SDP Jokiću nije dao pojas za spasavanje

Ukoliko Jokić bude smijenjen ostavke su najavili predsjednica Skupštine Dragica Perović, potpredsjednik Opštine Milivoje Samardžić, glavni administrator Veljko Vujović i još nekoliko zvaničnika
5929 pregleda 14 komentar(a)
Dragica Perović i Vladimir Jokić sa saradnicima, Foto: Vijesti
Dragica Perović i Vladimir Jokić sa saradnicima, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.04.2019. 07:34h

Kotorski odbor SDP-a nije povukao inicijativu za smjenu predsjednika Opštine Vladimira Jokića (Demokrate), proizilazi iz saopštenja sa sinoćnje sjednice.

Oni su ovlastili troje odbornika te partije da istraju na “sve tri tačke iz poziva Predsjedništva” za prevazilaženje političke krize. Odnosno da Skupština opštine Kotor podrži referendum sa pitanjem “Da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”, da Jokić dostavi Skupštini na odlučivanje odluku o koncesiji koju je ranije potpisao i da u slučaju negativnog izjašnjenja građana podnese ostavku.

Gradonačelnik Kotora je ranije juče ponovio da prihvata da se organizuje izjašnjavanje građana na kome bi se “razjasnilo ključno sporno pitanje” između partnera u lokalnoj vlasti - poslovanje Luke Kotor. “Prihvatljivo mi je svako referendumsko pitanje o kojem se saglasi 17 odbornika vladajuće većine, počev od pitanja vezanih za gradnju i postavljanje planirane lučke infrastrukture iz investicionog plana Luke Kotor AD, pa do direktnog pitanja građanima o povjerenju predsjedniku Opštine, sa preuzimanjem pune političke odgovornosti za ishod referenduma jer nemam straha od stava građana”, kazao je on.

Sjednica SO Kotor, na kojoj treba da se glasa o povjerenju predsjedniku Opštine trebalo bi da bude održana danas, a sat ranije, je skup podrške Jokiću “Ne damo Kotor!”

Raspravi o smjeni gradonačelnika vjerovatno neće prisustvovati odbornici dijela vladajućeg saveza, koji će stav čekati na protestu. Jedino će SDP biti u sali.

Kotorski parlament ima 33 odbornika, 17 je iz vladajuće koalicije. Ako SDP prisustvuje sjednici, postoji kvorum za rad.

Predlog za smjenu Jokića inicirali su SDP, DPS, SD i HGI.

Dio lokalnih funkcionera vladajuće koalicije u Kotoru juče je očekivao da će sjednica biti odložena, dok o sporenju i referendumskom pitanju većina nije znala ništa. Odbornica GP URA Adela Barba neće prisustvovati sjednici. “Ne podržavamo inicijativu za smjenu i ne idemo na sjednicu”, rekao je Zoran Mikić, izvršni direktor te partije.

Predsjednik kotorske Nove i odbornik DF-a u Kotoru Vladimir Potpara očekuje da sjednica bude odložena i da se da prilika da se razjasne stvari oko referenduma i krize vlasti: “Ako dođe do glasanja, mi ćemo svakako biti protiv radi očuvanja koalicije. O referendumu ne znamo ništa, niti su nas obavijestili”, rekao je on “Vijestima” juče.

Tri odbornika SNP-a, za koje centrala tvrdi da su isključeni iz partije, takođe neće podržati smjenu Jokića. Opozicione partije u Kotoru juče nijesu imale komentar, one očekuju, kako su rekli “Vijestima”, da se izglasa nepovjerenje gradonačelniku zbog “kršenja zakona”. DPS je ranije objasnio da se oni ne protive poslu sa koncesijama, već drugim odlukama koje je Jokić donosio bez odluke Skupštine. Liberalna partija će takođe podržati smjenu, rekao je juče “Vijestima” predsjednik Andrija Popović, iako ranije nisu podržali inicijativu.

“Tada nam nisu bili jasni razlozi, ako je sada članica vlasti protiv Jokića a URA traži skraćenje mandata, kako mi možemo smatrati suprotno kad smo opozicija”, rekao je on.

Potpredsjednik Crnogorske Miodrag Čučka pozvao je juče da se poštuje izborna volja građana. Jokić je objasnio da lokalna Skupština raspisuje referendum i određuje referendumsko pitanje. Demokrate vjeruju, kako je juče rekao njihov funkcioner Vladimir Martinović, da SDP insistira na pitanju za koje unaprijed zna da je negativno, jer se građani neće udubljivati u problematiku ima li te dogradnje rive ili ne.

To bi onda po njima natjeralo Jokića u poziciju da podnese ostavku, jer je gradonačelnik bio taj čijim je glasom kao predstavnika Opštine, kao većinskog vlasnika, na Skupštini akcionara AD Luka Kotor izglasana odluka da ta firma prihvati koncesiju za upravljanje lukom Kotor u narednih 12 godina, dobijenu na osnovu biznis plana koji podrazumijeva i stvaranje infrastrukturnih pretpostavki za siguran vez najvećih kruzera u Kotoru.

Problem je međutim to, što ovako postavljeno referendumsko pitanje uopšte ne odgovara onome što predviđa za SDP sporni Biznis plan Luke Kotor u kome nema nikakve dogradnje Luže, već je planirano da se u moru na 80 metara od vrha postojeće kotorske rive, napravi takozvani privezni pilon-delfin koji čini betonska platforma dimenzija 8x4x2 metra, oslonjena na četiri čelična pilona pobodena u morsko dno. SDP se protivi da u tom dijelu pristaju megakruzeri jer vjeruje da štete turizmu, kao i da za to ne postoji saglasnost UNESCO.

Ukoliko Jokić bude smijenjen ostavke su najavili predsjednica Skupštine Dragica Perović, potpredsjednik Opštine Milivoje Samardžić, glavni administrator Veljko Vujović i još nekoliko zvaničnika.

SDP: Blate nas, ali mi pokušavamo da očuvamo vlast i proteste

Opštinski odbor SDP ponovo ističe spremost da i dalje uprkos kontinuiranom blaćenju bez presedana, od pojedinih članica vladajuće većine, pokuša očuvati vlast unutar postojeće većine pokušavajući da da skroman doprinos borbi građana na protestima “Odupri se - 97000”, saopšteno je sinoć nakon sjednice.

“OO ovlastio je Odbornički klub da istraje i na sve tri tačke iz poziva Predsjedništva SDP za prevazilaženje političke krize u Kotoru na sjutrašnjoj sjednici”, dodaje se.

Bonus video: