Krivokapić: Za dogovor jesmo, za silu mimo prava i institucije koje ne rade svoj posao nijesmo

U skupštinskoj raspravi poslanici Demokratske partije socijalista su ocijenili da je namjera inicijatora rasprave o aferi Koverta bila da se produbi nezadovoljstvo građana
47758 pregleda 118 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Screenshot
Sa današnje sjednice, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.02.2019. 12:55h

Opozicija je večeras povukla zaključke povodom afere Koverta, koje je predložila Socijaldemorkatska aprtija (SDP), a o kojima se raspravljalo na vanrednoj sjednici parlamenta.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da su prinuđeni da povuku zaključke kako ne bi bili pretvoreni u besmisao.

“Za dogovor jesmo, za silu mimo prava i institucije koje ne rade svoj posao nijesmo”, rekao je Krivokapić u Skupštini.

On je kazao da su kolege iz vladajuće koalicije predložile amandmane na zaključke, “koji imaju taj stepen složenosti koji se u prvom razredu osnovne škole kaže “Ako je sunce onda je dan, kada nema sunca onda je noć”.

“Nije to način da parlament ikada ostavi ovaj papir iza sebe. U ovakvom stanju i problemima ovo nije rješenje”, rekao je Krivokapić.

U skupštinskoj raspravi poslanici Demokratske partije socijalista su ocijenili da je namjera inicijatora rasprave o aferi Koverta bila da se produbi nezadovoljstvo građana, dok u opoziciji smatraju da sjednica ne bi ni bila zakazana da nije bilo protesta i pritiska Evropske unije.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je kazao da se sve što se čulo na sjednici svodi na pitanja je li Duško Knežević bio prijatelj Demokratske partije socijalista (DPS) i je li član predsjedništva DPS-a uzimao novac od njega.

"Po ovom predmetu je član predsjedništva DPS-a osumnjičen da je pomagao u pranju novca. Samo nije razjašnjeno da li je novac prao za Kneževića koji je prijatelj DPS-a ili je novac prao za DPS. To neka odgovori istraga", kazao je Konjević.

On je naglasio da aferu nije stvorila ni opozicija, ni mediji ni NVO, nego prijatelj DPS-a Duško Knežević.

"Ako nam je Knežević dao jedan jedini euro, naš predsjednik partije će podnijeti ostavku, a neka vaš predsjednik partije podnese ostavku ako je vama dao", kazao je Konjević.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević je kazao da svako ko tvrdi da je DF uzeo 15 miliona od Rusa 2016. godine "laže kao pas".

"Vama se obraćam kolege poslanici, obraćam se Milu Đukanoviću, Milivoju Katniću i ostalima - svako ko bude rekao da je DF uzeo 15 miliona eura od Rusa 2016. laže kao pas. Bio to Đukanović, Katnić, Stanković ili bilo ko drugi. Ustanite i kažite imenom i prezimenom čovjeka iz DF-a koji je uzeo 15 miliona eura. Odmah će da popije krivičnu prijavu, a onda šaku u nos od mene ili bilo koga iz DF-a", kazao je Knežević.

On je kazao da pitaju Milana Roćena ko je od Rusa uzeo 300 miliona 2005.godine i ko je napravio privatnu državu i zahvaljivao se ruskim ministrima.

"Žao mi je što je Ivici Stankoviću pozlilo... ali moram da ga pitam zašto mu Duško Knežević prijeti gumicom? O kakvoj se gumici radi? Da saopšti ko je oprao 15 miliona eura u Crnoj Gori?...", poručio je Knežević.

On je, obraćajući se glasačima DPS-a poručio, "car je go DPS-ovci i nikakve odive iz Srbije ne mogu pokriti ovu državotvornu golotinju".

"Upravo će oni koji su rekli da će ga braniti na posljednjoj liniji odbrane, prvi napustiti brod koji tone"", rekao je poslanik DF-a, navodeći da Crna Gora kao država više ne postoji i da joj treba promijeniti ime u "Prva familija".

Predstavnicima vlasti je poručio da ako ne prihvate tehničku vladu, od DPS-A neće ostati ništa.

Suad Numanović (DPS) je odgovrio da je sve ono što je uradila nova Crna Gora posljednjih 20 godina, kada je u pitanju nezavisnost, NATO integracije , EU integracije, evropski standardi življenja je prepoznata od glasača DPS-a.

Luiđ Škrelja (DPS) je istakao da "neko želi da sruši pravni poredak Crne Gore ne birajući sredstva".

"Oni koji su kršili Ustav i zakon Crne Gore danas žele da crnogorska nacija doživi amneziju i zaboravi kroz šta je ova vlast, zajedno sa vama, prošla od devedestih godina. Sada kada smo dostigli prvi primarni cilj - ulazak u NATO, kada smo na pragu ulaska u EU i kada nam predstoji još jedan cilj -bolji standard svih građana...neko želi da sruši pravni poredak Crne Gore, ne birajući sredstva", kazao je Škrelja.

Poslanik DF Jovan Vučurović je istakao da afera "Koverta" traje od kada vlada DPS, navodeći da je došlo vrijeme da ta partija ode u prošlost i da svi na čelu sa Đukanovićem, Duškom Markovićem, Migom Stijepovićem i Branimirom Gvozdenovićem odu u zatvor.

On je naglasio da su Đukanović i specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić "kukavice jer nisu došli da suoče argumente sa opozicijom, nego su poslali figuru koja tu sjedi bezveze...", aludirajući na VDT-a Ivicu Stankovića.

Opominjući poslanika DF-a, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da je pozvao sve ljude koje su tražili da budu prisutni na sjednici, kao i predsjednika države i Vlade.

"Da li vi ćutite jer ste se prepali ili ste dio kriminalne hobotnice? Ja vjerujem da ste dio kriminalne hobotnice. Ako ste se prepali, recite da ste se prepali, pa da vas nekako zaštitimo. Pomoći ćemo vam nekako...Nisu ni oni svemoćni, i oni su na izdisaju", kazao je Vučurović VDT-u Ivici Stankoviću.

Odgovarajući na Vučurovićevu konstataciju da je i "SD umiješan u teške korupcijske poslove na čelu sa liderom te stranke", Brajović je kazao da svi znaju da nikome ne duguje ni euro i da je 2013. izmirio dugove prema Atlas banci prodajom zemlje.

"Zemlja je prodata na osnovu javnog oglasa i po najvišoj postignutoj cijeni", rekao je Brajović.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić je kazala da Milo Đukanović, "koga na osnovu pokradenog referenduma zovu 'ocem nacije', nije otac nacije već "korupcije, krađe, političkog progona i pljačke pirvrednih resursa, moralnog sunovrata i svega što ne valja u Crnoj Gori".

"Znam neke iz ove sale koji su nosili koverte i torbe da potplaćuju građane. Ja ne mogu to da dokažem, ali će se pojaviti neki drugi... Duško Knežević koji će posvjedočiti svemu tome", kazala je Jočićeva.

Aleksandra Vuković (DPS) je kazala da nikada tako ozbiljne procese kao što su postajanje dijelom NATO i evropske zajendnice, nisu mogle voditi sile Instagram osovine, a još manje politički subjekti koji svoje politčko djelovanje usmjeravaju prema onom što im se šalje kao instrukcija sa jednog Instagram naloga, "koje, po sopstvenom piznanju, kreira poslanik ove Skupštine".

"Staviti se u službu pravdi nedostupnog lica...nepravedan je način vršenja poslaničke funkcije", ocijenila je Vukovićeva.

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović je odgovorio da je Vuković o njemu iznijela neistinu i da ima pravo na kaznenu repliku, kako bi ispravio neistine.

"Ono što ja radim, radim sa ciljem potpune dekonstrukcije ovog sistema u kojem i vi lično učestvujete, njegovog obaranja i uspostavljanja odgovorne vlasti koja će podnositi račun građanima Crne Gore, koja neće tužilaštvo uzimati pod svoje, koja će vladati po zakonu a ne po zakonu sile...Ja se ne bavim instagram snimcima, jasno sam saopštio šta ja radim kada sam odgovorio na upit koji sam dobio iz medija koji vi kontrolišete", kazao je Rudović.

Reagujući na izlaganje Vukovićeve, Raško Konjević (SDP) je kazao da je časno graditi državu, ali da je nečasno tu istu državu krasti.

"To se odnosi na vašeg potpredsjendika Svetozara Marovića i vaše gradonačelnike. Mi jesmo zajedno bili kada smo gradili državu ali smo izašli kada smo vidjeli da se država krade".

Slaven Radunović (DF) je istakao da je Knežević idealan svjedok saradnik, jer je insajder koji daje informacije koje niko iz opoziicije ne bi mogao da saopšti.

"Knežević nije opozicionar. On je režimski tajkun. Sad vam taj Duško Knežević lomi kičmu. Ne smijete da zaspete, jer ne znate ...čiji snimak će da osvane u novinama".

On je kazao da je pitanje zašto Knežević ne dođe u Crnu Goru i iznese svoju odbranu pred institucijama,naivno, ako se zna da su nam institucije zarobljene.

"Ovo je država kojom upravlja mafijaška hobotnica... zato što jedna ljudska kreatura koja nema pojma ni o pravu ni o moralu, dokazuje sebi da je veliki šerif i bez dokaza drži ljude u zatvoru dok ne priznaju ono što nisu uradili", rekao je Radunović.

Daliborka Pejović (DPS) je odgovorila da ako Knežević ne vjeruje u institucije, zašto je išao "kod istih tih ljudi" da spriječi da se preduzimaju određene mjere i radnje.

Ona je ranije na sjednici kazala da su svi odani šefu partije i da im je teško da slušaju uvrede na njegova račun "da je lopov".

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da se Knežević pretvorio u neprijatelja jer je govorio kako biznismeni mogu da posluju ako su bliski vrhu DPS-a.

Poslanica Socijaldemorkatske partije (SDP) Draginja Vuksanović -Stanković je istakla da nije tačno da su zaključci SDP-a osuđujuća presuda, navodeći da će konačnu presudu dati građani na sledećim parlamentarnim izborima.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Veljko Vasiljević je povodom najnovije informacije policije i Tužilaštva i saznanja o ranjavanju novinarke Vijesti Olivere Lakić, pitao "koji motiv ima obični podgorički kriminalac da puca na novinarku Vijesti, kada će svako da zna da će to biti pod pažnjom javnosti, policije EU i medija".

"Ako je on to uradio, znači da neko stoji iza njega, neko ko ima uticaj i moć, pa dajte da vidimo te institucije, koje će da dokažu ko je to".

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić je kazao da se opozicija stavila na stranu Duška Kneževića, koji bi "da je prav, bio u Crnoj Gori".

"Nemojmo nikoga da optužujemo prije nego što to državni organi dokažu. ..Migo je dobar i čestit čovjek i dobar član DPS-a...Agencija za sprečavanje korupcije je osudila DPS najvećom kaznom ...Državni organi su sve preduzeli i sve rade, a vi vidite šta hoćete da uradite. Ne možemo da se iigramo prelazne Vlade... Doći će izbori, pa će narod reći svoje..Nije Migo Stijepović dao državne pare, nego pare onoga kojega vi danas branite".

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović je naglasio da je namjera inicijatora današnje rasprave da se produbi nezadovljstvo dijela građana "ne bi li se na taj način opozicija primakla na korak bliže vaninstitucionalnoj promjeni vlasti".

"Kada ne ide institucionalno, jedini način je da se proba vaninstitucionalno. Kad se u Vladu ne može ući voljom građana, onda se to pokušava novom aferom jer dosadašnje nisu dale rezultate".

Ivanović je kazao da "ne zna da li je Medojević lagao ranije", kada je "obmanjivao crnogorsku javnost vezano za odluku Kasacionog suda u Italijii ili sada".

"Uvatili ste me. Ja sam kleptoman koji krade naočere, ja sam radio biznis planove za šefove narko kartela. Ja sam bio u avionu kad je šef narko kartela bježao iz Crne Gore. Ja sam radio biznis planove za pranje para sa Arapima...", odgovorio mu je Medojević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je kazao da je Ivanović primjer zbog čega u zahtjevu za sazivanje ove sjednice traže od Vrhovnog državnog tužilaštva i SDT-a da rade svoj posao.

"Da li se vi gospodine Ivanoviću ikada zacrvenite? Da li vam je ikada neprijatno? Podsjetiću građane ko je sebi dao za pravo da nam drži lekcije. Petar Ivanović koji je 2009. godine sa Jovicom Lončarem putovao u Švajcarsku avionom sa kartama koje mu je platio šef narko kartela Darko Šarić".

Ivanović je odgovorio da u evidenciji i dalje postoji karta koju je on kupio, navodeći da njegove karte niko drugi nije kupovao.

"Razlog odlaska u Pariz je bio razgovor sa kompanijom...koja je nakon toga došla u Crnu Goru i dobila posao na tenderu", kazao je Ivanović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da institucijama treba omogućiti nezavisnost u radu, a ne "da se trudimo da ih diskreditujemo na svakom koraku".

"Bitno je da se otvori druga tema. Fali nekih 50.000 eura u ovoj priči. Dobro bi bilo da znamo gdje su. Na portalima su se pojavile informacije da je jedna druga partija dobila tih 50.000 eura... Socijaldemokrate nijesu dobile ni centa od Duška Kneževića", rekao je Mugoša.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, ocijenio je da su u "onoj koverti" sve pobjede DPS-a i porazi opoziicje.

"Javno u ime Ujedinjene Crne Gore i poslaničkog kluba kažem, ili će se stvari promijeniti, ili će EU podržati vladu tehničkog jedinstva ili smo mi dužni da bojkotujemo svake sljedeće izbore...Ja više ne želim da varam građane kako je sve u redu. Ono je jedno od uhvaćenih pisama. Šta je sa onim nefotografisanim'", kazao je Danilović.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić, kazao je da je iz parlamenta postata poruku "koja je frapantna da ćemo biti svi do posljednjeg uz Mila Đukanovića".

"Obolio je (Đukanović) od pohlepe, a to vidi Crna Gora. "Ovdje govorimo o bolesti crnogorksog društva i afera koje su očigledno sistemske. U tom smislu se ovom zemljom širi zadah truleži, rekao je Lekić. prigovarajući ranijem izlaganju poslanika DPS-a Nikole Rakočevića.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da iza ovoga ne stoji opozicija nego insajder DPS-a.

"Zašto stoji on iza toga, vi treba da objasnite? ... Da smo vas prije godinu pitali da li se DPS nezakonito finansira, rekli biste da vas klevećemo i da smo mrzitelji Crne Gore".

Konjević je naglasio da je prije mjesec dana u Crnoj Gori dobijeno nešto za šta je DPS tvrdio da se ne dešava i da finansiraju partiju na način propisan zakonom.

"Tražimo, ne da bilo koji pojedinac ili institucija budu bilo čija linija odbrane, jer to znači da je neko iznad zakona. Mi treba da budemo poslednja linija odbrane Ustavu...jer zakon treba da važi za sve".

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević je kazao da je "država oteta od kriminalne organizacije, a sama DPS od dva brata Đukanović koji su zarobili i partiju i sve institucije u Crnoj Gori".

"Ta srpemnost da prihvate mafijaša kakav je Đukanović je dovelo do toga da je Crna Gora ugrožena... DF ukazuje da je država zarobljena i umjesto da Stanković saslušava Đukanovića, Đukanović saslušava Katnića i Stankovića".

On je kazao da je Đukanović stekao milijarde koje je stavljao na tuđe račune.

"Jedini način da se Crna Gora izvuče iz krize je da svi masovno u subotu izađu na ulicu, koja je jedina institucija".

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da je cilj afera svih ovih godina "da se destabilizuje Crna Gora, da se na osnovu bunta vaninstitucionalno smijeni vlast".

"Ovdje je na meti čovjek koji je glavni grešnik mrzitelja Crne Gore a riječ je o Milu Đukanoviću i taj mu grijeh nikada nećete oprostiti. Od prvog do posljednjeg člana i funkcionera DPS-a svi smo prva i posljednja linija odbrane Mila Đukanovića, DPS-a i države Crne Gore", rekao je Rakočević.

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da svaka vlast koja izviri iz koverte ima samo jedan cilj "da pohara svoj narod".

"Nema težeg grijeha miru nego vršiti poharu svog naroda. To su nekada radili samo tuđini. VDT mora da radi svoj posao, jer u suprotnom pravdu u Crnoj Gori neće dijeliti Crnogorac. Doći će još oštriji mač pravde, neće biti ni razumijevanja i doći će zakoni koji će radikalno pročistiti Crnu Goru”, rekao je Krivokapić.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović je kazao da je sjednici trebao da prisustvuje i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

"Trebao je da bude priustutan znamo zašto nije došao. Hrabar je samo kada montažama može da se suprotstavlja. Ne bi ovdje vodili raspravu da je radio svoj posao. Funkcionere DF-a optužio jer za pranje novca, a ono što se tiče DPS-a sveo na preršaj", rekao je Bulatović.

Prvu vanrednu sjednicu u ovoj godini zakazao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović na osnovu inicijative Socijaldemokratske partije, koju je potpisalo 28 opozicionih poslanika. Da bi dnevni red bio usvojen, inicijativa bi trebalo da dobije podršku 41 poslanika.

Sjednici će prisustvovati i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Demokratska partija socijalista najavila je da će podržati predlog jer, kako je saopšteno, "ne izbjegavaju niti jednu raspravu, uprkos tome što je predložena tema „tendenciozna i usmjerena na dnevno-politički profit".

Demokratski front najavio je da će prisustvovati sjednici, dok Demokrate i URA ostaju u bojkotu parlamenta koji traje još od 2016. godine.

U predloženim zaključcima se navodi da Skupština zahtijeva od nadležnih državnih organa da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju "Koverta", proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament:

"Skupština posebno poziva Tužilaštvo da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata".

Skupština konstatuje, kako se navodi, da su posljednja dešavanja oko afere "Koverta", u kojoj učestvuje državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore.

"Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su eksplicitno navođene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog. Ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU", navodi se u predloženim zaključcima.

Skupština, navodi se u zaključcima, ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

U obrazloženju se navodi da stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuje na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju.

Bonus video: