Perović: Ja predsjedavam parlamentom uprkos odlukama "Vardarske skupštine“

"Kao Predsjednica SO Kotor u punom kapacitetu, neću ni milimitar odstupiti da ubuduće, kao i do sada, sazivam i držim skupštinske sjednice u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom Opštine Kotor, svidjelo se to matematičkoj odborničkoj većini, ili ne"
1322 pregleda 7 komentar(a)
Dragica Perović, Foto: Privatna arhiva
Dragica Perović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.07.2019. 16:47h

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor Dragica Perović (DSS) najavila je da će, uprkos odluci novoformirane većine DPS-SD-HGI-LP-Bruna Lončarević (SDP) da je smijene, nastaviti da u punom pravnom kapacitetu predsjedava kotorskim parlementom.

„Kao predsjednica SO Kotor u punom kapacitetu, neću ni milimitar odstupiti da ubuduće, kao i do sada, sazivam i držim skupštinske sjednice u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom Opštine Kotor, svidjelo se to matematičkoj odborničkoj većini, ili ne“, saopštila je Perović.

Nova skupštinska većina prošle je sedmice, ne mogavši ući u salu SO Kotor koju su Perovićka i gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) zapečatili „da je neovlaštena lica ne bi koristila u produčenom krivilnom djelu uzurpacije i lažnog predstavljanja“, u prethodno već pripremljenoj kongresnoj sali hotela „Vardar“ u Kotoru održala kako oni kažu, sjednicu Skupštine Opštine. Tu sjednicu je po njihovom ovlašćenju sazvao zamjenik predsjednika Kluba odbornika DPS Žerljko Avramović, iako je Perovićeva već prethodno za 10.jul bila zakazala sjednicu SO sa pitanjem povjerenja predsjednici parlamenta, a što su od nje 13.juna tražili DPS, SD, HGI, LP i Lončarevićeva. Tih sedamnaest odbornika je prošli četvrtak na zasijedanju u „Vardaru“ dobijelo odluku o smjeni Perovićeve i postavljanju Avramovića za v.d. predsjednika kotorske SO, do izbora novog. Dan nakon toga, „višestranačka komisija“ nove skupštinske većine provalila je u zapečaćenu salu SO Kotor, zbog čega su Perovičeva i Jokić protiv njih podnijeli krivične prijave. DPS i saveznici su prethodno protiv njih dvoje podnijeli krivične prijave zbog kako smatraju, nezakonitog pečaćenja skupštinske sale i spriječavanja odbornika da obavljaju svoj posao.

Prama nezvaničnim saznajiima „Vijesti“ nova skupštinska većina do danas nije zvanično protokolisala i pečatom SO ovjerila odluke „Vardarske sklupštine“ o smjeni Perovićeve i v.d. postavljenju Avramovića, te one još nisu ni objavljene u Službenom listu.

Dragica Perović je u obraćanju javnosti ocijenila da „u Kotoru gradu skandali ne prestaju“ i da „matematička skupštinska većina, mimo svih pravila i običaja, igra se skupštine, zasijeda po kotorskim kafićima i hotelima, donosi odluke po kratkom postupku, u krnjem sastavu, ne obavještavajući skupštinsku manjinu o terminu i mjestu održavanja.“

„Kotorski skupštinski egzibicionizam, očigledno uz neskrivenu prećutnu saglasnost Vlade i resornog ministrastva, nije slučajno za mjesto održavanja skupštinskih zasijedanja odabrao hotel „Vardar“ i kafiće jer, od kada sam izabrana na časnu i odgovornu funkciju predsjednice SO Kotor, u skupštini vlada plišana prohibicija. Zabrana alkoholnih pića - prvi moj grijeh je bio vjerovatno impuls i inspiracija da se održi Vardarska skupština i da se prijekim odlukama pokušaju, mimo odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine i Poslovnika SO Kotor, ustoliče „mlađi“ i perspektivni kadrovi, prepoznati kao dva Željka. Jedan Aprcović, na mjestu Predsjednika Opštine i drugi Avramović, na mjestu Predsjednika SO Kotor.“- saopštila je Perović. Ona je zasijedanje odbornika DPS,SD, HGI, LP i Lončarevičeve u hotelskoj sali nazvala „proširenim sastankom OO DPS Kotora i njihovih gostiju, kojem je predsjedavao Sekretar OO DPS“.

„Ovaj sastanak, umjesto da rezultira izborom partijskog rukovodstva, samim tim i konsolidacijom sopstvenih redova, nakon krađe glasova na izbornoj konvenciji OO DPS Kotora, rezultirao je odlukom da dva svoja prepoznatljiva kadra izmjeste na predsjednička mjesta izvršne i zakonodavne vlasti, naravno ukoliko 17-i gostujući glas ne bude protiv. Partijska kombinatorika je u redu, ali, nije u redu da se uz flagrantno kršenje odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika gazi izborna volja kotorskih birača. Nije u redu da se svjesno čine krivična djela samovlašća i lažnog predstavljanja, u produženom trajanju, uz prećutni amin Vlade i resornog ministarstva, koji, skupa i zajedno, pored nepoštovanja svih propisa, ne poštuju ni sopstvenu Odluku o upozorenju Skupštini Opštine Kotor.“- smatra Perovićeva dodajući da za nezakonitost „ne može i ne smije biti alibi tipa mi smo većina“.

"Jer, ako to pravilo zaživi, možemo doživjeti da nam većina iz skupštinskih stolica počne upadati i po kućama radi preuzimanja naših domaćinstava. Zbog ovakvih i sličnih situacija i osvajačkih ambicija pojedinaca i grupa, svaka pravna država ima uređenu i funkcionalnu podjelu vlasti, koja, svaka za sebe i iz svoje nadležnosti zavodi red, pa je stoga i za očekivati da Vlada Crne Gore konačno zavede red u Opštini Kotor, raspusti skupštinu i raspiše izbore.“- zatražila je predsjednica SO Kotor dodajući da to očekuju i građani Kotora „kako korov političke korupcije, kao pelcer, ne bi zaživio u Crnoj Gori kao manir rada i formiranja bilo kakve vlaste i na bilo kom nivou“.

Bonus video: