Skupštinu ne brine v.d. stanje: O VDT nakon 27. januara

"S obzirom da ne postoji krajni rok do kada sjednica mora biti zakazana, sve će zavisiti od procjena političkih partija kada je najbolji tajming"
0 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2014. 12:52h

Kolegijum predsjednika Skupštine treba da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj će se birati novi šef Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), ali još nije izvjesno kada će se te sjednica održati, niti ima ozbiljnijih naznaka o tome ko je favorit za tu funkciju.

Nakon što krajem decembra kandidat Branko Vučković nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, sjednica na kojoj bi se novi VDT birao između svih prijavljenih kandidata može biti zakazana tek nakon 27. januara. Prema informacijama “Vijesti” na kolegijumu se nije raspravljalo o mogućnostima za održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se birao VDT:

“Još nije istekao zakonski rok koji mora proći od prvog pokušaja izbora VDT, zbog čega je nerealno očekivati zakazivanje sjednice. S obzirom da ne postoji krajni rok do kada sjednica mora biti zakazana, sve će zavisiti od procjena političkih partija kada je najbolji tajming”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vladajuće koalicije.

Pored Vučkovića, predsjednika kotorskog Osnovnog suda koga je podržao Tužilački savjet, a koji nije dobio dvotrećinsku većinu, za VDT su konkurisali avokat Goran Rodić, kao i tužiteljke Vesna Jovićević i Stojanka Radović.

Svi oni ispunjavaju zakonske uslove da budu birani u parlamentu, a da bi neko bio izabran u drugom krugu treba da obezbijedi tri petine glasova poslanika, odnosno 49.

U amandmanima na Ustav piše da se poslanici mogu izjasniti najranije mjesec dana nakon prvog glasanja, koje je u Skupštini bilo krajem decembra. Amandmanima, a ni Zakonom o tužilaštvu, nije precizirano da li prije rasprave i glasanja na plenarnoj sjednici Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu treba da obavi razgovor sa svim o svima kandidatima, kao što je bilo prvobitno tumačenje.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder smatra da za tim nema potrebe, jer zakon to ne propisuje. “U prvom glasanju Skupština bira VDT na predlog Tužilačkog savjeta. Ako predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu, Skupština u drugom glasanju bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove”, citirao je on ustavni amandman.

Članica Odbora za politički sistem Snežana Jonica kaže da je procedura potpuno jasno propisana. “Skupština može nakon isteka najmanje 30 dana od prvog glasanja otvoriti pretres o svim kandidatima za VDT koji ispunjavaju zakonske uslove. To znači da u ovom slučaju Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu neće obavljati razgovor sa kandidatima, već će se rasprava o njima otvoriti direktno na plenumu”, navela je ona.

Do tada će Tužilaštvo, koje treba da bude predvodnik borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i dalje biti u v.d. stanju, koje traje od aprila prošle godine, nakon što je Ranki Čarapić istekao mandat. Pat pozicija je i za Tužilački savjet, čiji predsjednik treba da bude upravo vrhovni tužilac.

Bonus video: