Pljevlja: Odbijena inicijativa za smjenu Đačića

Inicijativu za smjenu Đačića podnijelo je 15 odbornika opozicije jer Đačić u Zakonom propisanom roku nije podnio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave, posebnih i stručnih službi za 2018.godinu
918 pregleda 0 komentar(a)
Đačić (Arhiva), Foto: Goran Malidžan
Đačić (Arhiva), Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.04.2019. 16:30h

Odbornici skupštinske većine koju predvodi DPS nijesu danas podržali inicijativu svojih kolega iz opozicije za smjenu predsjednika Opštine Mirka Đačića.

Đačić nije prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta iako se raspravljalo o njegovom razrešenju.

Za njegovu smjenu glasalo je 12 opozicionih odbornika, koji su prisustvovali današnjoj sjednici, a protiv su bili odbornici DPS-a, BS i SD.

Inicijativu za smjenu Đačića podnijelo je 15 odbornika opozicije jer Đačić u Zakonom propisanom roku nije podnio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave, posebnih i stručnih službi za 2018.godinu.

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Pljevlja to je bio dužan učiniti najkasnije do 31.marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Odbornik Nove Milan Lekić kazao je da je nedolaskom u parlament Đačić pokazao veliki kukavičluk.

Lekić je rekao da su podnijeli inicijativu jer je Đačić na sjednici održanoj 26 i 27 decembra prošle godine prijetio opozicionim odbornicima.

„Đačić je na toj sjednici sjednici je prijetio svim odbornicima opozicije da će ih pobiti ko zečeve, vrijeđao odbornika Vladislava Bojovića govoreći mu da je đubre da je balega. Izlazio i fizički nasrtao na Bojovića govoreći da tako treba postupati sa miševima. Da je Crna Gora pravna država i da ima institucija mi ne bi imali priliku da vodimo raspravu o njgovoj smjeni. Nije imao pravo da bude kandidat za predsjdnika Opštine jer je 2017 po sili zakona trebao biti smijenjen jer je osuđen za krivično djelo. Odbijao je da plati kaznu a na kraju je to zana cio grad kaznu platio ministar Simović. Predsejndik Opštine krši Zakon o lokalnoj samoupravi jer je bio obavezan da podnese izvještaj o svom radu organa i službi do 31 marta za predhodnu godinu. Predsjednik Opštine krši zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru jer umjesto koeficijenta od 17.29 on obračunava platu po koeficijentu od 18,4 punih 20 mjeseci. Tako je uzimao svakog mjeseca više od 77 eura. Sa ovim ponašanjem je napravio krivičnom djelo zato što je protiv pravno pribavio sebi korist od 1450 eura“, rekao je Lekić, obrazlažući inicijativu.

On je kazao da redsjednik Opštine nije poštovao ni Zakon o državnim službenicima i namještenicima i da više od četiri godine na mjestima Sekretara postavlja ljude koji nisu dostojni da obavljaju funkciju jer su kaženjeni za krivična djela kupovine glasova.

„Predsjenik Opštine je kršio Zakon o javnim nabavkama, zbog obustavljanja postupka za izgradnju gradske toplane Opština je morala da plati 21.000 eura. Obustavio je plaćanje naknada odbornicima gdje je pričinio štetu Opštini od 1500 eura. Kupovao časopose po Sarajevu da bi dobio neku nagradu“, rekao je Lekić.

Odbornik DPS-a Danijel Živković nazvao je inicijativu za smjenu Đačića sterilnom idejom opozicije kojom želi da nanese štetu vadajućoj većini.

„Kad na izborima ne možete da pobjedite onda podnosite ovakve inicijative. Sad pozivam oopoziciju da uradi istraživanje koliko povjerenje ima Mirko Đačić. Dok je Mirko Đačić tu nema sile da ga možete pobjediti. To vam se vidi u očima“, poručio je Živković Lekiću, potsjetivši ga da je nekada jaku partiju sveo na dva odbornika.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin smatra da je Đačić izvještaj nije podnio jer nije znao šta u njega da staviti.

„Najmanji je problem što kasni izvještaj. Veći je problem što kasni sve ostalo što ima posledica na građane i grad. Kasne radovi u Ulici Kralja Petra. Kasne radovi na postroojenju za preradu otpadnih voda. Kasni se sa završetkom Doma kulture. Kasni drugi blok Termoelektrane, kasni cementara, toplana, bazen sve druge insvesticije. Ni jednu investiciju nije realizovao. Zakasnila i krivična prijava protiv direktora poreske uprave“, rekao je Rovčanin.

Odbornik DPS-a Avdo Ajanović kazao je da pričom bez argumenata opozicija pokušava da minimizira rad ove lokalne uprave.

Odbornik DNP Vladislav Bojović, je kazao da se Lokalna vlast u Pljevljima ne pita ništa već državna. „Državna vlast nije mu pomogla da realizuje ni jedan projekat a ne daju mu ni da podnese ostavku.

Odbornik Demokrata Bojan Krvavac smatra da Đačić treba sam da podnese ostavku jer pripada politii koja je raselila Pljevlja.

„Ljudi u Pljevljima se raseljavaju kao da vlada kuga“, rekao je Bojović.

Apsurdno jer će se naći na za mjesec biti na dnevnom redu i da redovno na konferencijama obavještava građane o svim projektima i aktivnostima.

Predsjednik Skupštine opštin Dragiša Sokić kazao je da su samo dva predsjednika Opštine u Crnoj Gori u zakonskom roku dostavila izvještaj o svom radu u zakonskom roku.

„Današnji zahtjev ishitren jer će se o njima raspravljati na narednoj sjednici. Ne kažem da je ovo gubitk vremena, ali je nešto što troši novac sugrađana, jer svaki prenos košta 2000 eura lokalni upravu“, rekao je Sokić.

Bonus video: