SAD: Crna Gora harmonična, ali ima određenih etničkih tenzija

Postoji značajna nejednakost u prihodima između ruralnih, bivših industrijskih, sjevernih regiona Crne Gore i prosperitetnijih centralnih i priobalnih regiona.
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Anto Baković
Filip Vujanović, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 26.02.2011. 22:52h

Uprkos značajnom napretku od nezavisnosti i uspjehu u održavanju međuetničke harmonije, u Crnoj Gori su ostale određene etničke tenzije, ocijenio je američki Stejt department.

U nedavno objavljenom profilu o Crnoj Gori, navodi se da zemlja mora da izađe na kraj sa značajnim izazovima uključenim u jačanje vladavine prava.

“Brojni međunarodni posmatrači, NVO, tink tenkovi i mediji izvijestili su o značajnim problemima Crne Gore sa organizovanim kriminalom i korupcijom, za koje se široko vjeruje da su rašireni na svim nivoima u društvu”, navodi se u dokumentu.

Stejt department je naveo da postoji značajna nejednakost u prihodima između ruralnih, bivših industrijskih, sjevernih regiona Crne Gore i prosperitetnijih centralnih i priobalnih regiona.

Da bi ostvarila svoj cilj i pomogla Crnoj Gori da postane tržišno orijentisana ekonomija, potpuno učvršćena u evroatlantskim institucijama, uključujući NATO i EU, Vlada SAD je na različite programe prošle godine potrošila 10,65 miliona dolara.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: