Šaranović: Plan DPS-a je srušen zahvaljujući planu Demokrata

"Svi članovi odbora su izabrani i glasovima vladajuće većine, ali nije to zajednička inicijativa i nikada ne može biti, već najveće poniženje DPS-a u istoriji. Spuštenih glava ste morali u zarez da prepišete Briselski plan i amandman Demokrata jer ste bili satjerani u mišiju rupu od nas i međunarodne zajednice. Sa vama zajedničku inicijativu mogu imati samo kriminalci"
2312 pregleda 17 komentar(a)
Danilo Šaranović, Foto: Demokrate
Danilo Šaranović, Foto: Demokrate

Današnja izjava poslanika DPS-a Anđušića, predstavlja očajnički pokušaj prvog javljanja iz političkog ćorsokaka u kome ste se našli, nakon političke kapitulacije DPS-a. Razumijemo nervozu zato što ste satjerani u ćosak i što ste morali prihvatiti Briselski plan pod pritiskom međunarodne zajednice, kazao je poslanik iz Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

On je odgovorio na saopštenje Mihaila Andđušića koji je ranije izjavio da je "DPS tolerantan na sve laži i klevete kojima Demokrate nastoje da po svaku cijenu sebi obezbijede alibi što su glasovima DPS-a dobili dva člana u Odboru".

"Nije lako podnijeti poraz i to prvi put u poslednjih 30 godina, kada vam je za samo nekoliko dana pao Plan kog je prezentovao Branimir Gvozdenovć, a branio ga u Skupštini Predrag Bulatović. Gvozdenovićev plan je poništen i poslat na smetlište parlamentarne istorije, a Briselski plan je postao pravno obavezujući. To je vrhunac vašeg političkog debakla", kazao je Šaranović.

On je dodao da se u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu neće raditi po Planu DPS-a, već po Planu Demokrata jer plan DPS-a nije "izdržao probu vremena i srušen je za samo nekoliko dana".

"Sve vaše predloge i rješenja koja ste u međuvremenu kreirali u kabinetima najvećih balkanskih manipulatora možete da okačite mačku o rep. Sa nama ih nećete usvajati, jer je praksa pokazala da predlažete rješenja koja obezbjeđuju lakšu izbornu krađu. To je poslednji put pokazala i 2014.godina, kada ste usvojili izborne zakone po vašoj mjeri, sa tradicionalnim opozicionim partnerima. To vam ovoga puta ne može proći", kazao je poslanik Demokrata.

Šaranović je kazao i da se ne radi o unpaređenju, već o sveobuhvatnoj izbornoj reformi.

"Riječ unapređenje je stajala u vašem planu koji je Crna Gora srećom brzo zaboravila, jer je srušen zahvaljujući Planu Demokrata. Zato ste morali spuštenih glava da glasate i za izmjenu naziva odbora, pa se sada zove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva", kazao je on.

Poslanik Demokrata je rekao i da nema govora o tome da je u pitanju zajednička inicijativa, već da DPS želi da obmane javnost.

"Svi članovi odbora su izabrani i glasovima vladajuće većine, ali nije to zajednička inicijativa i nikada ne može biti, već najveće poniženje DPS-a u istoriji. Spuštenih glava ste morali u zarez da prepišete Briselski plan i amandman Demokrata jer ste bili satjerani u mišiju rupu od nas i međunarodne zajednice. Sa vama zajedničku inicijativu mogu imati samo kriminalci", kazao je Šaranović.

Poslanik Demokrata je još jednom apostrofirao da dva mjesta u odboru shodno važećim propisima pripadaju Demokratama kao najjačoj opozicionoj partiji.

"I na kraju da podsjetimo, nema bolje potvrde kapitulacije DPS-a od činjenice da su Đukanović i Marković gromoglasno prije mjesec i po naglašavali da nema priče o izbornim uslovima prije decembarskog kongresa DPS-a. Pa šta bi sa tom riječju vaših lidera? Srušena je kao kula od karata. Isto kao i Gvozdenovićev plan. To se zove kapitulacija", zaključio je Šaranović.

Bonus video: