NVO sektor: Skupština da preuzme bitniju ulogu u pregovorima

Koordinator programa za dobro upravljanje u toj nevladinoj organizaciji Edin Koljenović naveo je da se do sad lutalo sa ulogom Skupštine u procesu pristupanja EU
0 komentar(a)
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2013. 20:31h

U porukama iz Evropske unije (EU) jasno je naznačeno da je pozicioniranje crnogorske Skupštine kroz Odbor za evropske integracije u pretpristupnom procesu od ključne važnosti za suštnsko vođenje pregovora sa EU, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator programa za dobro upravljanje u toj nevladinoj organizaciji Edin Koljenović naveo je da se do sad lutalo sa ulogom Skupštine u procesu pristupanja EU.

“Do sada se nažalost lutalo sa ulogom Skupštine u procesu, pozicija nadležnog Odbora za evropske integracije nije bila definisana i uz neispunjenu obavezu njegovog jasnog pozicioniranja ušli smo u zonu da Odbor razmatra Vladina dokumenta ali bez jasnih ovlašćenja”, kazao je Koljenović.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) smatra da bi usvajanje amandmana na Predlog rezolucije o procesu integracija u Evropsku uniju (EU) kojim bi Odbor imao pravo da vrati Vladi pregovaračku poziciju, ukoliko ocijeni da sadrži pogrešne ili štetne procjene, narušilo podjelu uloga u tom procesu a sve je izvjesnije da će i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) u Odboru za evropske integracije povući podršku tom predlogu.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da je Skupština u dosadašnjem procesu pregovora imala neshvatljivo inferiornu ulogu i trebalo bi da ima svoje mjesto u kreiranju pregovaračkih pozicija.

Uljarević smatra da Vlada mora shvatiti da je ona ključni servis pregovaračkog procesa koji treba. “Prolazi vrijeme monopola moći, i mada je to mnogima u Vladi još te ško prihvatiti, moraće se mnogo više otvarati, Skupštini”, kazala je Uljarević za ageniciju Mina.

Koljenović je naveo da se situacija morala mijenjati Rezolucijom o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija, a da je amandman bio presudan sa suštinsko pozicioniranje Skupštine. “Posebnu važnost u tom smislu čini sadržaj amandmana koji je jednoglasno usvojen i najave povlačenja amandmana i predomišljanja pojedinih članova Odbora u vezi sa njim navode na sumnju da se javlja naknadna mudrost koja ukazuje na pristup da se o ovome neće odlučivati u pravcu nalaženja najboljeg rješenja, već da se radi o vođenju nekim drugim interesima” rekao je Koljenović za “Vijesti”.

Iz GA su ocijenili da j amandman ne može usporiti proces usvajanja pregovaračkih pozicija, kako to tvrde iz MVPEI. “Ukoliko taj proces uzme i nekoliko dana, treba imati u vidu da se ipak radi o negativnom mišljenju koje je usvojio Odbor apsolutnom većinom, dakle glasovima i vlasti i opozicije, da je revizija zaista i potrebna”, rekao je Koljenović.

Koljenović je podsjetio da je Vlada više puta ukazivala na potrebu i želju da podrži pozicioniranje Odbora na onaj način na koji se oni dogovore među sobom. “Sada kada imamo takvo, konsenzualno r ješenje, nadamo se da će se na plenumu pokazati kapacitet poslanika i prepoznati suštin - ska važnost ovog pitanja, te da će vjerovati amandmanu kao najboljem rješenju koje su usvojili ljudi iz partija zaduženi za tu oblast”, zaključio je on.

Niko neće političke trikove

Upitana kakva bi poruka bila poslata ukoliko bi poslanici DPS-a na plenumu glasali drugačije nego što su glasali na sjednici Odbora, Uljarević je rekla da niko u međunarodnoj zajednici ne gleda blagonaklono na “uobičajene balkanske političke trikove i dnevno-političku trgovinu sa ozbiljnim pitanjima”.

“A način na koji će se voditi pregovori sa EU će pokazati da li Crna Gora ima politički kapacitet da se posveti sopstvenoj demokratizaciji i evropeizaciji. Oni koji budu potcjenjivali značaj ovog pitanja će sami sebe marginalizovati”, zaključila je Uljarević.

Bonus video: