Nikolić: Srbi u Crnoj Gori treba da uđu u vlast da bi se izborili sa kriminalom

"Ja sam znao koliko mafijaša ima u Srbiji, ali dok nisam postavio Vučića na mjesto sa kojeg se to može utvrditi, nisam mogao nikoga da optužim"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 20:57h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da bi politički predstavnici Srba u Crnoj Gori trebalo da uđu u vlast koju smatraju mafijaškom jer bi se sa te pozicije mogli uspješnije boriti protiv kriminala.

“Onaj ko misli da je vlast takva, treba da uđe u vlast, preuzme funkciju i sa te pozicije u javnosti ozbiljno razgovara o saznanjima do kojih je došao”, kazao je Nikolić nakon zvaničnog sastanka sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Nikolić je pojasnio i da je njegova stranka dok je bila u opoziciji smatrala da Srbija ima mafijašku vlast, ali da tada nijesu mogli ništa da preduzmu u borbi protiv korupcije.

“Zato, upravo imajući u vidu borbu protiv kriminala Srbi u Crnoj Gori treba da uđu u vlast. Ja sam znao koliko mafijaša ima u Srbiji, ali dok nisam postavio Aleksandra Vučića na mjesto sa koga to može da se utvrdi, nisam mogao nikoga da optužim i da odlučujem o tome šta će da se dešava sa njima”, kazao je Nikolić odgovarajući na pitanje da li je njegova izjava da Srbi u Crnoj Gori treba da prestanu da budu opozicija u svojoj zemlji neki oblik miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Nikolić je negirao tvrdnje da je u danu kada su u Crnoj Gori raspisani predsjednički izbori, došao da bi vodio kampanju i da zapravo nije ni znao da su izbori raspisani."Posjeta je ugovorena ranije, nisam znao da su raspisani izbori dok mi vi to nijeste rekli. Nisam došao u kampanju, pa tako od danas, pa sve dok se ne završe izbori, nećete me vidjeti u Crnoj Gori, jer izbori su stvar Crne Gore i građana Crne Gore", kazao je Nikolić.

Nikolić je tom prilikom kazao da su do sada postojali nepotrebni i ničim opravdani zastoji u odnosima dvije države i da je njegov zadatak da ih što prije unaprijedi.Za crnogorskog predsjednika, odnosi Crne Gore i Srbije bi trebalo da budu za primjer, ne samo u regionu, već i na globalnom planu.

"Odnosi Crne Gore i Srbije u posljednje vrijeme idu uzlaznom putanjom i naša je obaveza da damo puni doprinos takvim nastojanjima", kazao je Vujanović.

On je takođe kazao da je Crna Gora spremna da svoja iskustva iz evrointegracija podijeli sa Srbijom, kako bi se ubrzao njen put ka Briselu, jer je to interes regiona.

"Nekoliko koraka naprijed smo u evrointegracijama i spremni smo da pomognemo Srbiji na tom putu. Zainteresovani smo da Srbija što prije počne pregovore sa Evropskom unijom jer je to interes regiona. Ujedno moram da kažem da je predsjednik Nikolić iskazao razumijevanje za evroatlantske integracije Crne Gore, iako Srbija ima drugačiji stav o članstvu u NATO-u", rekao je Vujanović.

Vujanović je kazao da je Crna Gora spremna da svoja iskustva iz evrointegracija podijeli sa Srbijom

Prvi čovjek Srbije je ocijenio i da njegova zemlja ima interes da posebno na Balkanu sa svim zemljama ima dobre odnose, a sa Crnom Gorom najbolje: “Srbija i Crna Gora su povezane, imaju mnogo zajedničkih interesa, i mogle bi zajedno da nastupaju u mnogim sferama, i da zajedno nastupaju na mnogim tržištima.”

On je istakao i da Srbija iako je vojno neutralna, ne zamjera Crnoj Gori zbog njenog puta u NATO.

"Evroatlanski put Crne Gore ne ugrožava Srbiju, a sve što nas ne ugrožava ne treba da nam smeta. Ako država Crna Gora zna način, na koji će brže ići ka boljem životu onda to treba da iskoristi. Crnu Goru u narednom periodu očekuje težak put, na kojem im želim puno sreće, a mi ćemo polako za vama ka EU", poručio je Nikolić.

Crkva ne opterećuje odnose država

Srpski predsjednik ne smatra da je pitanje crkve jedno od otvorenih pitanja između Crne Gore i Srbije, i ne misli da ono opterećuje odnose dvije države.

On je objasnio da Srpska pravoslvana crkva “ima problema sa Makedonskom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom, ali da spor između Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske crkve, za razliku od primjera Makedonije, ne opterećuje odnose dvije države.

"Taj odnos je na takvom nivou da smatram da treba da ga riješe dvije crkve. Ukoliko bi on uticao na odnos između dvije države, sigurno da bih se umiješao u rješavanje tog problema", kazao je Nikolić.

Nikolić kazao je da su srpske firme zainteresovane da učestvuju na tenderu za kupovinu Luke Bar i najavio da će Srbija ući i u rekonstrukciju pruge Beograd - Bar od ruskog kredita, te da će poslije pregovora u Azerbejdžanu krenuti izgradnja autoputa ka Crnoj Gori.

Đukanović: Odnosi idu u dobrom smjeru

Odnosi Crne Gore i Srbije posljednjih godina idu u dobrom smjeru, a današnja posjeta i kontakti na najvišem političkom nivou u narednom periodu, pomoći će da se uspostave odnosi koji i realno pripadaju dvijema državama, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da Vlada Crne Gore podržava dalji evropski put Srbije u kontekstu integracije cijelog regiona

Dobri politički odnosi i međusobno uvažavanje, koje sada postoji, dobra su osnova za jačanje ekonomske saradnje između dvije države, ocijenjeno je tokom susreta.

U tom kontekstu posebno je apostrofiran značaj saradnje u oblasti saobraćaja, infrastrukture, ali i poljoprivrede i turizma.

Premijer Đukanović je istakao da je posjeta predsjednika Nikolića Crnoj Gori svojevrsna potvrda opredijeljenosti dvije zemlje da rade na unapređenju međusobne saradnje ali i na jačanju stabilnosti regiona u cjelini. „Zvaničnici iz Republike Srbije su uvijek dobrodošli u Crnu Goru i uvjeren sam da naši bilateralni odnosi treba da služe kao primjer dobrosusjedske saradnje koju će Crna Gora nastaviti da podstiče“ istakao je Đukanović.

Đukanović je, takođe, istakao da Vlada Crne Gore podržava dalji evropski put Srbije u kontekstu integracije cijelog regiona što će doprinijeti ukupnoj stabilnosti i prosperitetu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić se saglasio sa ocjenom da su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri i sadržajni, te istakao da će Srbija u predstojećem periodu biti posvećena unapređenju saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Nikolić je informisao premijera Đukanovića o dinamici aktivnosti koje Srbija realizuje na planu evropskih integracija, i ukazao na značaj podrške koju dobija iz Crne Gore.

Galerija

Bonus video: