Politička igra u Kotoru: Ko će prvi trepnuti SNP ili SDP?

Ako parlament ne donese budžet, to bi bio povod Vladi da raspusti SO i predsjedniku države da raspiše nove izbore
122 pregleda 34 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Foto: Vesko Belojević
Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.12.2016. 07:34h

Skoro dva mjeseca od pobjede na izborima u Kotoru, opozicija i SDP nisu uspjeli da se dogovore o formiranju nove vladajuće većine koja bi DPS poslije 12 godina lokalne vlasti, poslala u opozicione klupe. Nešto što je počelo kao svojevrsno „prepucavanje“ između SNP i SDP na temu ko je veći protivnik partije Mila Đukanovića, pretvorilo se u političko mrcvarenje opozicionih birača kod kojih raste razočaranje i frustracija jer nema nagovještaja novoj vlasti.

U “šahu” koji igra SNP i ostatak opozicije sa SDP-om, značajnu ulogu odigraće pravni aspekti situacije u kojoj se Kotor nalazi i različita tumačenja o tome ko je u punom, a ko u “tehničkom” mandatu. Kao i ko ima pravni kapacitet i obavezu da predloži budžet za 2017., odnosno da predsjedava sjednicom SO na kojoj će se o njemu izjašnjavati. SNP smatra da njihova tri i 14 odbornika opozicije i SDP, mogu amandmanski djelovati na predlog koji je u skupštinsku proceduru uputio odlazeći gradonačelnik Stjepčević i usvojiti ključni finansijski dokument u formi koja njima odgovara. Za to, kako navode, nije nužno da se u međuvremenu formalno izabere novi predsjednik lokalnog parlamenta.

Nedonošenje budžeta, kako su rekli “Vijestima”, bio bi međutim povod Vladi da raspusti SO i predsjedniku države da raspiše nove lokalne izbore, a u situaciji da Demokrate, SDP, DF, URA i SNP izglasaju budžet sa svojim amandmanima, dobili bi dodatno vrijeme da se konačno dogovore o formiranju nove lokalne vlasti. To po Ustavu može trajati do šest mjeseci od dana održavanja izbora.

Sa druge strane, opozicija i SDP vjeruju da bi eventualno glasanje SNP za predlog budžeta koji je napravio DPS, faktički formalizovalo koaliciju te dvije stranke.

Demokrate, DF, SNP i URA, sa SDP imaju 17 mandata u 33-članom novom sazivu lokalne skupštine. Četrnaest odbornika Demokrata, DF, URA i SDP još krajem novembra potpisalo je dokument kojim su se obavezali da neće sarađivati ili podržati DPS, dok su linije za potpise trojice odbornika SNP-a na tom dokumentu i dalje prazne.

Ni nakon tri nastavka konstuitutivne sjednice nove SO kojom predsjedava najstariji odbornik, šef kotorskog SNP-a dr Branko Ivanović, nije izabran predsjednik parlamenta. Andrija Popović (LP) je na sjednici 2.decembra predložio da se Ivanović izglasa za predsjednika, što je on odbio izrazivši očekivanje da će o svemu stav zauzeti opštinski i Glavni odbor. Ali ni do danas ti organi se nijesu izjansili da li im je prihvatljivo da se njihov kadar ustoliči u fotelji predsjednika SO glasovima DPS-a, LP-a i HGI-a.

Iz SNP-a nisu bili spremni da odgovore na to i pitanje da li će glasati za budžet Opštine za 2017. koji je u međuvremenu dosadašnja vlast uputila u skupštinsku proceduru.

Ni njihove kolege iz opozicionog tabora, nisu željele da se javno oglašavaju do nedjelje, kada ističe rok koji su SNP-u dali da se konačno izjasni hoće li novu vladajuću većinu formirati sa njima, sa DPS-om, ili će izazvati prijevremene nove izbore.

Aktuelna situacija nalik je takmičenju „ko će prvi da trepne“ u kome se SNP tvrdoglavo insistira da funkcioneri SDP-a koji su obavljali funkcije u dosadašnjoj lokalnoj vlasti, podnesu ostavke, prije nego što ta partija uopšte sjedne za pregovarački sto sa SNP-om.

Traže smjenu direktora Luke Kotor

Funkcioneri SDP-a više nijesu dio lokalne vlasti. To je slučaj sa bivšim predsjednikom SO Kotor Nikolom Bukilicom, i potpredsjednikom Opštine Brankom Nedovićem kome je, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, istekao mandat kad i predsjedniku Opštine Aleksandru Stjepčeviću (DPS) koji je Nedovića svojevremeno predložio na tu funkciju.

Zoran Stanković sa funkcije sekretara Sekretarijata za preduzetništvo i saobraćaj gdje je došao po konkursu, odlazi u januaru kada mu ističe ugovor o radu. Izuzetak je Vasilije Kusovac, čiju ostavku na mjesto izvršnog direktora najjače opštinske firme, „Luke Kotor“, traži SNP. SDP i ostatak opozicije smatraju da Kusovac treba da ostane do kraja mandata koji mu ističe za par mjeseci, jer bi u protivnom, Luku sigurno preuzeo kadar DPS, partije koja kontroliše većinu u Bordu direktora te firme. SDP je u međuvremenu učinila kontraponudu, predloživši da SNP preuzme sve funkcije koje bi stranci Ranka Krivokapića pripale u novoj opštinskoj vlasti, a u kojoj nikako ne smije biti mjesta za DPS.

”Ponavljamo po ko zna koji put - tražimo da se članovi SDP-a, umjesto što pričaju i pišu da su protiv DPS-a, ostavkama stvarno rastave od DPS-a. Ne može se praviti dogovor s koalicionim partnerima DPS-a”, -odgovorio je im je na to Ivanović.

Bonus video: