Perović dobio državljanstvo jer je posebno bitan

Državljanstvo dobili i Jelena Đurović Orešković, Huan Karlos Lakovič i Nikolas Adalbert Vukasovič
13043 pregleda 23 komentar(a)
Od posebnog značaja da mu se dodijeli državljanstvo: Milenko Perović, Foto: Rfe/rl
Od posebnog značaja da mu se dodijeli državljanstvo: Milenko Perović, Foto: Rfe/rl

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dodijelilo je crnogorsko državljanstvo Milenku Peroviću, dugogodišnjem šefu katedre za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, navodeći da je to od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore.

Perović je nedavno dospio u žižu javnosti nazivajući vlasti u pojedinim crnogorskim opštinama četnicima.

On je u emisiji “Dvogled” na Javnom servisu, komentarišući posjetu srpskog književnika Matije Bećkovića, kazao da on može dolaziti “samo u opštine gdje su četnici na vlasti”, nakon čega je Građanski pokret URA podnio prigovor na sadržaj te emisije navodeći da Perović širi mržnju prema srpskoj nacionalnoj zajednici i kleveće i etiketira ljude.

Perović, čiji je prijem u državljanstvo u oktobru prošle godine potpisao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, 2012. godine je u Srbiji pravosnažno osuđen za mobing. Njega je za mobing, odnosno zlostavljanje, tužio asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sad Slobodan Sadžakov, koji je tvrdio da ga je Perović ucjenama i prijetnjama spriječio da doktorira, nakon čega je ostao bez ugovora o radu, te da ga je spriječio da brani doktorsku disertaciju u Novom Sadu.

Sud je tada naložio Peroviću da Sadžakovu plati 350.000 dinara na ime duševnih bolova, povrede časti i ugleda.

Perović je naveo da je njemu presuđeno kada je prihvatio da bude predsjednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, te da je u pitanju politička presuda.

Pored Perovića, Nudhodžić je prošle godine potpisao i davanje državljanstva srpskoj novinarki crnogorskog porijekla Jeleni Đurović Orešković, takođe se pozivajući na član zakona o prijemu u državljanstvo zbog posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes. Đurović Orešković je, iako živi i stvara u Beogradu, potpredsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori. Ona je i članica Savjeta Crnogorske nacionalne zajednice Beograda.

Potpisao dodjelu pasoša: Nuhodžić

MUP je, po istim osnovima, državljanstvo dodijelio i Argentincu porijeklom iz Crne Gore Huanu Karlosu Lakoviču, počasnom konzulu Crne Gore u argentinskoj provinciji Buenos Ajres.

Državljanstvo je dobio još jedan Argentinac crnogorskih korijena, Nikolas Adaleberto Vukasovič.

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” na osnovu čega su dodijeljena državljanstva Peroviću, Jeleni Đurović Orešković, Lakoviču i Vukasoviču, koji je to posebni državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes da se njima dodijeli državljanstvo, te da li su oni po prijemu zadržali svoja prethodna državljanstva.

Prema zakonu o crnogorskom državljanstvu, punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove za to. O prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave na osnovu predloga predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine ili Vlade.

Bonus video: