Pozitivna: Formirati skupštinsko tijelo koje će ažurirati biračke spiskove

Jasavić je poručila da je ključna problematika za demokratiju u Crnoj Gori mreža dobro smišljenih manipulacija
56 pregleda 14 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Azra Jasavić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.04.2013. 16:03h

Pozitivna Crna Gora tražiće da se formira skupštinsko tijelo koje bi imalo ulogu da ažurira birački spisak, saopštila je potpredsjednik stranke, Azra Jasavić, ocjenjujući da izborni proces vođen na dosadašnji način mora postati prošlost za crnogorsku demokratiju.

“Crna Gora nije preduzeće Demokratske partije socijalista, niti je državni budžet blagajna te partije, iako se njeni funckioneri ponašaju tako. Afera snimak je do srži razobličila nedemokratske metode kojima neodgovorna vladajuća klasa pokušava, na muci građana i manipulacijama, da sebi obezbijedi obavljanje vlasti”, kaže se u saopštenju.

Jasavić je poručila da je ključna problematika za demokratiju u Crnoj Gori mreža dobro smišljenih manipulacija koje su, kako je rekla, razotkirvene kroz aferu snimak.

“Netačni i neažurni birački spiskovi koje vladajuća klasa mijenja u zavisnosti od svojih potreba, zapošljavanje isključivo svojih članova i dijeljenje pomoći po partijskoj pripadnosti združeni sa osionošću, bahatošću i zloupotrebama drzavnih resursa u partijske svrhe čine kombinaciju koja DPS održava na vlasti”, dodala je ona.

Kako je kazala, umjesto osjećaja stida i izvinjenja građanima za sve što su radili “i u šta su se građani mogli uvjeriti preslušavajući opservacije stranačkih funkcionera na njihovim sjednicama”, nanovo se drsko optužuje neko drugi za ono što su oni uradili.

“Čak se ide dotle, da se i u slučajevima koji su konkretizovani faktima prvo oglašava DPS, pa tek onda istitucija čiji su čelni ljudi vršili političku diskriminaciju. Iz te činjenice je jasno da partija koordinira rad ministarstava. To mora da stane, jer je Crna Gora iznad bilo koje partije, pa i ove trenutno vladajuće”, saopštila je Jasavić.

Ona je poručila da birački spiskovi i izborni proces vođen na dosadašnji način mora postati prošlost za crnogorsku demokratiju.

“Manipulativna mreža koju je načinila partija vlasti je uspjela da nametne model po kome nije važno kako građani glasaju već kako broji vlast te glasove. Sistem izbornih mahinacija pored biračkih spiskova počiva i na zapošljavanju po partijskoj pripadnosti i dijeljenju pomoći po istom modelu”, dodala je Jasavić.

To je, kako je kazala, formula kojom vlast od manjine pravi većinu, “a to je nedemokratski i nije evropski”.

“Stoga će Pozitivna tražiti da se formira skupštinsko tijelo koje bi imalo ulogu da najzad ažurira birački spisak kako se više ne bi dešavalo da glasaju mrtvi, naši iseljenici koji fizički nijesu tu, a koje je ova vlast svojom ekonomskom i svakom drugom politikom iselila, pa čak i oni koji su u zatvoru u vrijeme izbora”, kaže se u saopštenju Jasavić.

U Pozitivnoj vjeruju da bi saradnja opozicije, nevladinih organizacija, državnih institucija i vlasti, ukoliko, kako je dodala Jasavić, ima političke volje, doprinijela da se jedan način manipulacija vladajuće klase najzad stavi van snage, što je i interes evropskog puta Crne Gore.

“Ovo je nužan korak za demokratizaciju crnogorskog društva i jedan od preduslova za fer i poštene izbore koje nemamo. Tome treba dodati i neophodnost kontrole socijalnih davanja i partijskog zapošljavanja koji su još jedan od vidova nedemokratskih metoda koje Evropa nema ni u teoriji, a kamoli praksi”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: