Šef pljevaljskog DPS-a ne podnosi ostavku, iako je u konfliktu interesa

Milinković je u petak prisustvovao sjednici lokalne Skupštine i glasao za odluke koje su bile na dnevnom redu
459 pregleda 2 komentar(a)
Vlado Milinković, Foto: DPS
Vlado Milinković, Foto: DPS
Ažurirano: 10.12.2018. 06:23h

Šef pljevaljskog odbora DPS-a Vlado Milinković još nije podnio ostavku na mjesto odbornika u lokalnom parlamentu, iako je Agencija za konflikt interesa nedavno utvrdila da je u sukobu interesa.

Milinković je u petak prisustvovao sjednici Skupštine i glasao za odluke koje su bile na dnevnom redu.

Agencija je nedavno utvrdila da Milinković krši Zakon o sprečavanju korupcije jer istovremeno obavlja javnu funkciju i dužnost člana Odbora direktora Rudnika uglja u Pljevljima.

Agencija je utvrdila da je Milinković bio dužan da u roku od 30 dana od dana izbora za člana Odbora direktora, a najkasnije do 30. septembra, podnese ostavku na funkciju odbornika.

Članom 80 Zakona o državnim službenicima propisano je da državni službenik ili namještenik ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa privrednog društva. To je, prema odredbama istog zakona, jedino moguće ako je riječ o javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom preduzeću čiji je vlasnik opština ili država, ali samo ako po tom osnovu ne ostvaruje prihod ili drugu naknadu.

Milinković je 30. avgusta izabran za člana Odbora direktora Rudnika uglja.

U odluci Agencije konstatuje se i da je Milinković po osnovu članstva u Odboru direktora u septembru primio 1.490 eura.

Za razliku od njega, ostavku na mjesto odbornika DPS-a podnio je njegov partijski drug Zoran Gospić i predsjednica Odbora SD u Pljevljima Nataša Marković. I Gospić i Markovićeva su članovi Odbora direktora Rudnika uglja i izabrani istog dana kada I Milinković.

Umjesto Gospića za odbornika je izabran dr Momir Cvijović, a novi odbornik SD-a je Mersudin Halilović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

S obzirom na to da su funkcije odbornika i sekretra u lokalnoj upravi nespojive, Halilović će najvjerovatnije uskoro promijeniti radno mjesto.

Halilović je “Vijestima” potvrdio da su nespojive funkcije odbornika i sekretara, navodeći da je po zakonu obavezan da podnese ostavku u roku od mjesec nakon izbora za odbornika.

On je međutim kazao da njemu 26. decembra ističe četvorogodišnji mandat na mjestu sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti.

Halilović se pominje kao budući šef kabineta predsjednika Opštine Mirka Đačića.

Bonus video: