Stanić okuplja srpske stranke

Sagovornik „Vijesti“ iz jedne od partija kazao je da bi se koalicija mogla zvati „Srpska inicijativa“ i da će se zalagati za prava Srba u Crnoj Gori
52 pregleda 80 komentar(a)
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2014. 05:43h

Nekoliko srpskih vanparlamentarnih partija i udruženja potpisaće narednih dana u Podgorici sporazum o zajedničkom djelovanju koji bi mogao biti uvod u formiranje nove srpske koalicije u Crnoj Gori, saznaju „Vijesti“.

Sagovornik „Vijesti“ iz jedne od partija kazao je da bi se koalicija mogla zvati „Srpska inicijativa“ i da će se zalagati za prava Srba u Crnoj Gori.

Iza inicijative za formiranje novog srpskog saveza stoji bivši funkcioner Nove srpske demokratije (Nova) Novica Stanić, koji u koaliciju ulazi sa svojim Pokretom za Pljevlja. U novom savezu trebalo bi da budu i Srpsko nacionalno vijeće Momčila Vuksanovića, Narodna stranka Predraga Popovića, Demokratska srpska stranka Dragice Perović, Stranka srpskih radikala i Matica Boke.

Sagovornik „Vijesti“ rekao je da potpisivanje deklaracije nazvane Srpska inicijativa, a koje je planirano za narednu nedjelju, ne znači formiranje nove partije, ali nije isključio mogućnost da do toga dođe u narednom periodu. On je pojasnio da će potpisnici deklaracije pozvati i ostale političke partije i nevladina udruženja da im se priključe. Potpisnici dekalaracije će, kako tvrdi, insisitrati na zajedničkom djelovanju u „cilju unapređenja uslova za opstanak i napredak srpskog naroda u Crnoj Gori“.

„Potpisnici deklaracije će se obavezati da se neće međusobno optuživati već da će zajedno raditi na jačanju položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je izuzetno loš“, kazao je sagovornik „Vijesti“. Formiranjem „Srpske inicijative“, prosrpske partije će po treći put pokušati da naprave politički blok koji bi zastupao interese Srba u Crnoj Gori.

To je prvi put učinjeno 2006. godine, nakon referenduma, formiranjem „Srpske liste“ na čijem je čelu bio je lider tadašnje Srpske narodne stranke Andrija Mandić, a u kojoj su bili Stanić i Vuksanović, koji se kasnije sa njima razišao.

Srpske partije okupljene oko Narodne stranke formirale su „Srpsku slogu“ uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine, ali nijesu prešle cenzus.

Bonus video: