SNS tuži državu zbog kršenja prava srpskog naroda

SNS smatra da sporazum “briše” srpsku književnost iz programa zajedničkog nastavnog predmeta i eliminiše nastavu na srpskom jeziku
0 komentar(a)
srpski nacionalni savjet, Foto: Vijesti online
srpski nacionalni savjet, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.09.2011. 11:41h

Tužićemo državu Crnu i odgovorne pojedince zbog kršenja pojedinačnih i kolektivnih prava srpskog naroda pred domaćim i međunarodnim sudovima – rečeno je na konferenciji za novinare Srpskog nacionalnog savjeta, povodom sporazuma Vlade Crne Gore i parlamentarne opozicije o nazivu jezika.

" Mi želimo da ukažemo na štetnost sportazuma, koji su postigle Vlada i parlamentarne opozicije, koji je poguban po srpski indetitet. Ovakav sporazum izazvaće nesagledivu štetu za očuvanje srpskog indtiteta u Crnoj Gori, a postizanjem sporazuma tzv. opozicija je dala saglasnost da se izbriše sprska književnost iz programa zajedničkog predmeta.

U praksi je nepoznato da jedan nastavnik, ili profesor, može predavati na jednom času četiri predmeta, pa je nepoznata metodika izvođenja ovakve nastave.

Ne postoji ista lingvistička osnova, srpski i crnogorski su dva različita jezika sa dvije različite azbuke, tako da ćemo mi tražiti ono što je dobila i albanska manjina u Crnoj Gori" kazao je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Živaljević: Jezik nedonošče

Todor Živaljević smatra da se postignutim sporazumom rodio jezik koji je nedonošće i kojeg ne može da spasi ni jednogodišnja inkubacija.

" Onaj ko je izmislio ovakav jezik je neprijatelj Crne Gore i Srba u Crnoj Gori. neprimjeren je ovakav odnos opozicije prema srpskom jeziku, jer je u prethodnom ustavu stajalo da je u Crnoj Gori službeni jezik srpski, a iza toga je stajalo 63 posto građana Crne Gore.

Ministar prosvjete kaže da će srpski jezik imati ravnopravan status, a nastava će se voditi isključivo na crnogorskom jeziku. Mislim da se Crna Gora nije mogla nazobati veće muke od ove koju su joj priredili crnogorski lingvisti " tvrdi Živaljević.

Predsjednik Stranke sprskih narodnjaka Dobrilo Dedeić kaže da se pred očima javnosti odvija asimilacija Srba i crnogorska opozicija saučesnik u tom poslu vlasti.

" Nakon sporazuma kojim je prognan sprski jezik iz škola, na redu je i progon Srpske pravoslavne Crkve. Kako je moguće, da u odnosu na prethodni popis, broj građana koji govore srpskim jezikom spadne sa 65 posto na 44 procenta, odnosno da se izgubi oko 150 hiljada građana i da niko ne reaguje.

Da je nestalo 150.000 ptica sa Skadarskog jezera neko bi reagovao" pitao se Dedeić

Bonus video: