku

„Mi jesmo da se raspravlja u skupštini, ali ne po hitnom postupku, jer sam hitni postupak spočitava da je riječ o nekoj štetnosti za grad, što u ovom slučaju nije istina“, kazao je Vujović.

Proceduralno se javio i šef odbroničkog kluba DPS Marko Vuković, koji je kazao da poslije tri godine smo došli u interesantnu poziciju, da jedan dio vlasti se žali na bahatost skupštinske službe.

„To smo mi bezbroj puta ukazivali. Zloupotrebljavali ste svoje funkcije i treba da prekinemo praksu da nam politika bude iznad Poslovnika“, kazao je Vuković.

Uslijedilo je glasanje, pa iako je skupštinska služba prebrojala da je 13 odbronika bilo za dnevni red, a 20 protiov, na video snimku koji je odmah dostavljen „Vijestima“ vidi se da je 12 odbronika glasalo za dnevni red, da su protiv bili odbornici DF, DPS i nezavinsi odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović, ali da se na snimku ne vidi kako je glasala odbornica SD.

Iz DF su odmah podnijeli prigovor, jer skupštinska služba nije dobro prebrojala glasaove. Odbornici su odmah napustili skupštinsku salu, a novinarima se odmah obratio šef parlamenta Radović da je na sceni nova skupštinska većina.

„12 odbornika neće ćutati. Očigledno neko ne želi da se o ovoj temi razgovara“, naveo je Radović.

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) ne isključuje mogućnost da se formira nova vlast u Budvi, nakon što je formirana skupštinska većina.

„ 12 odbornika neće ćutati. Očigledno neko ne želi da se o ovoj temi razgovara“, naveo je Radović

„Moguće je prekrajati izbornu volju građana, nekim novim kombinacijama. Ovo čemu smo danas svjedočili je bježanje od javne rasprave pred očima javnosti, koju smo mi kontinuirano tražili. Mislim da tako nešto nije dobro, predsjednik Carević je kazao da jedva čeka sjednicu da se crnogorski pogledamo u oči i kažemo jedni drugima šta imamo, sada vidimo da ova odbornička grupa DF, koja je dala predsjendika Opštine bježi od rasprave. Nekako te pomiješane signale ne znam kako da tumačim, vjerovatno nedostatak argumenata“, kazao je Krapović.

On je kazao da je 12 odbornika od ukupno 18 koliko broji koalicija protiv realizacije projekta na Jadranskom sajmu.

„ Jako je indikativna situacija da su se na jednoj strani našli kolege iz DF , DPS i nezavisni odbornik Džaković, čuveni borac za demokratiju i protiv urbanizacije Budve... Tako da je po pitanju gradnje postignut konsenzus između DF i DPS , pogotovo završetka ovog, po našem mišljenju, kriminalnog posla. Ono što smo ukazivali proteklih mjeseci da postoje kontakti koji se odvijaju iza scene i da postoje dogovori ove dvije političke grupacije, sada se janso potvrdilo. Mi ćemo u narednim danima iznijeti ono što smo htjeli danas u oči za govornicom da kažemo . Ono što moramo da naglasimo d au početku ovog posla, razdvajanja dvije urbanističke parcele , gospodin Andrija Mandić, tada kao poslanik i predsjendik NSD je podnio krivičnu prijavu protiv članova upravnog odbora Jadranskog sajama, Duška Kneževića , koji ej potvrdio da je ova parcela izdvojena na njemu neposznat način u korist gospodina ( Mila) Đukanovića i godposina ( Branimira) Gvozdenvića. Na neki način gospodina Carević danas radi suprotno od onoga što je njegova partija godinama radila, s akojim razlogom, to je je već pitanje za širu javnost, koja će obratiti pažnju na ovakav razvoj događaja“, kazaoa je Krapović.

On je kazao da će nastaviti da iznose saznanja o cijelom poslu.

„ Mislim da je ovo prvi put od kada mi vršimo vlast da je predsjednik Opštine pobjegao od rasprave na necrnogorski način“, poručio je Krapović.

Potpredsjednik Opštine i lider Crnogorske Vladimir Bulatović je kazao da je incirana skupštinska sjednica da bi se građani upoznali koja je vlasnička struktura firme koja treba da gradi na Jadranskom sajmu, odnosno ko je sakriven iza onih 66 odsto osnivačkog kapitala.

„U ovom slučaju predsjednik Carević je preuzeo nadležnosti koje njemu ne pripadaju, pa je tako Upravni sud njegovo povlačenje tužbe ocijenio nešto što nije u njegovoj nadležnosti. Građani su trebali da čuju tekst protokola, jer bi onda imali priču o uklanjanju staroga vrtića, što je apsolutno van pameti. Ne želimo da se stari vrtić ukloni i spremi za neke investitore koji tek treba da se pojave, ili su u suštini poznati samo se kriju iza nekih of šor destinacija“, kazao je Bulatović.

Upitan da li je na sceni kotorski scenario, Bulatović je bio jasan da se ne govori o povjerenju Carevića.

„Ne smatram da treba da pričamo o povjerenju , napominjem da smo i u prošlim vremenima imali tešlkih odluka, koje nijesu doniejte jednoglasno, sjetite se HDL , pa niko nije govorio da treba da se glasa o povjerenju predsjdniku. Ako neko ne može da shvati da je demokratija kada ti 12 odbornika na prema šest kaže da to ne valja , onda reba da se zamislimo da ono što se sada radi demokratija", naglaiso je Bulatović.

Kazao je da su očekivali poslije medijskih priča da se „crnogorski pogledamo u oči“.

„Današnja sjednica vidjeli ste koliko je trajala. Tu gledanja u oči nije ni bilo. Nije bilo ni treptaja, nego su samo pogledali jedni u druge i digli su ruke zajedno. Samo su se oni pogledali u oči“, kazao je Bulatović.

Carević nije htio da da izjavu medijima nakon završetka sjednice, već je novinare uputio na šefa odborničkog kluba DF-a Đorđija Pribilovića.

Jelušić: Budvani su mnogo manje hrabri od Bukovčana, Žabljačana i od Barana

Navodeći da je ona možda jedina koja nije bila informisana da je Protokol o doanciji potpisan, predsjednica budvanskog odbora GP URA, odbornica Božena Jelušić je kazala da je razlog, zbog kojeg je potpisala incijativu da Carević povuče potpis, taj što se odluke o zajedničkom i opštem interesu ne donose u prisustvu investitora, nego u organima lokalne samouprave.

„Obaveza je naša je bila da pred građanima raspravimo pitanje organskog, održivog razvoja Budve. Razlog je taj što je Organizovana kriminalna grupa odavno postavila dobro razmještene zamke u koje polako upadaju lokacije i održivi razvoj. Znate da u interesima koji se tiču nekretnina postoji samo jedna zakon i tri člana , to su lokacija, lokacija, lokacija. U ovom trenutku lokacija grade Budvu i uništava joj razvoj , a naš parlament je pokazao da su Budvani mnogo manji hrabri od Bukovčana, Žabljačana i od Barana . Njima, odbonciima do njihovog grada, očigledno nije stalo, jer se ovdje se glasa gdje imate parcelu, koliko ćete moći da gradite , koliko će vam biti gabarit i da li ste nečim ucijenjeni da to morate uraditi. Ovdje se moralo raspravljati. Investitori ni u jednoj razvijenoj zemlji ne mogu da grade i planiraju grad, to mora da radi lokalna zajednica“, kazala je Jelušić.

Pribilović: Nalog za ovakvu sjednicu došao sa većeg nivoa

To što nijesu glasali za dnevni red , šef odborničkog kluba DF Đorđije Pribilović kazao je da nije ispoštiovana procedura prilikom zakazivanja skupštinske sjednice.

„ Na današnju sjednicu smo imali primjedbu, koju smo iznijeli na skupštinskom Odboru za statut i propise, je to da nije ispoštovama procedura hitnosti. Zato smo i tako glaslai, jer želimo da rad ove skupštine ne zavisi od volje ni pojedinca, ni pojedine političke partije, već da se poštuju normativna akta koja smo donijeli“, kazao je Pribilović.

Komentarišući da se na dnevnom redu našla samo jedna tačka, Pribilović je kazao da ga to upućuje da je nalog za obaveznost hitnosti održavanja sjednici sa takvim dnevnmim redom došao došao „odnekud drugo sa nekog većeg nivoa“.

„ To su moje pretpostavke. A mi smo da se o tim lokalnim stvarima ovdje lokalno raspravlja. Spremni smo bili za tu lokalnu raspravu, od nje ne bježimo i bilo kom drugom pitanju koje se tiču razvoja Budve. Što se tiče DF čak i naše mišljenje za razvoj grada se uglavnom podudara sa razmišljanjem naših koalicionih partnera“, istakao je Pribilović.

Ne bude li sjednice, Carević bi mogao izgubiti fotelju >>>

Bonus video: