Ovo je kao bombaški proces, Đukanović nasljednik knjaza Nikole

Lideri DF su najavili skup u Baru za subotu i u Pljevljima naredne sedmice, a potom ponovo veliki skup u Podgorici
443 pregleda 229 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2015. 21:05h

Više stotina pristialica Demokratskog fronta prošetalo je večeras glavnom ulicom u Beranama uzvikujući „Milo lopove“ i „Gotov je“.

Na čelu su bili lideri tog opozicionog saveza koji su nosili transparent „Sloboda traži ljude“.

Mirnoj šetnji prethodio je protestni skup u prepunoj sali Centra za kulturu na kojem su poslanici DF pozvali građane Berana da nastave sa nenasilnim pritiscima koji će natjerati crnogorskog autokratu da ispuni većinsku volju za održavanjem prvih slobodnih izbora.

Lider DF Andrija Mandić je zahtjev za skidanjem imuniteta i prijetnju sudom uporedio sa bombaškim procesom iz vremena knjaza Nikole.

"Ništa to nije danas što već nije bilo u prošlosti Crne Gore. Početkom dvadesetog vijeka u Crnoj Gori je postojao čuveni bombaški proces. Tadašnji crnogorski autokrata kralj Nikola imao je potrebu da se obračuna sa školovanom omladinom koja je željela promjene i koja je željela da i tadašnja Crna Gora bude demokratska zemlja, pa je izmislio bombašku aferu kako bi svoje političke protivnike, tu crnogorsku mladež, osudio na višegodišnju robiju", rekao je Mandić.

On je dodao da su neki dobili sto godina zatvora, neki pedeset, neki dvadeset., ali je poslije nekoliko godina sve došlo na svoje.

"Prošlo je nekoliko godina od bombaškog procesa, od čuvene vasojevićke afere, kada je i strijeljao ljude tu u Andrijevici, prošlo je nekoliko godina i sve se to ispravilo i stvari došle na svoje mjesto. Tako i sada. Sto godina nakon bombaškog procesa nasljednik knjaza Nikole, Milo Đukanović, pokušava sličnim metodama da zaplaši političke protivnike, pokušava da zaplaši cijeli narod, pokušava da zaplaši većinsku Crnu Goru, ali mu to neće proći, i nije mu prošlo", kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, preostalo je još malo da kroz metode nenasilne borbe građani prisile „autokratu da ispoštuju volju većinske Crne Gore za održavanjem prvih pravičnih izbora“.

"Tražimo promjene, jer dvadeset sedam godina da su sve pozlatitli, a ne sve nagrdili i opljačkali, dosta je. To je sramota i zastiđe i ovaj nesrećni narod je postao talac u rukama jednog dikatatora, jedne klike i jedne razbojničke bande koja je sve opljačkala, a zaklanja se navodno iza institucija sistema. Oni nisu jaki, oni su slabi, gledao sam one noći kako drhte kada smo opkolili Skupštinu. Mi smo jaki zato što smo većinska Crna Gora", kazao je lider DF.

Predsjendik pokreta za promjene Nebojša Medojević je poručio da se nijesu uplašili „diktatora mila Đukanovića“.

"Naša borba protiv dikatatora je počela upravo ovdje u Beranama. Vi ste nam dali recept. Stvari su jednostavne, ne treba komplikovati. Opozicija treba da se ujedini i treba da stisnemo petlju kao što je stisnuo Bato Đurišić sa svima vama, da upadnemo u štabove lopova, da zaustavimo krađu i da za tri sata koliko je bilo slobodnih izbora u Beranama, mi smo ih pobijedili. Lopova ne možemo pobijediti na način da se pravimo da ne znamo da on ne krade izbore. Ni jedne izbore koje organizuje diktator ne možete pobijediti i zbog toga mi želimo prelaznu vladu. Mi ne žemlimo vlast sa ulice, već da se demontira jedan bolesni i koprumpirani režim", kazao je Medojević.

Lideri DF su najavili skup u Baru za subotu i u Pljevljima naredne sedmice, a potom ponovo veliki skup u Podgorici.

Galerija

Bonus video: