Radulović: Lukšić se žalio da ga opstruira MUP i ministar Brajović

Na sastanku sa premijerom Lukšićem zahtijevao sam da Vlada, osim Predloga izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju pripremi i predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 08:39h

Potpredsjednik Pokreta za promjene prof dr Branko Radulović kazao je da se premijer Igor Lukšić na sastanku sa opozicionim prvacima u ponedjeljak požalio kako ga opstruira Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem je čelu potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović.

Na sastanku sa premijerom Lukšićem zahtijevao sam da Vlada, osim Predloga izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju pripremi i predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu.

“Na sastanku sa premijerom Lukšićem zahtijevao sam da Vlada, osim Predloga izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju pripremi i predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu, objašnjavajući to činjenicom da ćemo na Kolegijumu opet naići na opstrukciju Ranka Krivokapića, na što je on odgovorio da i on ima opstrukciju od strane ministarstva nadležnog za to pitanje, tako da smo u političkom sporazumu to ipak definisali članom 2, da se novi predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu sačini polazeći od predloga opozicionih partija. Da bi to operacionalizovali dogovorili smo se da opozicija usaglasi predlog zajedno sa poslanicima DPS-a i da se on usvoji u parlamentu“, kazao je Radulović.

Radulović: Nisam prihvatio Šturanovićev prijedlog

U reagovanju dostavljenom “Vijestima” on je negirao da je na kolegijumu predsjednika Skupštine prihvatio rješenje o pitanju državljanstva koje je ponudio potpredsjednik parlamenta Željko Šturanović.

“Potpredsjednik Šturanović je iznio stav da oni pokušavaju da nađu zajedničko rješenje koje bi glasilo tvrdi da nije podržao rješenje o državljanstvu ida državljani bivše SFRJ, koji imaju prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori najmanje 5 godina prije 3. juna 2006. godine mogu steći crnogorsko državljanstvo prijamom, ukoliko do podnošenja zakona nije odjavio prebivalište iz Crne Gore i uz obavezno davanje izjave da nije državljanin neke druge države. Zatim da se zahtjev može podnijeti zaključno sa 31. decembrom 2011. godine. Na ovakav predlog ja sam iznio decidan stav PzP-a da je on za nas neprihvatljiv, da je diskriminatorski i protivustavan posebno prema Crnogorcima van prostora bivše SFRJ. Takođe, traženje izjave indirektno će izazvati strah o mogućih posledica ukoliko se utvrdi da izjava nije vjerodostojna. Takođe je kolega iz SNP-a iskazao potpunu rezervu prema ovakvom rješenju“, rekao je Radulović.

Bonus video: