Rudović: Vlada da stopira Predlog zakona o RTCG

Rudović je ocijenio da je ovaj potez ministra kulture i Vlade sabotaza dijaloga i jasan signal koliko je DPS iskreno posvećena dogovoru sa opozicijom
993 pregleda 0 komentar(a)
Rudović, Foto: Boris Pejović
Rudović, Foto: Boris Pejović

Ukoliko Vlada ne stopira Predlog zakona o Radio Televiziji Crne Gore, koji ignoriše najvažnije zahtjeva civilnog društva, medijskih organizacija i opozicije, preuzeće odgovornost za obesmišljavanje pregovora o izbornim uslovima, poručio je član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Neđeljko Rudović.

Crnogorska Vlada utvrdila je u četvrtak Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG koji, kako je obrazloženo, sadrži sve normativne pretpostavke potrebne za institucionalno politički i finansijski nezavistan Javni servis.

Rudović je kazao da svako ko je imao posla sa građevinskim inspektorima uhvaćenim da primaju mito tačno je znao pravila igre.

„Za razliku od njih, kada je Demokratska partija socijalista (DPS) u pitanju pravila nema, e epilog je isti - zakoni i skupštinske odluke važe dok oni ne odluče da ih izigraju iz njima poznatih motiva“, kazao je Rudović agenciji MINA.

Tako je, kaže on, ministar kulture (Aleksandar Bogdanović) pokazao svoj nivo kulture kada je procesuirao, a Vlada usvojila Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG u trenutku kada je taj zakon predmet pregovora u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

„To je definisano kada je donijeta odluka o reaktiviranju Odbora 31. jula, pa potom u odlukama donijetim na Odboru“, podsjeća Rudović.

On je ocijenio da je ovaj potez ministra kulture i Vlade sabotaza dijaloga i jasan signal koliko je DPS iskreno posvećena dogovoru sa opozicijom.

„U dijalog se zaklinju zbog javnosti i međunarodnog faktora, a iza kulisa pokušavaju da umivenim zakonom o RTCG i dalje zadrže svoju kontrolu nad Javnom servisom“, rekao je Rudović.

Bonus video: