Sedam članica EU poziva: Ubrzajte ulazak Crne Gore i Srbije, neuspjeh bi značio bezbjednosnu prijetnju

“Ako ne možemo ubrzati proces evropskih integracija (na zapadnom Balkanu)... moraćemo da se suočimo sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima u cijelom centralnoevropskom regionu”, kazao je na konferenciji za novinare mađarski šef diplomatije Peter Sijarto
55 pregleda 0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Beta-AP
Budimpešta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.07.2017. 15:58h

Sedam zemalja članica pozvalo je Evropsku uniju da ubrza prijem Crne Gore i Srbije u uniju, poručujući da bi neuspjeh integrisanja zapadnog Balkana mogao da predstavlja bezbjednosnu prijetnju po cijeli region.

Šefovi diplomatija i njihovi zamjenici iz Višegradske četvorke – Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke – kao i Austrije, Slovenije i Hrvatske sastali su se u Budimpešti kako bi raspravljali o pitanjima kao što su migracija i situacija na zapadnom Balkanu i Ukrajini.

“Ako ne možemo ubrzati proces evropskih integracija (na zapadnom Balkanu)... moraćemo da se suočimo sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima u cijelom centralnoevropskom regionu”, kazao je na konferenciji za novinare mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Sijarto je kazao da bi EU trebalo da uburza pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom i da otvori pregovore o članstvo sa ostalim zemaljama u regionu.

Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec kazao je da bi zemlje zapadnom Balkana trebalo da dobiju pomoć u primjeni reformi neophodnih za prijem u EU.

Bonus video: