SNP će svestrano razmotriti Predlog zakona o dinastiji Petrović

"Pored pitanja koja se tiču rješavanja imovinskih odnosa i materijalne potpore, veoma je važno i formiranje Fondacije Petrović Njegoš".
81 pregleda 0 komentar(a)
Vuksan Simonović, Foto: Arhiva Vijesti
Vuksan Simonović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.04.2011. 11:15h

Socijalistička narodna partija (SNP) svestrano će razmotriti novi Predlog zakona o Dinastiji Petrović Njegoš, a kako su poručili, Fondacija koja će biti formirana, ne treba da bude mjesto za razigravanje političkih ili bilo kakvih ostrašćenosti.Funkcioner SNP-a Vuksan Simonović rekao je da je, sudeći prema onome što su objavili mediji, Vlada ovoga puta nešto ozbiljnije pristupila koncipiranju Predloga zakona o Dinastiji Petrović Njegoš.„Nadam se da tekst ovog izuzetno specifičnog i značajnog projekta neće izazvati kontroverze, odioznosti i ljutnje, koje je izazvala prošlogodišnja verzija zakona“, rekao je Simonović agenciji MINA.U SNP-u očekuju da je Vlada ovog puta sagledala sve važne elemente koji će doprinijeti da se, ukupno crnogorsko društvo, na civilizovan način, odnese prema jednoj od četiri crnogorske dinastije koje su, svaka na svoj način, obilježile istorijski kod i trajanje crnogorske države, od njenih korijena pa do kraja njihove vladavine.Simonović je rekao da je, pored pitanja koja se tiču rješavanja imovinskih odnosa i materijalne potpore nasljednicima i potomcima Petrovića, veoma važno i formiranje Fondacije Petrović Njegoš. On očekuje da će zakonska rješenja i utemeljenje te značajne institucije biti usmjerena na sagledavanje stvarne istorijske uloge i značaja Dinastije Petrović i posebno u pravcu afirmacije crnogorske kulture, realizacije humanitarnih projekata, kao i raznih aktivnosti u pravcu razvoja Crne Gore. „Ta Fondacija, koja će imati značajnu finansijsku i drugu potporu države, ne treba ni u kom vidu da bude poligon za falsifikovanje istorije, tradicije, kulture i duhovnosti Crne Gore i njenog naroda, niti mjesto za razigravanje političkih ili bilo kakvih ostrašćenosti“, rekeo je Simonović.Prema njegovim riječima, prvobitnoj verziji predloga zakona pristupilo se pojednostavljeno i bez šireg sagledavanja brojnih elemenata, istorijskih, pravnih i ukupnih kulturoloških činjenica i okolnosti.„Očigledeno je bilo da je tada izostalo konsultovanje relevantnih dokumenata i istorijske gradje o značaju i ulozi Dinastije Petrović Njegoš za stvaranje moderne crnogorske države, počev od 1697., preko donošenja prvog pisanog zakonodavnog akta Stege 1796. godine, pa do kraja njihove vladavine 1918. godine“, naveo je Simonović.

Nije svestrano sagledan ni Testament Kralja Nikole

Kako je ocijenio, nije tada svestrano sagledan ni Testament posljednjeg crnogorskog suverena Kralja Nikole, koji je on sačinio na Cetinju 12. avgusta 1915., a dopunio ga 2. septembra 1916. godine u Parizu. „Posebno je bilo primjetno da prilikom izrade teksta zog zakona nijesu na pravi način bila konsultovana iskustva zemalja sa sličnom dinastičkom tradicijom i njihov odnos kada je u pitanju zakonsko uređenje tih pitanja“, kazao je Simonović.On smatra i da je saradnja Vlade i državnih funkcionera sa potomcima Dinastije Petrović na tom projektu bila neprimjerena, što je izavalo ljutnje i prepucavanja putem medija.„Zbog te netrpeljivosti, prošle godine prilikom obilježavanja velikog jubileja, stogodišnjice proglašenja Kraljevine Crne Gore, niko od nasljednika Dinastije Petrović nije prisustvovao proslavi na Cetinju“, podsjetio je Simonović.On je poručio da će SNP svestrano razmotriti novi Predlog zakona, kada bude dostavljen Skupštini, i na temeljima činjenica i principa imati jasan odnos prema tom važnom pitanju.Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, polazeći, kako su kazali, od interesa države da očuva i definiše ulogu i značaj dinastije, saopštio.»Savremena Crna Gora tim zakonom istorijski i moralno rehabilituje dinastiju Petrović koja je isključivo iz političkih razloga detronizovana protivno Ustavu knjaževine Crne Gore«, kazali su iz Vlade.

Bonus video: