Rasprava o povjerenju Jokiću 24. aprila

O aktuelnoj političkoj situaciji u Kotoru razgovaraće najvjerovatnije čelnici opozicije i predstavnici građanskog pokreta “Odupri se” na sastanku u ponedjeljak
1510 pregleda 3 komentar(a)
Jokić, Foto: Opština Kotor
Jokić, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 09.04.2019. 09:59h

Sjednica Skupštine opštine Kotor, na kojoj će se raspravljati o inicijativi za smjenu predsjednika SO Vladimira Jokića, biće najvjerovatnije održana 24. aprila, rečeno je “Vijestima”. Odluku o tome predsjednica Skupštine Dragica Perović trebalo bi da objavi danas.

Članica lokalne koalicije Socijaldemokratska partija (SDP) i opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) podnijele su 25. marta predlog za razrješenje Jokića zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”.

O aktuelnoj političkoj situaciji u Kotoru razgovaraće najvjerovatnije čelnici opozicije i predstavnici građanskog pokreta “Odupri se” na sastanku u ponedjeljak. To je neformalni dogovor nakon jučerašnjih razgovora, tokom kojih je dogovoreno da se animiraju zvaničnici Evropske komisije u Briselu i crnogorski građani, ali u vezi sa zahtjevima protesta koji se tiču ostavki visokih državnih zvaničnika i formiranja tehničke vlade, saznaju “Vijesti”.

Tokom neformalnih razgovora lideri opozicije i pokreta “Odupri se” nijesu pokazali podršku smjeni Jokića, a lider SDP-a Ranko Krivokapić ponovio je da će oni istrajati u započetom.

Iz DF-a, GP URA za sada neće da govore na ovu temu, a u Frontu sumnjaju da će predsjednica Skupštine Dragica Perović biti sljedeća na spisku smjena u lokalnoj vlasti u Kotoru, iako je to iz tamnošnjeg SDP-a najavljeno.

Sastanku su juče prisustvovali Krivokapić, predstavnici pokreta “Odupri se”, lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, predsjednici GP URA Dritan Abazović, Demosa Miodrag Lekić, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Radničke partije Janko Vučinić.

U dokumentu, koji je potpisalo 18 odbornika kotorske Skupštine, navodi se da je gradonačelnik nezakonito donosi odluke u ime SO, koje ukoliko ne budu poništene mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Podnosioci inicijative imaju većinu u lokalnom parlamentu koji ima 33 odbornika.

SDP je u obrazloženju inicijative naveo da “mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad kojima se nanosi šteta trajnim dobrima građana i uvodi grad u bezakonje”. “ SDP je spreman, da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika Opštine”, rekao je ranije portparol Mirko Stanić. Formalni povod za inicijativu SDP, koju su podržale opozicione partije u Kotoru, bila je Jokićeva saglasnost kao gradonačelnika na koncesije za Luku Kotor.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tada je kazao da je rušenje Jokića korak unazad i izdaja birača, te”vraćanje Kotora u ruke DPS-a”.

Ukoliko se to desi, i vlast u Budvi mogla bi da se ustalasa, jer koalicioni partneri DF-a nijesu zadovoljni načinom na koji vodi Opštinu novi gradonačelnik, rečeno je “Vijestima”.

Sporazum nose na strane adrese, prave timove za nove akcije

Lideri opozicionih partija i predstavnik organizatora građanskih protesta „Odupri se - 97.000“ dogovorili su na jučerašnjem sastanku da Sporazum o budućnosti predstave stranim adresama.

“U cilju osnaživanja građanskih protesta i osmišljavanja što efikasnije i produktivnije strategije koja bi trebalo da dovede do konačne smjene trodecenijske vlasti u Crnoj Gori, predstavnici parlamentarne opozicije i organizatora su nastavili redovne konsultativne sastanke.

U tom smislu, na ovom sastanku izvršena je analiza aktuelne političke situacije i proteklih protesta, ali i dogovoreno preduzimanje konkretnih mjera sa ciljem realizacije Sporazuma za budućnost, koji su na Trgu, pred desetinama hiljada okupljenih građana, potpisali svih 39 poslanika opozicije. Saglasno prethodno navedenom, lideri i predstavnik organizatora protesta su se na sastanku saglasili da predstave Sporazum za budućnost relevantnim međunarodnim adresama”, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore koja je bila domaćin ovog sastanka.

Zarad konkretizacije, dodaje se u saopštenju, na sastanku je postignut dogovor da nekoliko radnih grupa i kreativnih timova odmah počne da radi na strategiji osmišljavanja različitih akcija, koje će biti u funkciji pritiska na vlast.

“Ovo naročito kada se ima u vidu da protesti i svojom dosadašnjom masovnošću i karakterom ostvaruju svrhu i olakšavaju postizanje cilja, te da takav građanski, mirni i nenasilni pritisak postaje sve manje podnošljiv i odoljiv za režim”, navode iz Demokrata.

Lideri i organizatori protesta su odlučni da, kako dodaju, “na krilima volje građana, koja je nesumnjivo za promjene, a koju oni iz dana u dan pokazuju na trgovima i ulicama Crne Gore, ovoga puta gotovu stvar – smjenu režima izvedu do kraja i, time, učine prvi korak ka demokratizaciji crnogorskog društva”.

Bonus video: