VIDEO Pompeo sa Đukanovićem: Mala nacija, ogroman doprinos

Pompeo je u vili "Gorica" naglasio da je saradnja dviju država uspostavljena prije I svjetskog rata
21043 pregleda 181 komentar(a)
Pompeo i Đukanović u vili Gorica, Foto: Savo Prelević
Pompeo i Đukanović u vili Gorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2019. 11:17h

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pompeo, kazao je danas u Podgorici da SAD ponosno nastavljaju partnerstvo sa Crnom Gorom.

"Mala nacija, ogroman doprinos", kazao je Pompeo.

On je na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u vili "Gorica" naglasio da je saradnja dviju država uspostavljena prije I svjetskog rata.

"Ova posjeta je gest podrške SAD najmlađoj članici NATO-a, i poruka svima u regionu koji bi trebalo da slijede taj primjer", istakao je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora u proteklih 13 godina pokazala umijeće u vođenju politike, reformski kapacitet i jasnu viziju i sposobnost da usvaja evropske i evroatlantske vrijednosti, uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava i demokratije.

Govoreći o prioritetima državne politike, Đukanović je istakao očuvanje dobrog tempa ekonomskog rasta, nastavak procesa integracija uz snažnu posvećenost vladavini prava, medijskim slobodama, snaženje unutrašnje političke stabilnosti i unaprjeđenju vjerskih sloboda kroz izradu Zakona po najvišim evropskim standardima.

On je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, potvrdio opredijeljenost Crne Gore da i dalje bude promoter evropeizacije u regionu, navodeći da je integracija Zapadnog Balkana uslov za njegovu stabilnost i prevazilaženje dubokog zaostajanja.

"U tom smislu, pozdravio je pojačano prisustvo SAD-a u regionu imenovanjem specijalnog izaslanika i iskazao očekivanje za podsticajem odlučnije evropske politike proširenja“, navodi se u saopštenju.

Pompeo je, kako se dodaje, zahvalio Đukanoviću i njegovom timu na odličnoj saradnji i iskazao visoke ocjene za postignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti.

On je dodao da je uvjeren da će SAD ostati snažno angažovane u Evropi, na Balkanu, "i naročito sa Crnom Gorom, posebno u kontekstu dinamičnijeg procesa proširenja".

"SAD će biti veoma naklonjene integraciji Crne Gore u EU što je brže moguće“, kazao je Pompeo.

Dodao je da Crna Gora može računati na podršku da bi postigla ono što je dobro za narod, vladu i za Evropu, uz poruku da SAD žele da, kao što je postala najmlađa članica NATO-a, Crna Gora bude najmlađa članica EU i povede region.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, iskazano puno povjerenje SAD-a kada je riječ o dostizanju planiranih budžetskih izdvajanja Crne Gore za odbranu.

Pompeo je kazao da tu nije riječ samo o novcu, "već o demonstraciji političke posvećenosti zajedničkoj odbrani".

U kontekstu rješavanja otvorenih pitanja u regionu, on je pozvao Crnu Goru da bude inicijativna u pogledu ideja koje će dovesti do dobrog ishoda za Zapadni Balkan.

"Državni sekretar SAD-a je izrazio i interesovanje za prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori", saopšteno je.

Đukanović i Pompeo
Đukanović i Pompeo(Foto: Savo Prelević)

Nakon sastanka sa Đukanovićem, Pompeo se sastao sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, nakon čega se obratio novinarima.

Sa susreta
Sa susreta(Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)
Pompeo i Đukanović u vili Gorica
Pompeo i Đukanović u vili Gorica(Foto: Savo Prelević)

Pompeo je jutros oko 9:30 sletio na podgorički aerodrom, u pratnji supruge Suzan.

Na aerodromu ih je dočekao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Pogledajte FOTO PRIČU: Blokirane ulice u Podgorici zbog posjete Pompea >>>

Delegacija je blokiranom trasom prošla najvećom brzinom od aeredoroma do vile “Gorica”.

Najveće mjere obezbjeđenja delegacije iz SAD biće odrađene prema 1. stepenu mjera fizičke, operativno-preventivne i protivdiverzione zaštite u mjestu, ali i u pokretu >>>

Bonus video: