Pažin pozvao opoziciju na dijalog oko VDT-a

"Nema dileme da poslanički klub DPS-a i koalicije želi izbor novog VDT-a. Svjesni smo da to sami ne možemo da sprovedemo. Potreban je dijalog o tom pitanju", kazao je Pažin u Skupštini
3712 pregleda 4 komentar(a)
Pažin govori u Skupštini, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin govori u Skupštini, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je danas da ne može da prihvati da u Crnoj Gori nema pojedinca koji želi savjesno da obavlja funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT), navodeći da niko ne očekuje da to bude partijski, već pravni profesionalac.

"Nema dileme da poslanički klub DPS-a i koalicije želi izbor novog VDT-a. Svjesni smo da to sami ne možemo da sprovedemo. Potreban je dijalog o tom pitanju", kazao je Pažin u Skupštini.

On je pozvao opoziciju da otvori dijalog, ističući da ne vjeruje da opozicija smatra da takvih profesionalaca nema u Crnoj Gori.

"Dajte da ih pronađemo i izaberemo VDT i da pokrenemo reforme po dubini, izmjenama i zakona ako treba i izmjenama Ustava", kazao je Pažin.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pitao je Pažina da li nakon izmjena Zakona o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, naše Vrhovno državno tužilaštvo može zatražiti formiranje zajedničkog istražnog tima sa Srbijom i Rusijom u slučajevima koji se tiču izručenja Svetozara Marovića i takozvanog "državnog udara".

“Pretpostavljam da i vi i ja znamo da je Marović u krivičnoj radnji zbog izbjegavanja odlsuženja kazne koja je zaprijećena. Ne radi se samo o tome da je on kao punopravno osuđeno lice izbjegao, nego definitvno postoji razlog da se od Srbije traži saradnja u ovoj pravnoj stvari", ocijenio je Danilović u Skupštini.

On je kazao da imaju pravo i obavezu da to učine, navodeći da bi "u svakoj normalnoj zemlji Marović, da nije već optužen za vođu organizovane kriminalne grupe pa je time diskvalifikovan, bio sjajan svjedok saradnik u mnogim predmetima".

"Vi znate da kad god dođe trenutak smjene vlasti u Crnoj Gori , da će Svetozar Marović vjerovatno biti nekom novom tužilaštvu svjedok saradnik", rekao je Danilović.

On je pitao i da li VDT može u predmetu takozvani "državni udar" zatražiti od Rusije da se formira zajednički tim i dođe direktno do onih koji su prvooptuženi u navodnom državnom udaru- "dvojice optuženih koji su tamo gdje su".

Pažin je odgovorio da se član pet Zakona ne može odnositi na predmete koji su već pravosnažno okončani i koji su u fazi izručenja.

"Izručenje nije obuhvaćeno ovim međunarodnim istražnim timovima, nego se može odnositi samo na aktivne predmete, bilo da postoji potreba da se proširi istraga van Crne Gore u odnosu na istragu koja se već pokrenula u državi ili postoji potreba da se pokaže međunarodna pravna odgovornost i izađe u susret očekivanjima neke druge države da im se pruži međunarodna pravna pomoć u ovoj oblasti", kazao je Pažin.

On je kazao da bi ga radovalo kad bi i Srbija i Rusija bile spremne da sarađuju sa Crnom Gorom u svakom od ovih predmeta.

Pažin je podsjetio da su u našem pravnom sistemu ostavili nedorečenim liniju odgovornosti unutar pravosuđa i to kao "vrstu refleksije ustavnog principa i ustavne kontrole i ravnoteže".

"Uopšte se time nijesmo bavili. Nažalost, ja tada nisam bio u prilici da se bavim tim pitanjem ali je ono ostalo nedorečeno. Slažem se sa vama da bi Vlada trebalo da bude odgovorna za ova pitanja i onda biste vi bili u prilici da cijenite rad Vlade u toj oblasti, kada bi Vlada imala odgovarajuće mehanizme da funkcionalno sprovede sve ono što su očekivanja građana i poslanika kada je u pitanju borba protiv svih vrsta kriminaliteta", rekao je Pažin.

Bonus video: