Novosel se kandiduje za svjedoka-saradnika protiv Kankaraša?

Novosel je priznao da je iznos naknade za opremanje građevinskog zemljišta (komunalija) pogrešno obračunat u slučaju kondo-hotela “Regent”, i precizrao da je investitoru, kompaniji “Adriatic Marinas”, u tom slučaju naplaćeno preko milion eura manje nego što je trebalo
131 pregleda 28 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.08.2015. 14:55h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) indirektno je danas priznao postojanje afere “Komunalije” o kojoj se u Tivtu priča već skoro 10 mjeseci, te vršenje najmanje jednog krivičnog djela – nesavjesni rad u službi - od strane administracije svog prethodnika u fotelji prvog čovjeka Tivta, Dragana Kankaraša (DPS).

Novosel je, gostujući u program Radio Tivta, priznao da je iznos naknade za opremanje građevinskog zemljišta (komunalija) pogrešno obračunat u slučaju kondo-hotela “Regent” u elitnom tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro, i precizrao da je investitoru, kompaniji “Adriatic Marinas”, u tom slučaju naplaćeno preko milion eura manje nego što je trebalo. Novosel je kazao da je interna komisija Opštne koju je on obrazovao u februaru da izvrši provjeru obračuna komunalija za “Regent”, završila posao ali da on još “nije dobio izvještaj u zvaničnoj formi.”

“Ja insistiram na tome, ali predsjednik Komisije je na bolovanju. Ovo su preliminarni rezultati,“ kazao je gradonačelnik, dodajući da su “komunalije obračunate, i sa Porto Montenegrom smo potpisali ugovor o njihovoj isplati u ratama”, te da “plaćanja već idu”.

“Obračunato je milion i 70 hiljada eura. Taj problem smo skinuli sa dnevnog reda. Izvještaj Komisije će biti pred odbornicima naše Skupštine Opštine,” kazao je Novosel, dodajući da je priča sa nenaplaćivanjem punog iznosa komunalija za “Regent” “bila predmet špekulacije i medijskih napisa, pa i politizacije.” On je ipak, na kraju priznao da su opozicija i NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” (TAA), koji su još u novembru prošle godine u javnosti pokrenuli aferu “Komunalije”, bili u pravu i da je opštinska vlast, kojom je tada rukovodio Kankaraš, loše odradila taj dio svog posla.

“Bilo je određenih nepravilnosti, pokrenuti su i disciplinski postupci protiv nekih službenika koji su radili na tim poslovima. Ne bih sad pojedinačno govorio. Bilo je određenih propusta i tehničke i svake druge prirode. Bavićemo se time, kad zvanično dobijemo izvještaj Komisije,” lakonski je konstatovao Novosel.

TAA je početkom maja podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša zbog “nesavjesnog rada u službi i drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti” u aferi “Komunalije”. TAA je u toj prijavi navela dokaze zbog kojih smatra da je Kankaraš, koji je nedavno preuzeo dužnost generalnog konzula Crne Gore, prije par godina protivzakonitim obračunom i naplatom naknade za komunalije za hotel „Regent“ u Portu Montenegro oštetio budžet Opštine Tivat za više od milion eura. Po zakonu, za krivično djelo nesavjesnog rada u službi zbog koje je nastupila imovinska šteta veća od 30.000 eura, predviđena je kazna do pet godina zatvora, a TAA je tada navela da VDT sam treba da procijeni ima li u radnjama Kankaraša u aferi “Komunalije” osnova za sumnju da su počinjena i druga krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti. Oni su tada upozorili aktuelnu lokalnu upravu sa Novoselom na čelu da ne pokušava prikriti aferu i dokaze jer će i protiv njih podnijeti krivične prijave.

Lokalna uprava danas je kroz usta Novosela, iznenađujuće, eskplicitno priznala da je TAA bila u pravu u svojim tvrdnjama i da je počinjena šteta od preko milion eura za opštinsku kasu, pa sada ostaje da se vidi hoće li aktuelni gradonačelnik Novosel možda biti svjedok-saradnik u eventualnom sudskom procesu protiv svog bivšeg kolege Kankaraša.

Bonus video: