Srpski nacionalni savjet pozvao srpske partije da se uključe u SNP

Vuksanović smatra da je tajni projekat režima asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce, i da Demokratski front želi da “pocrnogorči” srpsku opoziciju i da razbije SNP
56 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 12:07h

Srpski nacionalni savjet (SNS) pozvao je koalicije Srpsku slogu, Demokratsku srpsku stranku (DSS) i Stranku srpskih radikala da se bez uslovljavanja uključe u jedinstvenu izbornu listu Socijalističke narodne partije (SNP).

Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović smatra da ukoliko srpske stranke na izborima budu nastupile u nekoliko kolona, “može se desiti da više od 15 hiljada glasova ili pet poslanika, ostanu van parlamenta”.

U SNS-u ocjenjuju da će, ukoliko SNP ne ostane najjača opoziciona partija nakon izbora, to donijeti velike probleme Srbima u Crnoj Gori

Ti glasovi, tvrdi on, prelili su se u najvećoj mjeri vladajućoj koaliciji, “što se ne smije desiti na ovim izborima”.

“SNP je najjača opoziciona, građanska ali i nacionalna stranka, jer nju dominantno glasa srpski narod. Pozivamo koaliciju Srpska sloga, i savez okupljen oko DSS-a da naprave sa SNP-om sporazum o zajedničkoj listi, kako se ne bi potrošio nijedan srpski glas”, rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da bi glasom za takvu jedinstvenu listu, Srbi u Crnoj Gori glasali za svoj interes i za očuvanje njihovog identiteta.

Vuksanović je kazao da će SNS danas uputiti pojedinačna pisma predsjedniku SNP-a i Glavnom odboru te partije i kolegijumima Srpske sloge i koalicije DSS-a i Stranke srpskih radikala i da će ih pozvati na konkretan dogovor.

“Neodazivanje na upućeni poziv u vezi prijedloga zajedničkog nastupa, SNS će smatrati kao neprihvatanje i time će završiti svoje posredovanje”, rekao je on.

Vuksanović je apelovao na predstavnike srpskih partija da, kako je naveo, shvate u kakvoj se poziciji nalaze Srbi u Crnoj Gori, i da učine ono što je u korist svih.

“Jer potpuno je izvjesno da je Srbima u Crnoj Gori potrebna jaka i stabilna, građanska ali i nacionalna SNP, ali isto tako i druga srpska opozicija”, dodao je on.

Vuksanović smatra da je tajni projekat režima asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce, i da Demokratski front želi da “pocrnogorči” srpsku opoziciju i da razbije SNP.

Ilustracija

“Jedina prava opozicija u Crnoj Gori je srpska, sve druge partije su dio vlasti”, naveo je Vuksanović

To, kako je naveo, srpska politička elita ne smije da dozvoli.

U SNS-u ocjenjuju da će, ukoliko SNP ne ostane najjača opoziciona partija nakon izbora, to donijeti velike probleme Srbima u Crnoj Gori.

“Jedina prava opozicija u Crnoj Gori je srpska, sve druge partije su dio vlasti”, naveo je Vuksanović.

On je ocijenio da SNP jedino može ostati najjača partija ukoliko prihvati prijedlog SNS-a, navodeći da je siguran da će rukovodstvo te partije dobro protumačiti njihov poziv.

“Ako je SNP prihvatio razgovore sa Frontom, onda će povesti računa i o ovom prijedlogu, koji znači jačanje grupacije oko te stranke, i jačanje najočiglednije opozicije”, rekao je on.

Vuksanović je naglasio da se podjele između srpskih stranaka moraju prevazići, “jer bez toga nema uspjeha”.

“Tek kad Srbi shvate da je najvažniji zadatak njihovih partija očuvanje njihovog nacionalnog identiteta i ravnopravnost sa drugim nacionalnim zajednicama, onda će oni jedinstveno djelovati”, smatraju u SNS-u.

Vuksanović je ocijenio da jedino Srbi u Crnoj Gori, nemaju riješen ustavno-pravni status, i da se jedino tom narodu uskraćuju davno stečena prava.

“Srbi u Crnoj Gori ne mogu koristiti ni djelić onoga, što je za sebe obezbijedila, kao najveća crnogorska nacionalna zajednica, ali im se istovremeno uskraćuju i osnovna Ustavom garantovana prava manjinskih naroda”, kazao je on.

Bonus video: