Oduzimanje nezakonito stečene imovine najbolja preventiva

Direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, ocijenio je da je saradnja NVO i medija neophodna. "Sve ono što je MANS istražio ostalo bi unutar naše kuće, da nemamo vas kao partnere da to bodijelimo sa građanima", kazao je Milovac
84 pregleda 2 komentar(a)
Margaret Uehara, Mitja Drobnič, Vanja Ćalović, Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Margaret Uehara, Mitja Drobnič, Vanja Ćalović, Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2015. 13:30h

Crna Gora je prepoznala opasnost od korupcije i organizovanog kriminala, ocijenio je specijalni tužilac Veljko Rutović, navodeći da je oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi najefikasnija preventiva protiv tih pojava.

Rutović je na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovala Mreža za efirmaciju nevladinog sektora (MANS), rekao da je Specijalno državno tužilaštvo, od jula kada je formirano, ostvarilo prepoznatljive rezultate.

"Za samo pet mjeseci imamo formirano blizu 400 novih predmeta, pokrenuto je sedam istraga od čega pet u blasti korupcije, a dva u oblasti organizovanog kriminala", kazao je Rutović.

U toku je, kako je naveo, sedam finansijskih istraga – pet zbog koruptivnih djela i dvije zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

"U dva slučaja okončan je postupak za trajno oduzimanje imovine, i čeka se odluka suda po zahtjevu tužioca", rekao je Rutović.

On je dodao da je privremeno blokirana imovina za dva pravna lica, za koja imovinska korist iznosi najmanje 50 miliona eura.

"Nastavak evropskih i evroatlantskih integracija zahtijeva jačanje vladavine prava, a uloga državnog tužilaštva u postizanju rezultata u toj oblasti je izuzetno značajna. Zato će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala biti intenzivirana", poručio je Rutović.

On je naglasio da je oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi najefikasnija preventiva protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Viši policijski savjetnik u američkoj Ambasadi, Džef Palmer, kazao je da je neophodno imati adekvatne mehanizme koji će omogućiti potpuno oduzimanje imovine nakon njenog "zamrzavanja".

"Ako izgubimo slučaj, kriminalci mogu da tuže državu i da traže povraćaj svojih sredstava. Ako država mora da plati pola miliona dolara odštete, to će da obeshrabri vladu da nastavi sa takvim slučajevima", upozorio je Palmer.

Zato je, kako je naveo, važno da postoje dobri mehanizmi i protokoli, tako da sve što je urađeno bude transparentno i da ne postoji mogućnost da neko bude optužen da je prekoračio ovlašćenja ili zanemario svoje dužnosti.

"Moramo se boriti protiv organizovanog kriminala i poraziti ga. To znači da morate da imate snažne ljude u svojim organizacijama, ali i da dođete do njihovih ljudi kako biste ih preokrenuli na svoju stranu da bi se borili protiv organizovanog kriminala iz kojeg potiču", kazao je Palmer.

On je pojanio da organizovani kriminal ima sakrivenu imovinu svuda, i gotovo je nemoguće doći do nje.

»Ali ako nađamo nekoga ko će da mi kaže gdje je sve to sakriveno, to je put da dođemo do te imovine. I to je tajna i u SAD, morate doći do pojedinaca u kriminalnim strukturama koji će kasnije da svjedoče protiv njih i da vam daju informacije«, precizirao je Palmer.

Regionalni direktor organizacije Transparency International za Evropu i Centralnu Aziju, Ana Koh, kazala je da su nezavisni mediji i jako civilno društvo ključni za borbu protiv korupcije.

Ona je kazala da istraživačko novinarstvo ima važnu ulogu u tome, i da je, prema istraživanju koje je ta organizacija sprovela među poslovnim ljudima u 30 zemalja, najviše njih ocijenilo da je istraživačko novinarstvo najbolji mehanizam za borbu protiv korupcije.

TA je, kako je kazala, nedavno radio na 200.000-om slučaju, a sada mijenja fokus na teže slučajeve, koji uključuju "veće profile ljudi".

"MANS je to puno radio u Crnoj Gori, vrlo efikasno i djelotvorno", dodala je Koh.

Izvršna direktorica Monitora, Milka Tadić Mijović, kazala je da je MANS učinio puno da se ove teme nametnu u crnogorskom društvu, zbog čega je, kako je navela, bio pod užasnim i brutalnim pritiscima.

"Želim da im se zahvalim što su izdržali, jer imamo primjere da su neki koji su se bavili ovim temama prestali to da rade upravo zbog pritisaka", kazala je Tadić Mijović.

Ona je rekla da je saradnja sa MANS-om i drugim NVO znatna podrška medijima.

"Neformalna koalicija nekoliko slobodnih medija i NVO u Crnoj Gori znatno je doprinijela da radimo i funkcionišemo na najbolji način i da razotkrivamo najveće probleme u državi", navela je Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, uloga medija i NVO veoma važna, naročito u državama u kojima institucije još ne funkcionišu na pravi način.

Tadić Mijović je kazala da je sloboda medija najviše ugrožena u državama gdje je korupcija na najvišem nivou, a napadi su najviše izraženi na one medije u čijem su fokusu korupcija i centri moći.

"Brutalnim pritiscima i verbalnom nasilju najviše su bili izloženi predstavnici Dana, Vijesti i Monitora", precizirala je ona, dodajući da je specifičnost Crne Gore u tome što "verbalnu kampanju protiv medija vodi sam premijer".

Kako je navela, mediji koji su bliski vladajućim krugovima učestvuju u kampanji protiv nezavisnih medija i NVO koje se bave korupcijom i organizovanim kriminalom.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare, Nikola Marković, kazao je da je najozbiljniji problem sa kojim se nezavisni mediji suočavaju – posljedica pisanja o organizovanom kriminalu i korupciji.

On je rekao da se većina ozbiljnih napada na novinare u Crnom Goru dovodi u vezu sa njihovim pisanjem.

"Istrage o napadima traju godinama, i sve to djeluje destimulativno na novinare da se i dalje bave pitanjima korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, veliki problem nezavisnim medijima predstavljaju i sami mediji.

On je naglasio da su nezavisni mediji i saradnja sa civilnim sektorom u Crnoj Gori ključni uslov da borba protiv korupcije bude uspješna.

"Kada ste uporni i kada objavite ogroman broj dokaza koji ukazuju na koruptivne radnje, onda ni institucije ne mogu u potpunosti da ostanu gluvonijeme na te slučajeve", zaključio je Marković.

Viši tužilac u Tužilaštvu Hamburga, Gerhald Brinker, kazao je da je u otkrivanju krivičnih djela uloga medija veoma važna.

"U Njemačkoj kažemo da je to snaga države, i njihova misija je da otkriju bilo kakvo činjenje koje je u suprotnosti sa zakonom", kazao je Brinker.

Kako je naveo, uloga nevladinog sektora (NVO) ograničena osnovnim ustavnim pravima.

"Mora se poštovati princip nezavisnosti rada NVO. Njihov rad mora biti oslobođen bilo kakvog uticaja sa strane, naročito iz inostranstva", kazao je Brinker.

Direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, ocijenio je da je saradnja NVO i medija neophodna.

"Sve ono što je MANS istražio ostalo bi unutar naše kuće, da nemamo vas kao partnere da to bodijelimo sa građanima", kazao je Milovac.

On je rekao da je nivo povjerenja građana u institucije zadužene za borbu protiv korupcije na veoma niskom nivou.

"Potvrda toga je činjenica da MANS preko SOS telefona za prijavu korupcije godišnje primi nekoliko puta više poziva nego sve institucije kod kojih građani imaju mogućnost da prijave korupciju", dodao je Milovac.

Prema njegovim riječima, država i dalje ne prepoznaje u civilnom sektoru partnere koji mogu pomoći u borbi protiv korupcije.

"Ukoliko je zaista iskrena namjera državnih institucija da svoje redove očiste od korupcije, moraće da prihvate civilni sektor koji može puno doprinijeti svojim znanjem, ali prije svega praktičnim iskustvom i neupitnom predanošću borbi da crnogorsko društvo bude uređeno", zaključio je Milovac.

Bonus video: