Povoljni krediti za devet Brajovićevih ljudi

I direktori podgoričkog i nikšićkog Centra za socijalni rad dobili su stambene kredite od 30.000, odnosno 20.000 eura
781 pregleda 21 komentar(a)
Predrag Jelušić, Branimir Gvozdenović, Daliborka Pejović, Foto: Zoran Đurić
Predrag Jelušić, Branimir Gvozdenović, Daliborka Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.07.2016. 07:24h

Vlada je ove godine dodijelila stambene kredite pod povoljnim uslovima i za više od 50 državnih službenika, od kojih je većina zaposlena u ministarstvima. Na spisku, koji je proglašen tajnim, su državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) Predrag Jelušić, zaposleni u Crnogorskom olimpijskom komitetu i dugogodišnji novinar RTCG Ranko Jovović, te savjetnici u ministarstvima Branimira Gvozdenovića, Ivana Brajovića, Vujice Lazovića...

Oni su samo dio među privilegovanim funkcionerima, među kojima su tužioci, sudije i ministri, koji su nekoliko mjeseci pred izbore riješili stambene probleme ili se uselili u komfornije nekretnine. Na spisku Komisije za rješavanje stambenih pitanja, kojom rukovodi ministar prosvjete Predrag Bošković, a koji je verifikovan na sjednicama Vlade u martu i aprilu, su i funkcioneri i rodbina SDP-a, partije koja je tada već bila u opoziciji.

"Vijesti" su ranije objavile nezvanične podatke da su stanove dobili ili ih koriste pa će ih steći pod privilegovanim uslovima ministri pravde Zoran Pažin i bez portfelja Marija Vučinović, potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić, savjetnik premijera Srđan Kusovac, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić, specijalni tužioci Veljko Rutović i Saša Čađenović. Vlada je dodijelila stanove ili kredite pod povoljnim uslovima i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, poslaniku DPS-a Obradu Mišu Stanišiću i Socijaldemokrata (SD) Muberi Kurpejović, šefu Kliničkog centra Ranku Lazoviću.

Stambene kredite od 15.000 eura dobio je državni sekretar u MORT Jelušić i Jovović iz COK-a.

Na spisku onih, koji su dobili stambene kredite u iznosu od 5.000 do 40.000 eura su načelnici direkcija i savjetnici u ministarstvima, direktori javnih ustanova, profesori, ljekari, zaposleni u Skupštini...

Tako je po 10.000 eura ove godine dobilo devetoro zaposlenih u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića (SD). Riječ je o Tanji Dašić, Tatjani Dulović, Marku Stijepoviću, Milici Vuković, Kseniji Đurišić, Jeleni Vujović, Lidiji Mitrović, Miroslavu Mašiću i Daliboru Miloševiću. Iz tog resora nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” na osnovu čega su njihovi zaposleni dobili stambene kredite.

Krediti i stanovi odobreni su na osnovu dvije Vladine odluke koje je 2014. odobrio premijer Milo Đukanović.

Jedna od povoljnosti odluka je da Vlada omogućava funkcionerima da na kredit kupe stan i do 80 odsto jeftinije od njegove vrijednosti na tržištu.

I direktorica podgoričkog Centra za socijalni rad Ana Stijepović je po podacima "Vijesti" dobila kredit od 30.000 da bi riješila stambeno pitanje, dok je njen kolega Ivan Mitrović, koji je na čelu nikšićkog centra, dobio 10.000 manje.

Kredite su dobili i direktori direktorata u MUP-u - Ivan Ivanišević i Miloš Vukčević (20.000), Dragana Ranitović i Abid Crnovršanin (15.000) i državna sekretarka Jadranka Vojinović (20.000). Dio njih više nije na funkcijama jer su kao kadrovi SDP-a napustili MUP, nakon što je raskinuta koalicija sa DPS, a Raško Konjević napustio mjesto ministra. Zanimljivo je da je i njegova majka Vinka, koja je profesorica u Srednjoj elektrotehničkoj školi "Vaso Aligrudić, dobila 30.000 eura kredita od Vlade.

I direktorica Agencije za mirno rješavanje sporova Zdenka Burzan dobila je kredit od 25.000 eura.

Doktor KCCG Velimir Milošević dobio je kredit od 30.000, a ljekarka opšte prakse u nikšićkom Domu zdravlja Dragana Radunović 15.000 eura. Direktor Dječjeg doma “Mladost” iz Bijele Borislav Đukanović dobio je 15.000, kao i čelnici Doma starih “Grahovac” Zoran Vukićević i Centra za djecu i mlade “Ljubović” Mirjana Đurić.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kojim su se mjerilima rukovodili prilikom dodjele stambenih kredita i da li to može ukazivati na korupciju, s obzirom da su odobreni u izbornoj godini.

Bonus video: