Opozicija na vlasti: Sve zavisi od volje PCG, SNP, BS, HGI i albanskih partija

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk kazao je da ne zna na šta tačno misle kad kažu “vlada nacionalnog jedinstva”
8 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 14:30h

U Crnoj Gori u ovom trenutku ne postoje realni preduslovi za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, a takva opcija sada ne bi odgovarala ni opoziciji, smatra Boris Raonić iz Građanske alijanse.

“U ovom trenutku ne postoje realni preduslovi za formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Nijesam siguran da bi to i odgovaralo opoziciji u trenutku kada su pred Vladom ogromni izazovi, koje je kreirala svojom politikom”, rekao je Raonić agenciji MINA.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk kazao je da ne zna na šta tačno misle kad kažu “vlada nacionalnog jedinstva”.

“Teorijski, takva vlada bi podrazumijevala učešće svih ili gotovo svih parlamentarnih stranaka. Praktično, moj utisak je da Demokratski front (DF) računa na vladu koja ne bi uključila Demokratsku partiju socijalista (DPS), Socijaldemokratsku partiju (SDP) i Liberalnu partiju (LP)”, rekao je Muk agenciji MINA.

“Bez Pozitivne nema vlade o kojoj govori DF. Manjinske stranke su do sada imale jasnu orijentaciju ka partijama i liderima referendumske većine”, kazao je Muk

To sve, kako dodaje, zavisi od političke volje Pozitivne Crne Gore, Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative, albanskih stranaka, Socijalističke narodne partije (SNP).

“Interesantno je opredjeljenje BS da otvoreno pregovara sa obje strane političkog spektra. Vidjećemo šta u tim pregovorima DF može da garantuje drugim strankama, a šta DPS Koalicija ne može da ponudi. Početna prednost je u pregovorima svakako na strani DPS i SDP, jer su imali već uspostavljeni stepen povjerenja sa BS”, naveo je Muk.

Prema njegovim riječima, politička grupa koja sakupi dovoljan broj glasova poslanika može formirati vladu.

“To je izazov i za najjaču parlamentarnu stranku i koaliciju DPS i SDP i LP, ali i za najjaču drugu grupaciju DF.

Očigledno je da onaj koji je brojniji ima bolje šanse da privuče druge političke aktere, a da za DF, koji ima gotovo dvostruko manje mandata od Koalicije predvođene DPS, predstoji mnogo posla u pokušaju da okupe značajno veći potreban broj političkih aktera”, naveo je Muk.

On je ocijenio da, koliko razumije političke prilike u zemlji i obećanja DPS i DF, ni jedni ni drugi ne računaju na vladu u kojoj bi bili zajedno, “ali u politici je sve moguće”.

Upitan da li smatra da postoji mogućnost da manjinske stranke prihvate da uđu u koaliciju sa DF, Muk je rekao da su manjinske stranke značajne za Front tek ukoliko se prethodno stvori i povrati povjerenje sa Pozitivnom, odnosno SNP.

“Bez Pozitivne nema vlade o kojoj govori DF. Manjinske stranke su do sada imale jasnu orijentaciju ka partijama i liderima referendumske većine”, naveo je on.

Muk smatra da će se i tu stvari postepeno mijenjati.

Raonić je kazao da je “javna tajna” da postoje razni predizborni dogovori koji će uticati na formiranje vlade, kao lične netrepeljivosti, “koje su u Crnoj Gori nažalost uvijek igrale veliku ulogu”

“Da li su ove stranke u ovom trenutku dostigle unutrašnju zrelost da mogu koalirati sa strankama iz obje velike političke grupacije i kako bi na to reagovalo njihovo biračko tijelo, to će procjenjivati njihova rukovodstva u narednim danima”, rekao je Muk.

Upitan da li smatra da postoji mogućnost da DPS-SDP-LP formiraju koaliciju sa albanskim manjinama, a da u tu koaliciju ne uđe BS, Muk je rekao da je sve moguće, ali je manje vjerovatno.

“Ne znam da li postoji određeni predizborni sporazum između Koalicije DPS i BS, ali ako postoji onda treba ozbiljno uzeti i taj faktor u obzir”, zaključio je Muk.

Raonić smatra da naredni period mora biti iskorišćen za podizanje povjerenja između manjinskih i opozicionih partija, provjeru dosadašnjeg ekonomskog modela, koordinisanje unutar vlasti, ali i opozicije.

“I realno je očekivati da ova dilema bude postavljena na idućim izborima”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, manjinske partije su sada na velikom ispitu.

“Jer podjednako važno sa rješavanjem nagomilanih problema manjina, moraju budućim partnerima postaviti i uslove vezano za rješavanje drugih nagomilanih problema koji postoje”, naveo je Raonić.

On je kazao i da je “javna tajna” da postoje razni predizborni dogovori koji će uticati na formiranje vlade, kao lične netrepeljivosti, “koje su u Crnoj Gori nažalost uvijek igrale veliku ulogu”.

Galerija

Bonus video: