Potpredsjednik Opštine Tivat vozi terenca od 30.000 eura

Objavljeni novi detalji o imovini Krsta Boškovića, partija međutim neće da komentariše slučaj
284 pregleda 0 komentar(a)
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.05.2012. 19:36h

Socijaldemokratska partija izbjegla je da komentariše nesvakidašnju situaciju u kojoj predsjednik OO SDP Tivat i potpredsjednik Opštine Tivat Krsto-Kiko Bošković tuži Opštinu u čijem rukovodstvu sjedi već deset godina, jer je nezadovoljan iznosom novca koji mu je dodijeljen po konkursu za raspodjelu ukupno 80 hiljada eura, koliko je Opština Tivat lani namijenila za rješevanje stambenih problema svojih funkcionera „i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“.

Šef medijskog tima SDP Mirko Stanić nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ u vezi skandala da njihov visoki funkcioner tuži lokalnu upravu kojom rukovodi, jer smatra da mu pripada više novca od 16.359 eura koliko je, po konačnoj odluci višestranačke opštinske komisije, dobio „za izgradnju stana u svojini“.

Bošković u tužbi, koju je krajem februara protiv SO Tivat podnio Osnovnom sudu u Kotoru, traži poništenje takve odluke komisije, kao i da se tužena strana obaveže da mu isplati 28 hiljada eura, koliko mu je bilo opredijeljeno prvobitnim aktom komisije, te da tužena Opština Tivat plati troškove sudskog postupka.

Lokalna uprava je u odgovoru, koji je Osnovnom sudu 24. aprila proslijedio bivši poredsjednik SO Krsto Petrović (DPS), odbacila Boškovićeve navode kao neosnovane i naglasila da je konačni iznos novca koji je opredijeljen njemu i četvorici drugih kandidata na konkursu za stambene kredite obračunat u skladu sa članom 27. opštinske „odluke o rješavanju stambenih potreba lica koje bira ili imenuje SO i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“.

Aplicirajući za kreditna sredstva Opštine Tivat, Bošković je naveo da živi u stanu koji pripada njegovoj supruzi Emini, u Istarskoj ulici broj 7 u Tivtu. Zanimljivo, taj stan je, po Boškovićevom imovinskom kartonu za 2005. bio 100 odsto njegovo vlasništvo, da bi u kartonu za 2011. godinu, kao jedini vlasnik figurirala Emina Bošković.

Aplicirajući za kreditna sredstva Opštine Tivat, Bošković je naveo da živi u stanu koji pripada njegovoj supruzi Emini, u Istarskoj ulici broj 7 u Tivtu. Zanimljivo, taj stan je, po Boškovićevom imovinskom kartonu za 2005. bio 100 odsto njegovo vlasništvo, da bi u kartonu za 2011. godinu, kao jedini vlasnik figurirala Emina Bošković. To nameće i sumnju da je Bošković, kao član rukovodstva Opštine, znajući da će do kraja 2011. biti usvojena odluka o rješavanju stambenih problema lokalnih funkcionera, lani formalno u potpunosti prenio svoj stan ženi, da bi stekao uslove da konkuriše za kredit koji Opština dodjeluje pod izuzetno povoljnim uslovima, čime je zloupotrebio službeni položaj.

Stanić nije odgovorio na zahtjev „Vijesti“ da u ime stranke zvanično prokomentariše takvo postupanje Boškovića. SDP je ostao nijem i na pitanje da li, imajući u vidu veoma dobro imovno stanje Boškovića, SDP smatra da je njegovo kandidovanje za dobijanje stambenog kredita pod povlašćenim uslovima, kao i kasnija tužba protiv Opštine Tivat, na liniji zalaganja SDP za socijalnu pravdu i jednakost, odnosno zalaganja te partije da funkcioneri i imućniji građani u vremenu krize moraju podnijeti srazmjerno veći teret iste u odnosu na građane slabijeg materijalno-socijalnog položaja.

Na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, juče je objavljen i Boškovićev imovinski karton za 2012, koji do sada nije bio dostupan javnosti.

Supruga Emina, prema navodima najnovijeg Boškovićevog kartona, preko Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO mjesečno prima nadoknadu od 92 eura, a po osnovu nasljedstva jedini je vlasnik stana površine 55 kvadrata u Tivtu.

Po najnovijem kartonu, Bošković kao potpredsjednik Opštine zarađuje 1.220 eura mjesečno, jedini je vlasnik placa površine 960 kvadrata u Tivtu i kuće u izgradnji površine 250 kvadrata, kao i jedne šestine zemljišta površine 25 hiljada kvadrata u Tivtu. On posjeduje i vaučer u HTP „Primorje“, motornu brodicu „Benetau Antares“ iz 2009, a umjesto „ford fokusa“ iz 2007, kojeg je vozio do sada, lani je vozni park “osvježio” potpuno novim terencem „ford kuga“ koji košta oko 30 hiljada eura.

Među zaduženjima, Bošković je prijavio da u naredne četiri godine mora vratiti kredit od 7.200 eura NLB banci, a ima još tri godine da Podgoričkoj banci vrati kredit u iznosu od 2.600 eura. Zanimljivo je da je prijavio i kredit u iznosu od 16 hiljada eura koji je dobio (znači i prihvatio) od Opštine Tivat, iako je zbog toga tužio Opštinu. Taj novac bi Bošković trebalo da vrati u roku od 20 godina.

Supruga Emina, prema navodima najnovijeg Boškovićevog kartona, preko Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO mjesečno prima nadoknadu od 92 eura, a po osnovu nasljedstva jedini je vlasnik stana površine 55 kvadrata u Tivtu.

"ford kuga"

U odnosu na prošlogodišnji karton, u evidenciji nepokretne imovine Boškovićeve supruge više nema dviju porodičnih kuća u Tivtu površine 80 i 90 kvadrata, u kojima je bila vlasnik po jedne četvrtine, kao i placa od 500 kvadrata u Tivtu čiji je gospođa Bošković bila jedini vlasnik. Ona posjeduje automobil „folksvagen pasat“ iz 2004. i vaučer u HTP „Primorje“, dok sin Mato vozi motocikl „gilera“ iz 2008. i stalno je zaposlen u JP „Morsko dobro“ Budva gdje prima platu od 570 eura.

Jedno na papiru drugo u praksi

Da li će SDP povodom ovog slučaja preduzeti bilo kakve mjere prema Krstu Boškoviću, odnosno da li nakon svega smatrate da je on i dalje, sa stanovišta morala, podobna osoba da vodi OO vaše partije u Tivtu – bilo je još jedno pitanje upućeno Staniću, na koje “Vijesti” nijesu dobile odgovor.

Inače, zvanično u programu te partije stoji da “koncept socijalizma za bogate i kapitalizma za siromašne ne možemo prihvatiti, kao što ne možemo prihvatiti ni logiku da je država dobra samo kada socijalizuje gubitke vlasnika krupnog kapitala, ali ne i onda kada socijalnim davanjima i redistribucijom nastoji zaštititi ugrožene slojeve stanovništva”.

“Nova socijalna država, koja društvo štiti od posljedica tržišnih devijacija i pohlepe, ali koja nastoji da eliminiše i uzroke takvih pojava, u samom je temelju naše politike”, naglašava se u programu SDP koji, međutim, nije htio da se izjašnjava o očitoj pohlepi predsjednika svog OO u Tivtu Krsta Boškovića.

Bonus video: