Pejanović-Đurišić: Priključenje NATO-u najbolja garancija mira - Vijesti.me
poruka sa cetinja

Pejanović-Đurišić: Priključenje NATO-u najbolja garancija mira

„U eri savremenih, nijedna država nije više u stanju da samostalno rješava sve složenije bezbjednosne probleme

Milica Pejanović-Đurišić
Milica Pejanović-Đurišić (Foto: Luka Zeković)

Priključenje zapadnog Balkana Sjevernoatlantskom savezu najbolja je garancija mira, bezbjednosti i daljeg razvoja regiona, ocijenila je ministar odbrane, Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je učestvovala na panel diskusiji Izgledi za proširenje NATO na zapadni Balkan, koji je održan u sklopu 14. Cetinjskog parlamentarnog foruma.

Pejanović-Đurišić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakla da je priključenje zapadnog Balkana Sjeveroatlantskom savezu najbolja garancija mira a proces NATO integracija komplementaran sa jasno izraženim prioritetom svih država regiona u pogledu EU integracija.

„U eri savremenih i asimetričnih bezbjednosnih izazova i prijetnji, nijedna država nije više u stanju da samostalno rješava sve složenije bezbjednosne probleme, što nameće potrebu za jačanjem međusobne saradnje kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou“, kazala je Pejanović-Đurišić. 

„U eri savremenih i asimetričnih bezbjednosnih izazova i prijetnji, nijedna država nije više u stanju da samostalno rješava sve složenije bezbjednosne probleme"


Ona je ukazala da je jedan od najboljih pokazatelja spremnosti zemalja zapadnog Balkana da učestvuju u sistemu kolektivne bezbjednosti slanje vojnika u međunarodne misije i operacije širom svijeta. “Time region pokazuje da nije samo korisnik usluga kolektivnog sistema bezbjednosti već i aktivni učesnik u održavanju globalnog mira”.

Pejanović- Đurišić je uvjerena da i pored činjenice da je poziv u evroatlantsku porodicu u velikoj mjeri politička odluka, svaka država zapadnog Balkana koja uspješno sprovede proces reformi i zadovolji neophodne kriterijume, može računati na poziv za članstvo.

Na panelu je učestovovao i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Muhamed Ibrahimović koji je rekao da za BiH članstvo u NATO nema alternativu i da će predano raditi na sprovođenju neophodnih reformi za članstvo.