Policija čeka zadnji rok da odluči o šetnji

Abazović kazao da će URA donijeti odluku o protestima nakon konsultacija sa Demosom i Demokratskom Crnom Gorom
164 komentar(a)
protest DF, Foto: Savo Prelević
protest DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2015. 05:28h

Načelnik Centra bezbijednosti Podgorica Jovica Rečević još nije odgovorio na prijavu protestne šetnje Demokratskog fronta (DF), iako danas ističe krajnji rok za odgovor policije. Čelnici Fronta za subotu su zakazali okupljanje ispred Skupštine Crne Gore, a član predsjedništva tog političkog saveza Andrija Mandić poručio je da će u subotu dovesti čitavu Crnu Goru u Podgoricu ukoliko premijer Milo Đukanović ne podnese ostavku.

Rečević je “Vijestima” kazao da će CB u zakonskom roku odgvoriti na zahtjev predstavnika DF-a, dok je funkcioner Fronta Milutin Đukanović rekao da očekuje da organizatori dobiju dozvolu.

"Najavili smo mirno okupljanje i nema nikakvog razloga da ne dobijemo odobrenje”, kazao je Đukanović.

Prema Zakonu o javnim okupljanjima organizator prijavu mora da podnese najkasnije pet dana uoči mirnog okupljanja i ona mora da sadrži podatke o cilju okupljanja, mjesto, dan i vrijeme održavanja, zatim podatke o broju redara i procjenu o broju učesnika.

Demonstranti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od objekata Skupštine, Predsjedništva, Vlade i Ustavnog suda, koji su u neposrednoj blizini parlamenta. U slučaju da ih Centar bezbjednosti odbije, organizatori ima pravo da se žali Ministarstvu unutaršnjih poslova, čija je odluka konačna.

"Rješenje po žalbi mora se donijeti i dostaviti organizatoru najkasnije u roku od 24 časa od dana prijema žalbe. Ukoliko Ministarstvo u utvrđenom roku ne odluči po žalbi, mirno okupljanje može da se održi”, navodi se u članu 12 Zakona o javnom okupljanju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, funkcioneri Demokratskog fronta obilaze opštinske odbore kako bi pripremili pristalice za proteste zakazane za subotu. Sagovornik “Vijesti” iz DF-a rekao je da se ne razgovara samo sa pristalicama tog političkog saveza, već i ostalih opozicionih partija.

Dok je iz Pozitivne Crne Gore poručeno da se neće pridružiti protestima, potpredsjednik pokreta URA Dritan Abazović rekao je da su u tom pokretu bliže odluci da ne učestvuju na skupu u subotu. On je aganciji MINA rekao da će URA odluku donijeti u konsultaciji sa Demosom i Demokratskom Crnom Gorom.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančić pozvala je demonstrante da poštuju zakon i da se uzdrže od nasilja, dok policija mora postupati u skladu sa nadležnostima i situacijom.

Bonus video: