Parlament podržao izbor Vučinića za direktora ANB-a

"Postoji mogućnost da se sve aktivnosti te službe komentarišu u kontekstu da je Vučinić čovjek koji dolazi iz političke partije"
123 pregleda 0 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.02.2012. 21:01h

Poslanici crnogorske Skupštine podržali suglasovima Demokratske partije socijalista (DPS) i manjinskih stranaka, predlog da za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) bude imenovan Boro Vučinić.

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) bili su uzdržani dok su opozicioni predstavnici glasali protiv. Prijedlog je podržao i Odbor za bezbjednost i odbranu.

Vučinićev izbor podržalo je šest članova Odbora iz Demokratske partije socijalista i predstavnik albanskih partija, protiv su bila dva poslanika Socijalističke narodne partije i po jedan Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije, dok su dva predstavnika Socijaldemokratske partije bili uzdržani.

Iako je oko 14 časova Odbor za bezbjednost i odbranu glasovima DPS-a usvojio Vladin predlog za imenovanje Bora Vučinića za šefa ANB-a, glasanje o tom predlogu je bio ponovljeno jer članovi tog skupštinskog tijela Nebojša Medojević (PzP) i Goran Danilović (Nova) nijesu prisustvovali sjednici na kojoj je DPS izglasao predlog, a koja je bila ranije tokom dana prekinuta.

Iako je Predrag Bulatović (SNP) predlagao predsjedniku Odbora Mevludinu Nuhodžiću da se glasanje obavi nakon što se obavijeste Medojević i Danilović o nastavku sjednice, to nije učinjeno, jer su poslanici DPS-a negodovali, navodeći da su Medojević i Danilović obaviješteni da će nastavak jutros započete sjednice biti u 13 sati.

Prethodno je, kad je sjednica i prekinuta, Nuhodžić članovima odbora rekao da će rad nastaviti oko 13 sati kad se završi rasprava o KAP-u, ali se Medojević i Danilović nijesu pojavili zbog učešća na plenumu.

SDP neće podržati izbor Vučinića za direktora ANB

Borislav Banović (SDP) najavio je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu da će partija ostati uzdržana na predlog da se za direktora ANB-a imenuje dosadašnji ministar odbrane Boro Vučinić.

Ističući da o Vučiniću kao političari ima visoko mišljenje, te da je on dao ogroman doprinos reformi Vojske, Banović je rekao da će njegovu uzdržanost opredijeliti činjenica da je Vučinićev prethodnik Vladan Joković bio čovjek koji se nije bavio politikom.

“Mislim da sjenka politike i treba da se skloni kada je riječ o toj službi. Ukoliko Vučinić bude izabran za direktora ANB postoji mogućnost da se sve aktivnosti te službe komentarišu u kontekstu da je on čovjek koji dolazi iz političke partije. Bacaće se sjenka na to što dolazi iz političke partije”, rekao je Banović.

Drugo pitanje koje će opredijeliti uzdržanost, prema Banovićevim riječima, je pitanje na koje nije dobijen odgovor, a odnosi se na to kako su visokopozicionirani oficiri Vojske Jugoslavije postali visokopozicionirani u Vojsci Crne Gore.

Bonus video: