Stanić: Neophodno je povećati minimalnu zaradu

Član predsjedništva SDP-a je podsjetio i da su zemlje regije takođe pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz jučerašnje povećanje minimalne zarade na 255 eura značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla mininalnu zaradu za skoro 100 eura u proteklih 4 godine
718 pregleda 3 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević
Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokratska partija već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 eura i taj zakonski predlog je skoro dvije godine u skupštinskoj proceduri. Takođe, našu peticiju za povećanje minimalne zarade je potpisalo preko 12.000 građana Crne Gore, saopštio je Mirko Stanić član predsjedništva SDP-a.

On je napomenuo da pored tog zakona, SDP je predložio i zakon kojim bi se smanjilo opterećenje zarade koje plaćaju posladavci sa 67% na oko 55% čime se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje.

"Činjenica je da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 eura koje je usvojeno prije mjesec dana, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. Druge zemlje, posebno nove članice EU su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za 10-15% u protekle dvije tri godine. Kod nas je situacija da je prosječna plata realno manja danas, i to za 3% nego što je bila prije dvije godine, što je svakako posljedica i činjenice da preko 77.000 radnika prima manje od 250 eura", kazao je Stanić.

Član predsjedništva SDP-a je podsjetio i da su zemlje regije takođe pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz jučerašnje povećanje minimalne zarade na 255 eura značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla mininalnu zaradu za skoro 100 eura u proteklih 4 godine. Time su doveli do podizanja iznosa prosječne zarade koji je će sa 396 eura prije par godina doći do 500 eura na kraju ove godine.

"Zbog toga je nužno da se minimalna plata u Crnoj Gori poveća na, za početak, 250 eura jer je po podacima Monstata potrebno čak 270 eu za minimalnu prehrambenu korpu, te smo mišljenja da bi i minimalna plata morala biti na približno istom novou.SDP će se zajedno sa predstavcima sindikata i poslodavaca i dalje truditi da se povećaju prihodi za one sa najmanjim prihodoma, a da se poslodavci rasterete prevelikih dažbina i sigurni smo da će i pored odbijanja vladajućih partija da o ovom pitanju barem i razgovaraju u Skupštini ova tema biti i dalje u vrhu interesovanja javnosti", kazao je Stanić.

Bonus video: