Prijevremeni parlamentarni izbori jedino iz budžetske rezerve

Budžetska rezerva ove godine iznosila je 14,2 miliona eura, dok je za narednu godinu predložen iznos od 16,4 miliona eura. U Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu, stavka transferi političkim partijama, strankama i udruženjima uvećana je sa 5.095.511 na 5.331.559 eura
68 pregleda 1 komentar(a)
Parlamentarni izbori, Foto: Boris Pejović
Parlamentarni izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2017. 19:36h

Ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) pristane na zahtjeve opozicije da raspiše nove parlamentarne izbore, Vlada bi novac za njihovu organizaciju mogla obezbijediti jedino iz tekuće budžetske rezerve.

U Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu uvećana su izdvajanja za Državnu izbornu komisiju (DIK) i ukupna izdvajanja za političke partije, stranke i udruženja zbog redovnih predsjedničkih i lokalnih izbora koji će se održati naredne godine.

Iako u predlogu budžeta nijesu predviđena sredstva za održavanje parlamentarnih izbora, tekuća budžetska rezerva uvećana je za više od dva miliona. Iz budžetske rezerve se obično obezbjeđuje novac u slučaju vanrednih izbora. Budžetska rezerva ove godine iznosila je 14,2 miliona eura, dok je za narednu godinu predložen iznos od 16,4 miliona eura. U Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu, stavka transferi političkim partijama, strankama i udruženjima uvećana je sa 5.095.511 na 5.331.559 eura. U obrazloženju za petostruko uvećanje budžeta Državnoj izbornoj komisiji navodi se da će se naredne godine održati izbori za predsjednika Crne Gore i lokalni izbori u Podgorici i 13 opština.

U predlogu nema stavke koliko će se izdvojiti novca za kampanju za predsjedničke i lokalne izbore, jer se to određuje naknadno, kada se utvrdi koliko će predsjedničkih kandidata, odnosno izbornih lista učestvovati u izbornoj trci.

Bonus video: