SDP: Nakon dobijanja poziva za NATO, prioritet je organizovanje poštenih izbora

"SDP poziva sve političke subjekte koji su pribjegli političkoj korupciji na lokalnom nivou da se okrenu dogovoru oko poštenih i fer izbora", navodi se u saopštenju SDP-a
104 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, SDP, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, SDP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2015. 19:02h

Nakon dobijanja poziva za članstvo Crne Gore u NATO ključni državni prioritet je organizovanje fer i slobodnih izbora kao uslova pune političke stabilnosti, bez koje nema daljeg razvoja i napredovanja Crne Gore u integracionim procesima, zaključeno je na danas održanoj sjednici Socijaldemokratske partije SDP.

"Imajući u vidu da je vraćanje povjerenja u izborni poces jedan od ključnih zahtjeva EU partnera nakon političke krize nastale poslije predsjedničkih izbora, Predsjedništvo SDP iskazuje zabrinutost zbog činjenice da se izborni proces i kroz lokalne izbore nastavio degradirati. Osnov Ustavnog sistema Crne Gore – volja građana kao osnov demokratske vlasti, pod direktnom je prijetnjom rušenja slučajevima političke korupcije na lokalnom nivou kao i najavama novih slučajeva političke korupcije uključujući i onu na državnom. SDP poziva sve političke subjekte koji su pribjegli političkoj korupciji na lokalnom nivou da se okrenu dogovoru oko poštenih i fer izbora", navodi se u saopštenju SDP-a.

Predsjedništvo SDP ovlastilo je predstavnike partije na svim nivoima da svoje političke aktivnosti u narednom periodu fokusiraju na uspostavljanje kvalitetnog političkog dijaloga o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora u 2016. godini, kako bi vlast nakon tih izbora imala puni i nesporan legitimitet.

"Kako je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni problem Crne Gore na putu ka EU i NATO Predsjedništvo SDP daje puno podršku naporima Državnog tužilaštva da nastavi borbu za jačanje vladavine prava. Predsjedništvo SDP podržava Državno tužilaštvo da istraje u započetim aktivnostima i pored brojnih opstrukcija koje dolaze iz kriminogenih medijskih krugova. Predsjedništvo SDP je razmatralo i usvojilo prijedlog Generalnog sekretara o novoj organizaciji Sekretarijata", kazali su iz SDP-a.

Iz ove partije su rekli da su oni jedina parlamentarna partija koja je 25 godina nepokolebljivo posvećena evro-atlantskim integracijama .

"Sve socijaldemokrate posebno obavezuje da daju i konačni doprinos dobijanju poziva za članstvo u NATO već u decembru ove godine. SDP iskazuje zadovoljstvo što su sa nama u ovoj istorijskoj pobjedi kao i u politici obnove nezavisnosti i oni koji su tim idejama bili žestoki oponenti, očekujući da će se ovom nesumnjivom uspjehu Crne Gore pridruziti i njegovi današnji oponenti. Predsjedništvo SDP konstatuje da su međunarodne akivnosti visokih funkcionera partije kao i brojne partijske međunarodne aktivnosti, prije svega u okviru Partije evropskih socijalista, na promociji članstva Crne Gore u NATO značajno doprinijele jačanju povjerenja naših NATO saveznika u spremnost Crne Gore za punpravno članstvo u Alijansi", saopšteno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih uspjeha na putu ka NATO smatra formiranje crnogorskog kokusa u Kongresu SAD od strane predsjednika SDP, Skupstine Crne Gore i u to vrijeme predsjednika PS OEBS-a Ranka Krivokapića.

Bonus video: