SNP: Nema zakonskih uslova da konstitutivna sjednica održi u utorak

Pojedini mediji objavili su da će se konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada održati 24. juna
4 komentar(a)
sjedište SNP, Socijalistička narodna partija, Foto: Arhiva "Vijesti"
sjedište SNP, Socijalistička narodna partija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.06.2014. 15:12h

Nema zakonskih i statutarnih uslova da se konstitutivna sjednica Glavnog grada održi 24. juna 2014. godine, odnosno sjutra, navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije SNP.

Pojedini mediji objavili su da će se konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada održati sjutra, 24. juna 2014. godine u 11 sati.

“Danas, 23. juna 2014. godine u 15 sati, odbornik SNP-a i dosadašnji predsjednik Kluba odbornika SNP u Skupštini Glavnog grada Podgorica Vladimir Vujović, obavio je razgovor sa sekretarkom Skupštine Glavnog grada gospođom Slavkom Maraš u vezi termina održavanja konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada Podgorica. Odgovor sekretarke Maraš bio je da ne može niti potvrditi niti demantovati tu informaciju, procjenjujući da će sjednica vjerovatno biti održana 24.juna”, navode iz SNP-a.

Zbog svih nejasnoća, kako dodaju, ukazuju na sljedeće činjenice.

“Izborna komisija Glavnog grada Podgorica konačne rezultate izbora za Glavni grad Podgoricu i Gradske opštine Golubovci i Tuzi utvrdila je na sjednici održanoj 23.06.2014.godine koja je završila rad u 14 časova, te je tek nakon tog roka svoje izvještaje o konačnim rezultatima izbora mogla uputiti Skupštinama Glavnog grada Podgorica i Skupštinama GO Golubovci i Tuzi. Statut Glavnog grada Podgorica jasno propisuje da se „saziv za prvu sjednicu dostavlja novoizabranim odbornicima narednog dana od dana podnošenja Izvještaja Izborne komisije Glavnog grada o sprovedenim izborima“ kao i da se „ sjednica održava najkasnije pet dana od dana upućivanja saziva odbornicima“, objašnjavaju iz SNP-a.

Odbornicima novog saziva Skupštine Glavnog grada saziv, odnosno, obavještenje o terminu održavanja sjednice treba da bude upućen blagovremeno kako bi svaki odbornik mogao prisustvovati sjednici, jer odbornici ne obavljaju profesionalno ovu funkciju pa treba da svoje radne i druge obaveze usklade sa potrebom prisustva konstitutivnoj sjednici Skupštine Glavnog grada, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: