Propaganda jača od Zakona: Plakate lijepe i na nedozvoljenim mjestima

Iz Fronta se izvinili zbog plakata na nedozvoljenim mjestima, iz DPS-a najavili da će svoje očistiti, nadležni ćute i ne kažnjavaju
8 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 16:39h

Iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) izvinili su se građanima zbog predizbornih plakata zalijepljenih na nedozvoljenim mjestima, dok u vladajućem DPS-u tvrde da će svoje sami očistiti.

U najjačoj opozicionoj partiji - SNP-u, nijesu željeli da odgovore zašto su plakate lijepili i na za to nepredviđenim mjestima.

Iz DF-a i DPS-a nijesu odgovorili da li su ih nadležni opomenuli zbog nezakonitog isticanja plakata, ili eventualno kaznili što je predviđeno Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Zakon zabranjuje isticanje reklama i lijepljenje plakata po fasadama zgrada, stablima i komunalnim objektima. Takođe, zabranjeno je postavljati reklamne panoe ili objekte, bez prethodnog odobrenja nadležnih.

Za ovakve prekršaje predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.500 do 7.500 eura.

Iz Komunalne policije, međutim, od 1. oktobra nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih, i da li je i ko kažnjen zbog lijepljenja plakata na nedozvoljenim mjestima.

Na to pitanje odbili su da odgovore i predsjednik Savjeta mladih DPS-a Srđan Miljanić i Goran Danilović u ime DF-a.

Nezvanično, niko nije kažnjen, iako je očigledno da političke partije krše Zakon.

Podgorica je u jeku predizborne kampanje zatrpana režimskim, a u manjoj mjeri i opozicionim posterima. Osim na bilbordima, gdje im je, između ostalog, i mjesto, mogu se vidjeti na zgradama, drveću, trafikama, autobuskim stajalištima, stubovima, ogradama, saobraćajnim znacima, čak i na kantama za smeće...

Opšte poznato je da se tokom svih izbornih kampanja na ulici vodi pravi mali rat sa plakatima, pa je dobar dio nalijepljene izborne propagande djelimično ili skroz pocijepan.

Utisak reportera “Vijesti” je da nadležni ne ulažu previše truda da uklone postere postavljene na nedozvoljenim mjestima.

Miljanić, međutim, tvrdi da su aktivistima uputili i “javni poziv” da političke postere lijepe na adekvatnim mjestima.

“A to svakako nijesu saobraćajni znaci i autobuska stajališta. Ukoliko se tako nešto desi, sami ćemo organizovati uklanjanje plakata sa neprikladnih mjesta”, kazao jeMiljanić.

Nakon što je novinar “Vijesti” pozvao portparola DPS-a Časlava Vešovića da ga obavijesti da su njihovi posteri izlijepljeni na više nedozvoljenih lokacija u gradu, on je odgovorio da je podmladak partije obišao pomenuta mjesta, ali da plakate nijesu vidjeli

I Danilović tvrdi da plakate na zabranjenim mjestima nije lijepio niko od aktivista opozicionog saveza. Pojasnivši da aktivisti imaju “precizna uputstva o ponašanju tokom predizborne kampanje koje je u svakom smislu usklađeno sa zakonom”, Danilović je upro prstom na “ostrašćene simpatizere”.

“Vjerovatno je neki ostrašćeni simpatizer naše partije pokušao da nam pomogne na taj način, a moguće je da je neko pokušao da naprkosi našoj partiji. Ovim putem se javno izvinjavam zbog takvog čina, jer nam nije namjera da dođemo na vlast kršeći, već poštujući zakone naše države”, kazao je “Vijestima” Danilović.

Komunalna policija nije dogovorila da li će i kada kazniti partije zbog plakata na nedozvoljenim mjestima, bez obzira da li ih lijepe ostrašćeni, pakosni ili poslušni aktivisti.

Mladi DPS-a ne vide plakate

Nakon što je novinar “Vijesti” pozvao portparola DPS-a Časlava Vešovića da ga obavijesti da su njihovi posteri izlijepljeni na više nedozvoljenih lokacija u gradu, on je odgovorio da je podmladak partije obišao pomenuta mjesta, ali da plakate nijesu vidjeli.

Novinar “Vijesti”, međutim, vidio je iste plakate koji su za mlade DPS-a bili nevidljivi i nakon razgovora sa Vešovićem. Posteri DPS-a zalijepljeni su na saobraćajnom znaku na raskrsnici ka Tološima, autobuskom stajalištu u tom naselju, na kantama i stajalištu kod CKB-a, stubovima bilborda kod Delte, semaforima kod Trgovinske, na PTT ormarićima kod restorana “Carine”...

S obzirom na to da ih ima i na drugim brojnim mjestima u gradu - biće potrebna prava mala radna akcija da se uklone.

Galerija

Bonus video: