Nuhodžić: Nećemo tolerisati ugrožavanje ljudskih prava

„MUP ne toleriše i neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava građana i istrajno je u stavu da se ljudska prava u policijskoj službi moraju poštovati. Svi koji su prekoračili ovlašćenja moraju za to odgovarati“, naveo je Nuhodžić
1091 pregleda 11 komentar(a)
Ministar  Melvudin Nuhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
Ministar Melvudin Nuhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.10.2019. 14:20h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava, kazao je resorni ministar Mevludin Nuhodžić i poručio da će svako ko prekorači policijska ovlašćenja biti sankcionisan.

On je, na međunarodnoj konferenciji „Sprječavanje zlostavljanja u policijskoj službi: suočavanje sa izazovima koje apostrofiraju presude Evropskog suda za ljudska prava i druga tijela Savjeta Evrope“, koja je održana u Bečićima, rekao da resor na čijem je čelu neće stati dok svi slučajevi nezakonitog postupanja ne budu rasvijetljeni i sankcionisani.

„MUP ne toleriše i neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava građana i istrajno je u stavu da se ljudska prava u policijskoj službi moraju poštovati. Svi koji su prekoračili ovlašćenja moraju za to odgovarati“, naveo je Nuhodžić.

On je kazao da je prošle i u prvih devet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima dostavljeno pet predmeta protiv deset policijskih službenika, od kojih se jedan odnosio na postojanje osnovane sumnje da su dva policijska službenika izvršila krivično djelo zlostavljanje.

Nuhodžić je naveo da su prošle i u prvih devet mjeseci ove godine kontrolisane zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 122 slučaja, od čega u 46 slučajeva na osnovu pritužbi građana.

„Upravi policije je predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 14 policijskih službenika, od čega protiv tri službenika zbog teže povrede službene dužnosti izvršene prekomjernom ili nezakonitom upotrebom sile“, precizirao je Nuhodžić.

Kako je dodao, nijedan sistem, država i policija nijesu imuni na slučajeve prekoračenja upotrebe sredstava prinude.

„Ono čime sam zadovoljan i što posebno želim da istaknem jeste da su ti slučajevi u Crnoj Gori pojedinačnog karaktera, da nema pojave sistemske torture, da se ti slučajevi iz godine u godinu smanjuju“, naveo je Nuhodžić.

On je poručio da u policiji nema prostora, niti povlašćivanja i zaštite za nasilnike u uniformi.

„Ali, isto tako, svi kao društvo, moramo stati u zaštitu policijskih službenika koji časno, profesionalno i odgovorno obavljaju svoje poslove“, kazao je Nuhodžić.

On je naglasio da MUP u kontinuitetu ulaže značajne napore u dijelu unapređenja zakonodavnog okvira, edukacije policijskih službenika i obezbjeđivanja adekvatnih uslova za boravak uhapšenih osoba, u cilju poboljšanja njihovog položaja.

Govoreći o realizaciji preporuka Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT), Nuhodžić je naveo da je usvojen i poseban plan, što predstavlja snažan iskorak kako da se te preporuke implementiraju u svakodnevnoj policijskoj praksi.

On je dodao da se posebna pažnja posvećuje jačanju bezbjednosne kulture i kompetentnosti policijskih službenika.

"U tom smislu, Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima u potpunosti reformiše sistem zapošljavanja, obuke i stručnog obrazovanja i usavršavanja policijskih službenika, kao i nadzorne mehanizme nad radom Uprave policije", naveo je Nuhodžić

On je naglasio da će MUP nastaviti sa sprovođenjem obuka i promovisanjem Kodeksa policijske etike, u cilju podizanja svijesti policijskih službenika o značaju etičkog i moralnog ponašanja u praksi.

„Današnjim prisustvom i učešćem, potvrđujemo još jednom volju i iskrenu posvećenost da primjenom standarda Savjeta Evrope i Evropske unije, radimo na jačanju bezbjednosne i policijske kulture koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost i omogućiti efikasan nazdor i istrage“, rekao je Nuhodžić.

On je pohvalio saradnju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, koji ukazuje na propuste u radu policijskih službenika i dodatno afirmiše nultu toleranciju prema svim protivzakonitim postupcima.

Bonus video: