Radunović: Ne pozivamo na nasilje, već na skidanje lanaca

Iz DF poručili da crnogorska opozicija treba da uči na primjeru kolega iz Makedonije, koji su upornim protestima izvukli zemlju iz političke krize
15 komentar(a)
Demokratski front, poster, plakat, protesti, Foto: Zoran Đurić
Demokratski front, poster, plakat, protesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.07.2015. 19:30h

Plakatima sa siluetom građanina koji pokušava da probije policijsku barikadu, Demokratski front je u Podgorici počeo pripreme za proteste zakazane za 27. septembar. Na plakatima, koji su izlijepljeni u centru Podgorice, ispod slogana “Sloboda traži ljude” stoji silueta čovjeka koji probija metalnu ogradu iza koje se nalazi policajac sa pendrekom.

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović tvrdi da slika na plakatu ne poziva na nasilje, već da se radi o pozivu na skidanje lanaca. On je pojasnio da je za plakat korištena fotografija sa jednog od protesta opozicije.

“Simbolika plakata je jasna. Građani treba da skinu okove koje im je stavio režim koji zloupotrebljava sve. Plakat predstavlja bezimenog čovjeka koji je odlučio da digne glas, skine lance i traži slobodu”, kazao je Radunović.

Funkcioner DF Nebojša Medojević ranije je najavio da će se demonstranti okupiti 27. septembra ispred zgrade Skupštine Crne Gore, upozoravajući da se niko neće razilaziti dok premijer Milo Đukanović ne podnese ostavku i dok se na formira prelazna vlada koja će raspisati fer i demokratske izbore. On je tada kazao da na protestima očekuje prisustvo predstavnika ostalih opozicionih partija, civilnog sekora, sindikata i građana.

Iz Fronta su juče poručili da crnogorska opozicija treba da uči na primjeru kolega iz Makedonije, koji su upornim i odlučnim protestima izvukli zemlju iz političke krize. Lideri četiri najveće partije u Makedoniji su juče uz posredovanje evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, postigli dogovor da premijer Nikola Gruevski podnese do kraja godine ostavku, a izbori budu raspisani do 24. aprila.

“Borba makedonske opozicije i građana Makedonije, njihovi uporni i odlučni protesti, potvrdila je i punu opravdanost i ispravnost politike DF koji je ove iste metode političke borbe protiv nelegitimne vlasti koja dokazano krade izbore, zloupotrebljava institucije, službe bezbjednosti i resurse, javno zagovarala i nudila kompletnoj opoziciji tačno prije godinu”, navode u Frontu, ističući da se kriza povjerenja u izborni sistem, legitimitet Vlade i parlamentarne većine, može jedino riješti sporazumom vlasti i opozicije i formiranjem prelazne vlade.

“Pobjeda opozicije u Makedoniji je pobjeda razuma, interesa građana i države, zalog za političku i bezbjednosnu stabilizaciju i put u nacionalni konsenzus oko ključnih pitanja”, navode u Frontu

Bonus video: