SDP: Omogućiti osporavanje odluka Skupštine i šefa države

Predlogom je predviđeno brisanje člana 13 koji propisuje da se upravni spor ne može voditi protiv akta “donijetog u stvari u kojoj neposredno, na osnovu ustavnih ovlašćenja, odlučuje Skupština Crne Gore i predsjednik Crne Gore”
2223 pregleda 4 komentar(a)
Vlast mora da poštuje zahtjeve EU: Zeković, Foto: Zoran Đurić
Vlast mora da poštuje zahtjeve EU: Zeković, Foto: Zoran Đurić

Socijaldemokratska partija (SDP) će predložiti izmjene Zakona o upravnom sporu, kojima bi se omogućila sudska zaštita u slučaju nezakonitih odluka Skupštine i predsjednika Crne Gore.

Predlogom je predviđeno brisanje člana 13 koji propisuje da se upravni spor ne može voditi protiv akta “donijetog u stvari u kojoj neposredno, na osnovu ustavnih ovlašćenja, odlučuje Skupština Crne Gore i predsjednik Crne Gore”.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković kazao je da će izmjene zakona predati u skupštinsku proceduru, navodeći da time žele da riješe problem zbog načelnog pravnog stava Vrhovnog suda po kojem se odluka parlamenta o izboru, imenovanju ili razrešenju javnog funkcionera ne može osporavati u upravnom sporu, niti u parničnom postupku.

“Pri takvom stanju stvari narušena je ustavna podjela vlasti, jer ne postoji međusobna kontrola, niti zaštita od nezakonitog rada Skupštine, potpuno je onemogućeno pravo na pristup sudu, sadržano u pravu na pravično suđenje koje štiti Evropska konvencija, i pravo na pravni lijek koje jamči Ustav. Suštinski, poručeno nam je da je volja političke većine iznad zakona i da Skupstina može nekažnjeno kršiti zakone koje je sama donijela, a ako nekome time pričini štetu platiće mu građani iz budžeta”, kazao je Zeković.

On je upozorio da je to suprotno članu 148 Ustava Crne Gore koji propisuje da “konačni pojedinačni pravni akti uživaju sudsku zaštitu”.

Zeković očekuje da izmjene budu usvojene kako bi se omogućila sudska zaštita garantovana Ustavom.

“Tako se može stati na kraj praksi da se izabrana ili imenovana lica razrešavaju na nezakonit način. Bez razloga za razrešenje ili suprotno propisanoj proceduri, samo zato što nijesu poslušni ‘kao goveda iz Rasove’, kako slikovito pojašnjava savjetnik predsjednika države. Tokom rasprave u Skupštini poslanici parlamentarne većine, bez čijih glasova usvajanje nije moguće, na djelu će pokazati jesu li prvrženi Ustavu i zakonima koje su sami donijeli ili samovolji pojedinaca. Uvjeren sam da su, nakon poruka iz EU, svjesni posljedica koje urušavanje vladavine prava može imati i za integracioni proces”, kazao je Zeković.

EU zabrinuta zbog stava Vrhovnog suda

Iz Delegacije EU u Podgorici poručili su da je u izvještaju o napretku ukazano na važnost funkcionisanja sistema uzajamne provjere i kontrole tri grane vlasti u slučajevima predlaganja i imenovanja od strane Skupštine.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, ambasadori članica EU su zabrinutost zbog stava prema kojem sudovi ne mogu preispitivati odluke parlamenta.

Bonus video: