Nema radne grupe dok traje bojkot

U Skupštini ne planiraju izmjene izbornog zakonodavstva bez povratka Demokrata i GP URA
106 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.06.2018. 19:40h

Nova radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva neće biti formirana prije nego se poslanici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA ne vrate u Skupštinu Crne Gore, saznaju “Vijesti”. Planom izbornih reformi, koji su sredinom juna predložili Demokrate i URA, između ostalog, predviđeno je formiranje ad hoc radne grupe koja bi radila na izmjeni izbornog zakonodavstva a u kojoj bi bili predstavnici vlasti i opozicije.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” na kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore prošle nedjelje bilo je pokrenuto pitanje radne grupe, ali su iz vladajuće koalicije poručili da ona može biti formirana samo ako se poslanici Demokrata i pokreta URA prethodno vrate u parlament. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” predsjednik parlamenta Ivan Brajović i potpredsjednik Branimir Gvozdenović su to kazali nakon što je jedan od poslanika opozicije pitao koja je planirana dinamika izmjene izbornog zakonodavstva.

Bečić i Abazović su nakon zvanične posjete Briselu, gdje su predstavili plan, poručili da se neće vraćati u Skupštinu dok se ne potvrdi datum parlamentarnih i dogovori datum opštih lokalnih izbora. Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i premijer Duško Marković je prethodno kazao da su u toj partiji raspoloženi za razgovore unutar institucija sistema i formiranje radne grupe. Dok je evropski komesar za proširenje Johanes Han kazao da je Evropska unija (EU) spremna da podrži Bečića i Abazovića u implementaciji plana, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da su lideri Demokrata i pokreta URA potvrdili spremnost da učestvuju i glasaju na plenumu samo kada ad hoc radna grupa postigne konačni sporazum o elementima iz plana, uporedo sa potvrdom dana parlamentarnih izbora i sporazuma o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu. Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je planom izbornih reformi predviđeno da predstavnici vlasti i opozicije rade na usaglašavanju rješenja definisanih planom u ad hoc parlamentarnom odboru.

“ Više puta smo ponovili, a Evropska komisija potvrdila da se Demokrate i URA neće vraćati u redovan rad skupštine prije nego ad hoc parlamentarni odbor definiše sva rješenja i potvrdi datum parlamentarnih izbora i dogovori datum opštih lokalnih izbora. Dakle, prvo se mora formirati parlamentarni odbor, zatim na tom odboru treba da se usaglase zakonska i druga rješenja, potvrdi datum parlamentarnih izbora i dogovori datum opštih lokalnih izbora kako bi se stvorili uslovi da poslanici Demokrata i pokreta URA uđu i glasaju na plenumu “, kazao je Bogdanović.

Bogdanović: Plan ostvariv ako ima volje kod druge strane

Bogdanović tvrdi da Demokrate i URA neće odustati od realizacije ponuđenog plana.

“Mi nikada ne odustajemo od onoga što smo obećali građanima. Takav pristup politici i odgovoran odnos prema biračima nema alternativu. Onog trenutka kada smo donijeli odluku o bojkotu zajedno smo definisali odgovarajuće zahtjeve čije ispinjenje smo tražili od aktuelne vlasti. Možemo da konstatujemo da su se naša dva politička subjekta grčevito i uporno držala svojih principa pretočenih u Plan izbornih reformi. Dugo smo čekali, ali sada smo smo na korak od njihovog ostvarenja, ako bude političke volje sa druge strane stola. Do tada ćemo se boriti kako bi se u Crnoj Gori održali prvi slobodni i fer izbori”, kazao je on.

Bonus video: