Opozicija propituje Pažina

Skupština će o interpelaciji raspravljati na sjednici koja počinje 21. oktobra, opoziciji sporne presude za “državni udar”, izmjene Zakona o sudskom savjetu... U Ministarstvu pravde bez komentara
2727 pregleda 0 komentar(a)
Iz DF-a tvrde da će pobrojati negativnosti tokom mandata ministra pravde: Pažin pred poslanicima (arhiva), Foto: Luka Zeković
Iz DF-a tvrde da će pobrojati negativnosti tokom mandata ministra pravde: Pažin pred poslanicima (arhiva), Foto: Luka Zeković

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) ne očekuju smjenu ministra pravde Zorana Pažina nakon interpelacije koju su pokrenuli u parlamentu, ali planiraju da na sjednici Skupštine ukažu na probleme u pravosuđu, saopšteno je “Vijestima”.

Skupština Crne Gore će, na zahtjev opozicije, na sjednici koja počinje 21. oktobra raspravljati o radu ministra pravde. Šef poslaničkog klub Demokratskog fronta Milutin Đukanović rekao je da ne očekuje smjene u Vladi nakon sjednice parlamenta.

“Ne gajimo iluzije da će Pažin biti smijenjen, jer poslanici vlasti glasaju po direktivi. U svakom slučaju očekujemo da će nekom bar biti neprijatno kakav pravosudni sistem ima Crna Gora”, tvrdi Đukanović za “Vijesti”.

Predlog za razmatranje interpelacije o radu Vlade iz Pažinovog resora potpisali su poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i koalicije “Da svako ima”. Poslanici DF-a su sredinom juna najavili da će tražiti sjednicu parlamenta na kojoj će se analizirati rad ministra pravde, optužujući ga da je tokom suđenja za državni udar uticao na Viši sud i ostale sudske instance. Iz Ministarstva pravde juče nijesu odgovorili na upit “Vijesti” da prokomentarišu zahtjev opozicije za interpelaciju ministra Pažina.

Đukanović tvrdi da će opozicija na sjednici parlamenta pobrojati sve negativnosti koje su se tokom Pažinovog mandata dešavale u pravosuđu.

“Podsjetićemo ne ukidanje imuniteta poslanicima, slanje Milana Kneževića u zatvor, presude Andriji Mandiću i Kneževiću, hapšenje i zatvaranje Nebojše Medojevića. Jasno je da se radi o obračunu režima sa Frontom i to ćemo sve raskrinkati na skupštinskom zasjedanju. Čitavoj javnosti pokazaćemo da je Crna Gora zarobljena država koja se nalazi u rukama organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su najviši funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS)”, tvrdi Đukanović.

U zahtjevu opozicije za interpelacijom se, između ostalog, upozorava da je Pažin imao presudan uticaj na pravosuđe prilikom hapšenja Medojevića i izdavanja naloga za hapšenje Kneževića i “time zloupotrijebio položaj ministra”.

Navodi se i da je ministar pravde od početka učestvovao u osmišljavanju “državnog udara”, podizanju optužnice i praćenju sudskog procesa, kao i da je “direktno učestvovao u određivanju i pisanju presude”. Time je, kako se pojašnjava u zahtjevu, ugrozio ustavno načelo o podjeli vlasti.

Kao razlozi za interpelaciju navedene su i izmjene Zakona o sudskom savjetu, kojima je produžen mandat četvoro članova Savjeta iz redova uglednih pravnika, jer parlament nije mogao da izabere nove članove. Predlagač izmjena je Ministarstvo pravde, a opozicioni poslanici smatraju da su one štetne po nezavisnost pravosuđa i neustavne, jer Ustav predviđa da članovi SS budu izabrani na četiri godine.

“Zloupotrebljavajući funkciju potpredsjednika Vlade za politički sistem i pravosuđe, člana Sudskog savjeta i Venecijanske komisije, Pažin je protivustavno inicirao izmjene Zakona o sudskom savjetu kako bi produžio njegov mandat do izbora novih članova, koristeći sintagmu - poslužićemo se svi zajedno principom nužda zakon mijenja”, navodi se u zahtjevu opozicije.

Đukanović: Nestvarno vrijeme političkog progona

Đukanović upozorava da je tokom Pažinovog mandata dodatno pojačan politički uticaj na pravosuđe. “Argumentovano ćemo pojasniti javnosti šta je sve radilo pravosuđe, ministarstvo pravde i tužilaštvo. Mi živimo u jednom nestavarnom vremenu, počev od državnog udara, svjedoka saradnika koji je od Aleksandra Sinđelića postao Saša Sinđelić. Ko želi realno da posmatra situaciju mogao bi da zaključi da se radi o nevještoj režiji koja je i u sudskom procesu raskrinkana. Radi se o političkom progonu koji ne prestaje”, kazao je Đukanović.

Bonus video: