SNP: Drzak stav Ministarstva pravde oko usvajanja Amandmana na Ustav

Prema riječima Kaluđerovića, neistina je da su poslanicima bile potrebne tri godine za usvajanje Amandmana na Ustav Crne Gore
1 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.08.2013. 16:33h

Stav Ministarstva pravde da su poslanicima bile potrebne tri godine za usvajanje Amandmana na Ustav Crne Gore politički je drzak i neistinit, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz Mistarstva pravde su ranije saopštili da je taj resor odgovorno i profesionalno pristupilo pisanju izmjena zakona koji moraju biti usklađeni sa amandmanima na Ustav koje je Skupština usvojila.

„Međutim, od prethodno navedene neistine, mnogo je opasnija, za sada prikrivena namjera Vlade da, napadom na Parlament, pokuša da sebi pribavi alibi za nepoštovanje rokova za usklađivanje zakona sa Amandmanima na Ustav“, upozorio je Kaluđerović

„Stav Ministarstva pravde da će se 'odgovornije odnijeti prema pretjerano kratkim rokovima predviđenim Ustavnim zakonom nego što je to bio slučaj sa poslanicima, kojima su bile potrebne tri godine da Ustavni amandmani postanu crnogorska realnost', uz političku drskost, takođe sadrži neistinitu tvrdnju“, kazao je poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, neistina je da su poslanicima bile potrebne tri godine za usvajanje Amandmana na Ustav Crne Gore, pojašnjavajući da je Predlog odluke da se pristupi promjenama Ustava dostavljen Skupštini Crne Gore 6. juna 2011. godine, „što je Ministarstvu pravde, kao resornom, veoma dobro poznato“.

„Međutim, od prethodno navedene neistine, mnogo je opasnija, za sada prikrivena namjera Vlade da, napadom na Parlament, pokuša da sebi pribavi alibi za nepoštovanje rokova za usklađivanje zakona sa Amandmanima na Ustav“, upozorio je Kaluđerović.

On smatra da nadležnima iz Ministarstva pravde treba da je jasno da su za Skupštinu Crne Gore rokovi za usvajanje amandmanskih promjena Ustava, vezani za, kako je naveo, trenutak postizanja dvotrećinske većine, neophodne za njihovo donošenje.

„Na drugoj strani, usvajanjem Amandmana na Ustav i Ustavnog zakona za njihovo sprovođenje, normama najviše pravne snage, precizirani su rokovi za usklađivanje navedenih zakona sa Amandmanima na Ustav“, dodao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je jedna od ključnih nadležnosti Vlade da izvršava zakone, i da je, kako je naveo, ta institucija obavezna da, najkasnije do 30. avgusta, Skupštini Crne Gore dostavi na usvajanje predloge navedena četiri zakona.

„I ovom prilikom, upozoravamo Vladu Crne Gore da poštuje ustavne norme koje sadrže precizne rokove u kojima je ona dužna da predloži četiri zakonska projekta“, ponovio je Kaluđerović.

On je naveo da vjeruje da „nedopustivo drske opaske“ koje su upućene na račun Parlamenta i vremena koje je potrošio za usvajanje Amandmana na Ustav, ne prikrivaju stvarnu namjeru Vlade da ne ispoštuje navedene rokove iz Ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana na Ustav Crne Gore.

Time bi se, kako smatra Kaluđerović, odložio početak nužnih kadrovskih i drugih reformi u sudstvu, tužilastvu i Ustavnom sudu.

Bonus video: