Poslanicima DF-a uzimaju pola plate zbog haosa u Skupštini?

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je kazala da nema dileme da će Administrativni odbor poslušno izglasati sve što im je naloženo
8865 pregleda 34 komentar(a)
Privođenje poslanka DF-a nakon incidenta u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Privođenje poslanka DF-a nakon incidenta u Skupštini, Foto: Savo Prelević

Administrativni odbor bi na nekoj od narednih sjednica trebalo da se izjasni o predlogu Generalnog sekretara Skupštine da se svi poslanici Demokratskog fronta (DF) novčano kazne, zbog incidenta u parlamentu u noći između 26. i 27. decembra, uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja je na posljednjoj sjednici tog radnog tijela saopštio da je Generalni sekretar Skupštine naknadno dostavio podatke o iznosu umanjenja zarada od 40 odsto plate, po poslaniku, zbog izrečene mjere udaljenja sa sjednice.

Mjeru udaljenja poslanicima DF-a izrekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, jer su napravili incident kako bi spriječili usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poslovnikom Skupštine je predviđeno da se poslanik kome je izrečena mjera udaljenja sa sjednice kazni novčanom kaznom u visini od 50 odsto poslaničke plate. Škrelja je juče kazao da je moguće da je prilikom čitanja na sjednici Odbora došlo do greške iznosa predviđene kazne, ali je naveo da “prilikom odlučivanja neće učiniti nikakvu grešku”.

“Sve ćemo uzeti u obzir, ono što je u Poslovniku predviđeno”, kazao je Škrelja.

On je rekao da se se još nijesu stvorile pravne pretpostavke da odbor razmatra predlog. Škrelja je pojasnio da Odbor treba prvo da usvoji zapisnik sa sjednice na kojoj su izrečene mjere udaljenja poslanicima DF-a.

Prema Poslovniku Skupštine, mjera udaljenja sa sjednice izriče se poslaniku koji i poslije izrečene mjere oduzimanja riječi ometa ili sprečava rad na sjednici, ne poštuje odluku predsjednika Skupštine o izricanju mjere oduzimanja riječi ili nastavlja sa svojim nedoličnim ponašanjem. Poslovnikom je predviđeno da se mjera udaljenja sa sjednice može izreći poslaniku i bez prethodno izrečenih mjera, u slučaju narušavanja reda ili fizičkog napada na poslanika ili drugo lice u zgradi Skupštine.

“Poslanik kome je izrečena mjera udaljenja sa sjednice dužan je da se odmah udalji sa sjednice. Ako poslanik odbije da se udalji sa sjednice Skupštine, predsjednik Skupštine će naložiti službi zaduženoj za održavanje reda u zgradi Skupštine da tog poslanika udalji sa sjednice i odrediti pauzu do izvršenja mjere udaljenja”, piše u Poslovniku.

Generalni sekretar Skupštine dostavio je Administrativnom odboru obavještenje da je 27. decembra 2019. na 9. sjednici drugog redovnog jesenjeg zasjedanja Skupštine poslanicima Andriji Mandiću, Nebojši Medojeviću, Milanu Kneževiću, Ljiljani Đurašković, Branku Raduloviću, Predragu Bulatoviću, Branki Bošnjak, Strahinji Bulajiću, Slavenu Radunoviću, Milutinu Đukanoviću, Veri Bulatović, Budimiru Aleksiću, Jovanu Vučuroviću, Marini Jočić, Milunu Zogoviću, Veljku Vasiljeviću i Aleksandri Vujičić izrečena mjera udaljenja sa sjednice u skladu sa članom 109 Poslovnika Skupštine. Poslanici DF-a su se poslije izrečene mere udaljenja, sukobili sa skupštinskim obezbeđenjem, nakon čega ih je privela policija.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je za “Vijesti” da se vrh parlamenta ponaša kao kazneni vod usmjeren isključivo protiv poslanika DF-a. “Malo je bilo što su do sada protivustavno, za izgovorenu riječ, kaznili moje kolege iz kluba blizu 10.000 eura, nego su na onoj sramnoj sjednici, kada su u sitne sate, pod okriljem noći usvojili Zakon o slobodi vjeroispovijesti izrekli kaznu udaljenja sa sjednice cijelom poslaničkom klubu DF, koja u skladu sa Poslovnikom znači svim poslanicima DF-a umanjenje plate od po 50 odsto”, kazala je Bošnjak.

Ona je istakla da da rukovodstvo Skupštine tendcenciozno tumači Poslovnik. “Izreći nam kaznu udaljenja sa sjednice u momentu kada smo već svi bili nasilno, protivustavno, bez skidanja imuniteta, uhapšeni i ‘maricama’ udaljeni iz Skupštine i sprovedeni u Centar bezbjednosti, može samo ova smiješna družina, nedorasla pozicijama koje je uzurpirala”, kazala je Bošnjak.

Ona je istakla da se incident na koji se pozivaju dešavao u pauzi sjednice, navodeći da Poslovnik ne prepoznaje kažnjavanje za događaje u pauzama sjednice, niti poznaje kolektivnu odgovornost i kolektivno kažnjavanje kome je pribjegao predsjednik Skupštine. “Više je nego jasno da vrhuška Skupštine dok sebi i njima podobnim službenicima, svaki mjesec, tajno, dijeli mjesečnu apanažu preko 300 eura, sa druge strane protivustavno kažnjava svoje kolege. Niko i ne zna gdje sredstva od kažnjavanja poslanika DF-a idu, možda baš za njihove apanaže”, istakla je Bošnjak.

Ona je istakla da nema dileme da će Administrativni odbor poslušno izglasati sve što im je naloženo:

“I sami su priznali da su oni samo tu da potvrde to što im se servira, a da ne ulaze u to da li je kazna opravdana ili ne”.

Bošnjak je poručila da ih neće obeshrabriti i ućutkati, “pa neka nastave i dalje sa ovim sramnim kažnjavanjima”.

“Iako su potpuno urušili taj visoki dom, mi smo tu isključivo radi istine i necenzurisane riječi koju možemo da plasiramo građanima. Nastavljamo istrajno i dosljedno, jer sveti cilj, a to je oslobađanje Crne Gore od poslednjeg diktatorskog režima u Evropi, mnogo je veći u odnosu na to da li će nam ‘kazneni vod’ uzeti platu ili ne. Sve negdje ostaje zapisano, pa neka svako ‘nosi svoj krst’. Neko će biti ponosan, a neko će se stidjeti svojih postupaka”, kazala je Bošnjak.

Bonus video: