Pisonero: Crnoj Gori nije garantovano da će u EU prije Srbije

Tempo zavisi prije svega od napretka koji zemlje postižu u skladu sa zakonima EU i sprovođenja ključnih reformi, uključujući područje vladavine prava, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, koje su u fokusu procesa proširenja“, rekla je “Vijestima” portparolka EK Ana Pisonero
25036 pregleda 200 komentar(a)
Vladavina prava i dalje među prioritetima: Vučić i Đukanović, Foto: Saša Matić
Vladavina prava i dalje među prioritetima: Vučić i Đukanović, Foto: Saša Matić

Evropska komisija (EK) tokom januara predstaviće svoje predloge za revidiranje metodologije pregovora o proširenju EU, kako bi pregovarački proces bio vjerodostojniji, predvidljiviji i dinamičniji.

Iz EK su poručili da je tempo pregovora prije svega u rukama zemalja zapadnog Balkana, gdje se ključne reforme moraju ubrzati.

“Vrlo je važno da ako jedna strana pruži nešto, isto to čini i druga. Takođe je bitno da se zapadni Balkan može povezati i integrisati u ranoj fazi politika EU kako bi stanovništvo moglo početi ubirati benefite“, rekla je “Vijestima“ portparolka EK Ana Pisonero.

Na pitanje da li bi izjave predsjednika Francuske Emanuela Makrona trebalo da zabrinu države zapadnog Balkana, Pisonero je odgovorila da taj region ostaje prioritet novog sastava Komisije.

“Integrisanje zapadnog Balkana strateško je ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost cijele Evrope“, smatraju u EK, prenosi Pisonero.

Makron se protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, prije nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa. Njegov stav je da je sadašnji proces pristupanja suviše birokratski, konfuzan i nerelevantan i za zemlje kandidata.

Iz EK su ranije rekli da žele da barem jedna država kandidat postane članica EU za vrijeme mandata novog sastava. Na pitanje koja je država najbliža da postane članica, da li je to Crna Gora, Pisonero je odgovorila da Crna Gora i Srbija pregovaraju s EU.

“Crna Gora je otvorila 32 od 35 poglavlja, od kojih su 3 privremeno zatvorena, dok je Srbija do sada uspjela otvoriti 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Tempo doista zavisi prije svega od napretka koji zemlje postižu u skladu s zakonima EU i sprovođenja ključnih reformi, uključujući područje vladavine prava, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, koje su u fokusu procesa proširenja“.

Ana Pisonero
Ana Pisonero(Foto: ec.europa.eu)

Pisonero je istakla da svi partneri sa zapadnog Balkana moraju pokazati snažnu odlučnost u sprovođenju reformi koje će im omogućiti približavanje EU.

“Crna Gora je postigla napredak u programu reformi EU, ali važno je da cijeli njen sistem vladavine prava donese više rezultata. Potrebno nam je da zemlja pojača rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poboljša stanje u oblasti slobode medija. Evropska komisija procijenila je početkom ove godine da je Crna Gora ispunila početna mjerila za poglavlje 8 o konkurenciji i da je Crna Gora pozvana da pruži svoju pregovaračku poziciju. I opet, napredak koji Crna Gora postiže u području vladavine prava nastaviće određivati sveukupni tempo pregovora o pristupanju EU”.

Ona podsjeća da je EK u posljednjem izvještaju navela da nije postignut napredak na području slobode izražavanja u Crnoj Gori, a navela je i da postoje uporni izazovi u razumijevanju uloge slobodnih medija.

“Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Očekujemo da vlasti pokazuju nultu toleranciju prema prijetnjama i napadima na medije i treba se suzdržavati od davanja izjava koje mogu stvoriti okruženje koje ne pogoduje slobodi izražavanja“, rekla je Pisonero.

EK, kako je dodala, vrlo pomno prati sva kretanja u vezi sa Javnim servisom RTCG.

“Javni servisi imaju vrlo važnu ulogu u društvu i trebalo bi ih zaštititi od nepotrebnog uticaja i političkog pritiska, kako bi mogli izvršavati svoju ulogu objektivnog informiranja javnosti“.

Na pitanje da li je inicijativa o mini-Šengenu privremena zamjena za članstvo u EU, Pisonero je odgovorila da je regionalna saradnja važan element evropske perspektive zapadnog Balkana.

“Sve regionalne inicijative moraju biti inkluzivne i moraju poštovati prethodno preuzeta pravila i obaveze EU. Zaista je važno uključiti sve partnere na zapadnom Balkanu”.

Očekuju temeljne i transparentne istrage napada na novinare

Pisonero je poručila da novinarima mora biti omogućeno da rade bezbjedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

“Očekujemo temeljne, vjerodostojne i transparentne istrage svih napada na novinare i da se identifikuju i privedu ne samo počinitelji, već i oni koji su naredili napade“.

Pisonero je podsjetila da su napredak u vladavini prava, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija ključni za Crnu Goru u vezi sa tim da može napredovati na svom putu ka EU.

“EU će nastaviti podržavati istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori”, poručila je Pisonero.

Bonus video: